Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wat te Doen bij een Puistje op je Lip?

Wat moet je doen tegen een puistje op je lip?

We vinden het allemaal allesbehalve leuk om er 's ohtends mee wakker te worden: een puistje. Het ziet er namelijk onhygiënisch uit en we schamen ons vrij snel als er een witte kop op staat. De hele ontwikkeling van de pukkel is - hoe je het wendt of keert - voor iedereen goed zichtbaar. Echter is er één plek waar een puistje echt heel vervelend is: op de lippen.

Laten we het smerigste gedeelte even als eerst behandelen, dan hebben we dat alvast gehad. Een puistje op de lip ontstaat doordat er een talgklier in de huid verstopt komt te zitten met talg, ofwel huidsmeer. Dat is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook beharing is. De talgklier zal daardoor vatbaar worden voor acne en zo ontstaat zo’n vies puistje rond de mond.

Pas je dieet aan

Naast de juiste huidverzorging, is het belangrijk om te kijken naar je dieet als je van puistjes op je kin wil afkomen. Bepaalde voedingsmiddelen hebben de kracht om je huid te helpen om van die puistjes af te komen. Denk aan bladgroente, zoals spinazie, broccoli en boerenkool. Deze zijn rijk aan chlorofyl die helpt bacteriën en gifstoffen uit het spijsverteringskanaal en de bloedbaan te reinigen.

Als niets helpt kan het heel frustrerend. Het beste wat je dan kunt doen is een bezoekje brengen aan de dermatoloog. De dermatoloog kan je verder helpen en eventuele medicatie voorschrijven, zoals antibiotica. Naast antibiotica kan je dermatoloog ook met je praten over andere behandelingsopties, waaronder bepaalde anticonceptiepillen, chemische peelings en lasertherapie.

Neus vol met mee-eters

Mee-eters, iedereen heeft er wel eens last van. Net zoals de onderhuidse puist, ontstaan mee-eters vooral binnen de T-zone op het gezicht. Ook de neus is dus een veel getroffen plek van deze indringers, ook wel comedonen of blackheads genoemd.

Bij het horen van de term ‘mee-eters’, wordt er vaak gelijk gedacht aan de kleine zwarte puntjes op het gezicht. Toch is dit niet de enige verschijningsvorm van mee-eters. Mee-eters kunnen namelijk zowel wit als zwart zijn. Dit zijn de verschillen:

Zwarte mee-eters

De bekende kleine zwarte puntjes op het gezicht staan ook wel bekend als ‘blackheads’. Dit is de meest voorkomende verschijningsvorm van de mee-eters. Er wordt vaak gedacht dat de zwarte puntjes veroorzaakt worden door vuil in de poriën. Dit blijkt echter niet waar te zijn. De zwarte kleur ontstaan namelijk door de reactie van het overtollige talg in de porie met zuurstof uit de lucht. Dit proces wordt oxidatie genoemd.

Witte mee-eters

Wanneer je spreekt over een neus vol mee-eters, gaat het hier voornamelijk over de zogenoemde blackheads. Hoewel deze vorm een opvallend uiterlijk heeft, zijn de zwarte mee-eters wel gemakkelijker te verwijderen. Er zijn diverse verzorgingsproducten ontwikkeld voor het verwijderen van deze mee-eters, ook specifiek voor de neus. Denk bijvoorbeeld blackhead neusstrips . Een neus vol mee-eters hoeft je niet in de weg te zitten!

Acnelittekens neus

Iedereen krijgt er gedurende het leven wel een keer mee te maken: littekens. Bij de een is het litteken het gevolg van een val, bij de ander van een operatie. Hiernaast kunnen littekens ook veroorzaakt worden door diverse huidaandoeningen, waaronder acne.

Een ernstige vorm van acne kan littekens tot gevolg hebben. Wanneer je veel last hebt van acneklachten op de neus, bestaat er dan ook een grote kans dat hier littekens verschijnen. De huid raakt immers beschadigd door de vele ontstekingen en de druk die soms op de huid wordt uitgeoefend. Acnelittekens vallen vaak pas op wanneer de acne een mildere vorm heeft aangenomen of verdwenen is. De onzekerheid over de acne is op dit moment verdwenen, maar de onzekerheid over de littekens steekt de kop op. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om acnelittekens te behandelen. Samen met een huisarts of specialist kan de best passende behandeling worden gestart. Bij het behandelen van acnelittekens is het echter wel van belang dat de acneklachten zo goed als verdwenen zijn.

Samenvatting

Kinpuistjes komen vaak voor op volwassen leeftijd, vooral bij vrouwen.

Hormonen zijn meestal verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van extra olie op de kin, waardoor huidcellen of vuil en bacteriën vast komen te zitten, waardoor puistjes ontstaan. Iemand kan het ontstaan van puistjes vaak voorkomen door goede huidhygiëne en zelfzorg.

Als er puistjes ontstaan, beginnen behandelingen meestal met topische crèmes en zalven. In ernstige gevallen kan echter een agressievere behandeling door een dermatoloog nodig zijn.

Over dit artikel

Dit artikel over puistjes op kin volwassen is voor het eerst gepubliceerd op 1 mei 2024. Puistjes kin? We leggen je uit wat je ertegen kunt doen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

Lizzy van der Loo

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!