Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Rode puistjes op de buik - Oorzaken en Behandeling

Huiduitslag

Een huiduitslag is een term die gebruikt om een plotselinge afwijking van de huid aan te geven die gepaard gaat met roodheid, vlekken of bulten. Een huiduitslag kan met of zonder jeuk-of pijnklachten gepaard gaan. Een huiduitslag op zich is geen ziekte of diagnose maar een symptoom. Het is de taak van de dermatoloog om uit te zoeken welke mogelijk oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie. Een huiduitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid of soms met gevoelens van onwelbevinden, ziek –zijn en (hoge) koorts.

Puistjes

Er zijn verschillende soorten puisten, elk met hun eigen oorzaak en daarmee eigen manier van behandeling. Vaak komen ze voor op het gezicht, maar je vindt puistjes ook terug op de borst, rug en billen. Achterhaal met wat voor puist jij te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en eventuele schade aan de huid minimaliseert. Hieronder vind je alle soorten puisten op een rij.

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën die ervoor zorgen dat talg en dode huidcellen niet afgevoerd kunnen worden. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak en komt in aanraking met licht en zuurstof. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt vandaar dat mee-eters ook wel blackheads worden genoemd.

Keratosis Pilaris – Oorzaken, symptomen en behandeling voor rode bultjes

Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine rode bultjes op de huid. Hierdoor verdikt de huid, vooral op de bovenarmen en dijen maar ook op de billen en het gezicht. Kleine puistjes ontstaan en de huid voelt ruw en oneffen – vandaar dat Keratosis Pilaris vaak ‘anservel’ (anser = gans) wordt genoemd.

Kleine huidkleurige, rode of bruine puistjes ontstaan op de huid.

De bultjes (keratosis) ter grootte van een speldeknop zijn onschadelijk en doen meestal geen pijn. Wel kunnen ze jeuken en regelmatig, agressief krabben kan leiden tot ontsteking. Wanneer de symptomen optreden op zichtbare delen van het lichaam, kan Keratosis Pilaris problemen met het zelfvertrouwen opleveren en wat begint als een cosmetisch probleem wordt zo een psychologisch probleem.

Droge huid is in het bijzonder gevoelig voor ‘anservel’. De symptomen van Keratosis Pilaris worden bij lage luchtvochtigheid erger (bv. in de winter) en lichter bij een hogere vochtigheidsgraad (bv in de zomer). Keratosis Pilaris wordt ook geassocieerd met bepaalde allergieën en Atopische Dermatitis.

Het betreft een genetische aandoening die vooral jonge mensen treft: de eerste symptomen van Keratosis Pilaris ontstaan meestal in de jeugd en komen heel vaak voor bij pubers. Anservel kan opklaren naarmate men ouder wordt, of het komt steeds terug.

Uitgebreide jeuk zonder zichtbare huidafwijkingen

Dit is een vorm van jeuk waarbij het een uitdaging kan zijn om de oorzaak boven water te krijgen. De eerste vraag is: zijn er inderdaad helemáál geen huidafwijkingen zichtbaar, of zijn ze misschien heel subtiel?

Is de huid aan de droge kant? Droge huid alléén kan al flinke jeuk veroorzaken. Goed invetten met onderhoudszalf (vaseline, cetomacrogolzalf, lanette zalf of koelzalf) zou dan de oplossing kunnen zijn.

Heeft u vroeger constitutioneel eczeem gehad? Een nieuwe opvlamming van constitutioneel eczeem kan soms heel subtiel zijn met relatief weinig roodheid, maar intussen wel heel veel jeuk veroorzaken. Ook hier is een vettende zalf van belang, eventueel gecombineerd met een ontstekingsremmende zalf.

Zijn er mensen in de omgeving die ook jeuk hebben? Een schurft-infectie geeft enorm veel jeuk (vooral ’s nachts) en soms zijn in het begin van de infectie de schurftgangetjes helemaal niet zo opvallend. Kijk vooral goed tussen de vingers: zijn daar wellicht subtiele gangetjes zichtbaar?

Als er geen huidafwijkingen te zien zijn is het belangrijk om ook andere oorzaken te overwegen:

Bent u niet lang geleden met een nieuw geneesmiddel begonnen? Ook dit zou de oorzaak van de klachten kunnen zijn. Vaak gaat een reactie op geneesmiddelen gepaard met een huiduitslag, maar dat hoeft niet altijd…

Bent u misschien zwanger? Ook tijdens de zwangerschap komt uitgebreide jeuk zonder duidelijke huidafwijkingen wel voor. Soms wordt de jeuk veroorzaakt door een leverprobleem, maar dat hoeft niet. De gynaecoloog of verloskundige zal zeker bloedonderzoek bij u laten doen als u jeuk heeft.

Ook de ouderdom kan tot een jeukende huid leiden. Soms komt dit door uitdroging van de huid (want op oudere leeftijd wordt er minder talg aangemaakt), maar ook zonder uitdroging kan de oudere huid intens jeuken. Bij een oudere persoon met jeukklachten mag echter niet te snel gedacht worden dat het ‘de ouderdom wel zal zijn’. Andere oorzaken moeten altijd worden uitgesloten!

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!