Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Wil je eczeem behandelen van binnenuit? Dan kan het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen verergering van klachten te voorkomen. Mik de volgende producten dus zeker in je mandje, de volgende keer dat je boodschappen gaat doen:
Eczeem is een ingewikkelde huidaandoening die door verschillende factoren wordt beïnvloed. Mensen met eczeem kunnen profiteren van het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het verhogen van de inname van voedsel dat helpt om de symptomen te verlichten. Op die manier kun je je huid van binnenuit ondersteunen met voeding. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat er geen universele oplossing is die voor iedereen werkt. Daarom is het essentieel om te ontdekken welke specifieke triggers jouw eczeem veroorzaken.
Zorg verder voor voldoende ontspanning en rust. Stress kan eczeemklachten triggeren of verergeren.
Let op je spijsvertering, tips voor het ondersteunen van je spijsvertering vind je hier.
Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de huid tegen infecties. Veel mensen in Nederland hebben een tekort aan vitamine D. Dit kun je onderzoeken met deze zelftest voor vitamine D (thuis met vingerprik).
Enkele tips voor voldoende vitamine D zijn:
-Neem in de zomermaanden dagelijks tussen 10 en 14 uur een zonnebad van 15 minuten.
-Gebruik dagelijks vitamine D-rijke voedingsmiddelen: bijv. vette vis, roomboter en ei.
-Gebruik zo nodig een vitamine D-supplement.
Zorg voor voldoende zink. Zink speelt een belangrijke rol bij het afnemen van allergische reacties, bescherming tegen (huid)infecties, de wondgenezing en de omzetting van vetzuren in huidondersteunende hormonen. Eet daarom dagelijks zinkrijke voedingsmiddelen, zoals volle graanproducten, mager vlees, vis, ei, peulvruchten, noten en zaden.
Nog meer eczeem voeding tips staan hieronder. Eerst adviezen voor de buitenkant.
Mensen die last hebben van eczeem kennen vaak ook klachten zoals astma en hooikoorts. Een verstoorde spijsvertering, dalende weerstand (door spanningen, vermoeidheid of ziekte) of een (voedings)allergie kunnen eczeem verergeren.
Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kunnen bij atopisch eczeem een belangrijke oorzaak zijn. Zuivel, soja, noten, pinda’s, eieren, tarwe en schelpdieren zijn veel voorkomende uitlokkers.
Producten uit de supermarkt, zelfs de producten met het logo ‘Ik kies bewust’ of andere ‘waardevolle voeding’, zitten vaak vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die eczeem kunnen verergeren. De kleurstof tartrazine (E102), de conserveermiddelen natriumbenzoaat (E211) en natriumdisulfiet (E223) en de smaakversterker natriumglutamaat (E621) kunnen de meest heftige reacties uitlokken.
Symptomen van eczeem zijn onder andere jeuk, rode uitslag en een droge schrale huid. Maar eczeem kan ook ‘nat’ zijn door de blaasjes die vocht afscheiden. Naast het verzorgen van de huid aan de buitenkant, kunt u de huid ook verzorgen van binnen uit.
Eczeem komt dikwijls vanuit een ontstekingsreactie. Hierbij kan extra inname van het juiste omega-6-vetzuur GLA de ontstekingsreactie remmen. De juiste vetzuren zoals visolie, linolzuur en GLA vormen een goede basis voor de aanmaak van de juiste prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige substanties die diverse processen in het lichaam reguleren, waaronder immuniteits- en ontstekingsprocessen. Ook bij eczeem en ontstekingsreacties van de slijmvliezen spelen prostaglandines een rol.
Borage-olie is rijk aan het biologisch actieve meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuur GLA. De synthese van GLA en andere waardevolle onverzadigde vetzuren wordt geblokkeerd door verzadigde, gehydrogeneerde vetten en transvetzuren. De omzetting van linolzuur in GLA wordt niet alleen geremd bij eczeem, maar ook bij virale infecties, alcoholgebruik, stress, straling, ouderdom, diabetes, premenstrueel syndroom, astma en multiple sclerose.
Omzettingsproblemen zijn er ook door tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine A, C, E, B2, B3, B5, B6, B12, biotine, magnesium, zink en zwavel. Onvoldoende inname of meer verbruik van deze nutriënten hebben een negatieve invloed op het metabolisme van omega-vetzuren, doordat ze dit proces remmen.
De beste manier om eczeem te behandelen, is om de triggers die het kunnen veroorzaken te identificeren. Deze zijn per persoon verschillend, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de factoren die irritatie van je huid veroorzaken.
De relatie tussen essentiële (onverzadigde) vetzuren en eczeem is bekend. Het is duidelijk dat een tekort in het dieet aan het omega-6 vetzuur linolzuur – en niet het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur – leidt tot deze huidaandoening. [5-8]
Bij deze vorm van eczeem is een versnelde deling van keratinocyten (de “hoorncellen” van de huid) gevonden [9] evenals een verlies van de normale ondoordringbaarheid van de huid voor water samen met afwijkende hoorncellen en een verhoogde aanmaak van sterolesters. [10]
Onderzoek toonde aan dat volwassenen met een ernstige stoornis in de vetopname, of zij die parenterale voeding (volledigde voeding per infuus) kregen zonder onverzadigde vetten, eczeem ontwikkelden. [11]
Zie voorgaande adviezen in deel 2 van dit artikel voor een gezonde huid, als basis voor de behandeling van eczeem. Daarnaast zijn er een aantal stappen die men kan nemen, die specifiek gelden bij eczeem.