Blog

Hoe Verdwijnen Rode Vlekjes van Puistjes?

De verschillende soorten acnelittekens

Er zijn verschillende soorten acnelittekens. Onderstaande soorten littekens worden het meest geassocieerd met acne.

Acnelittekens: Atrofisch littekenweefsel

Dit zijn de putjes die ook wel ‘ijspriemlittekens’ worden genoemd. Ze ontstaan wanneer een wond niet goed geneest en er te weinig bindend weefsel wordt geproduceerd. Het acnelitteken ontstaat dan onder het weefsel eromheen en er vormt zich een klein maar zichtbaar deukje of kuiltje.

Acnelittekens: Hypertrofisch littekenweefsel

Deze littekens kun je herkennen aan een verhoging in de huid of het littekenweefsel. De huid produceert ‘inferieur’ weefsel op de plek waar een ontstoken onzuiverheid heeft gezeten. Dit weefsel heeft niet dezelfde structuur als gezond weefsel. Het wordt dikker en steekt boven de gezonde huid uit.

Keloïd

Een hypertrofisch litteken dat blijft groeien en zich verspreidt naar andere delen van de huid wordt een keloïd genoemd. Het is een verhoogd litteken dat eerst rood-paars van kleur is maar later vervaagt. Dit type acnelitteken komt maar zelden voor bij acne en wordt eerder geassocieerd met brandwonden.

Kleurtje kiezen

Probeer te camoufleren met kleurcorrigerende producten. Dit klinkt als een ingewikkelde stap in je make-uproutine, maar hierdoor zullen je rode vlekken naar de achtergrond verdwijnen. Werk roodheid weg met een groene corrector of primer. Dit neutraliseert namelijk rood. Breng het met een schoon penseel aan waar dat nodig is.

Na het aanbrengen van deze groene kleur, is het zaak om dit te neutraliseren. Dit kun je doen met foundation. Heb je veel oneffenheden, kies dan een foundation die veel dekking geeft.

Ook is een natuurlijke finish gewenst, die niet te glanzend, maar ook niet te mat oogt. Een te matte foundation geeft snel een droge indruk, wat je oneffenheden juist benadrukt. Begin altijd met een dun laagje, je kunt daarna nog extra toevoegen als dat nodig is.

Puistjes

Er zijn verschillende soorten puisten, elk met hun eigen oorzaak en daarmee eigen manier van behandeling. Vaak komen ze voor op het gezicht, maar je vindt puistjes ook terug op de borst, rug en billen. Achterhaal met wat voor puist jij te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en eventuele schade aan de huid minimaliseert. Hieronder vind je alle soorten puisten op een rij.

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën die ervoor zorgen dat talg en dode huidcellen niet afgevoerd kunnen worden. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak en komt in aanraking met licht en zuurstof. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt vandaar dat mee-eters ook wel blackheads worden genoemd.

Hoe ontstaan rode vlekjes in het gezicht?

Een precieze oorzaak voor rode vlekjes is lastig aan te wijzen, omdat er verschillende oorzaken zijn die tot deze vlekjes kunnen leiden, zoals:

Lijken bovenstaande oorzaken niet de oorzaak te zijn voor jouw rode vlekjes? Schakel in dit geval een dermatoloog in. Zij kunnen vaak achterhalen of er wellicht sprake is van een andere oorzaak, bijvoorbeeld rosacea , couperose , of eczeem.

Rode vlekken door stress?

Waar kunnen deze rode vlekken ontstaan?

Rode vlekken door stress kunnen ook op een andere plek ontstaan dan alleen je gezicht. Ze komen namelijk ook voor op andere plekken op je lichaam. De meest voorkomende plekken zijn je nek, rug of benen.

Geen rode vlekken, maar kleine rode puntjes op je huid?

Oorzaken van rode puntjes op de huid

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van rode puntjes of stipjes op de huid. De belangrijkste passeren hieronder de revue:

Huidirritatie
Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening die je kunt herkennen aan de kleine rode, witte of vleeskleurige bultjes op de huid (zie foto). Deze kleine, vaak rode puntjes treffen meestal de buitenste delen van de bovenarmen. Het kan ook de onderarmen en bovenrug aantasten, maar dit komt minder vaak voor.

Symptomen van keratosis pilaris zijn onder meer:

  • huid die ruw of droog aanvoelt
  • plekken met kleine, pijnloze bultjes op de huid
  • jeuk

Er ontstaat vaak het beeld van kippenvel.

Het is een onschuldige aandoening die wordt veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes, waardoor er rode bultjes ontstaan.

De bultjes kunnen worden behandeld met crème die de hoornlaag oplost, zoals ureum, salicylzuur of vitamine A zuur. de huisarts kan deze middelen voorschrijven.

Puntbloedingen

Een puntbloeding of petechia (mv. petechiae of petechiën) is een kleine (1-2 mm) rode of paarse vlek op de huid of het bindvlies, veroorzaakt door een lichte bloeding uit kapotte haarvaatjes. De term wordt bijna altijd gebruikt in het meervoud (petechiën), aangezien een enkele laesie zelden wordt opgemerkt of significant is.

De meest voorkomende oorzaak van petechiën is door lichamelijk trauma, zoals hard hoesten, heftig ademhalen, braken of huilen, wat kan resulteren in petechiën in het gezicht, vooral rond de ogen. Dergelijke gevallen zijn onschadelijk en verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

Puntbloedingen zijn dan ook geen ziekte. Het is een symptoom van iets anders. De oorzaken kunnen variëren van een lichte verwonding tot een levensbedreigende ziekte. Daarom moet je altijd een arts de petechiën laten controleren, vooral bij kinderen.

Deel 2 van de tips tegen acne

26. Test een tekort aan voedingsstoffen & overweeg dan eventueel een supplement

27. Verander je mindset: wees niet boos op je lijf, zie hoe hard het voor je werkt

28. Laat de obsessie voor een perfecte huid los, accepteer hoe het nu is (mindfulness)

29. Vergelijk jezelf niet met vrouwen in magazines, dit is gefotoshopt en dus nep

30. Ook cyclus/menstruatieklachten? Schakel dan een hormoontherapeut in

31. Houd een huiddagboek bij gedurende je cyclus, zo vind je wellicht de oorzaak

32. Verdiep je in je huidtype en pas je verzorgingsroutine daar op aan

33. Zitten je puistjes altijd op dezelfde plek? Check met face mapping wat dit betekent

34. Pas niet teveel tips tegelijk toe, want dan kun je moeilijk achterhalen wat écht hielp

35. Een voedingsdagboek kan ook inzicht geven in waar je huid op reageert

36. Kom je er hiermee niet uit? Laat een voedselintolerantietest doen

37. Visualiseer jezelf met een egale huid (lees: law of attraction blog)

38. Kijk niet te vaak & dichtbij in de spiegel, wordt het niet beter van

39. Zit ook niet de hele dag met je handen vol bacteriën aan je gezicht

40. Verander je doel van een egale huid krijgen naar een gezond lichaam krijgen

41. Stop met zuivel, hier ligt bij veel mensen een oorzaak (dat geldt ook voor eczeem)

42. Eet zo min mogelijk geraffineerde suiker en ongezonde vetten, kies een gezond eetpatroon

43. Stop met de hele dag eten, zo blijf je je darmen storen: ik eet 3x per dag voldoende

44. Ga voor langzame koolhydraten i.v.m. je bloedsuikerspiegel (lees over insuline resistentie)

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!