Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Thuisarts.nl - Alles Wat U Moet Weten Over Eczeem

Wat zijn de symptomen van atopisch eczeem ?

Zowel de plaats waar atopisch eczeem op het lichaam voorkomt, als de verschijningsvorm zijn afhankelijk van de leeftijd van de persoon en het stadium waarin het eczeem verkeert.

TWEE STADIA VAN ECZEEM

– Acuut eczeem: We zien roodheid, zwelling, vochtblaasjes, natten en krabeffecten. Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af.
– Chronisch eczeem: De roodheid neemt af, de schilfering neemt toe en de huid is wat dikker. De huidlijnen worden grover dan normaal, dit heet “lichenificatie”. In de stugge en/of droge huid kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan.

JEUK

Een typische en vervelende eigenschap van eczeem is dat het altijd in meer of mindere mate jeukt. Hierdoor krabt de patiënt aan de huid . Door het wrijven en krabben wordt het eczeem echter juist verergerd en in stand gehouden. Ook is de huid meestal droog, een droge huid geeft weer aanleiding tot jeuk.

HET BEELD VAN ECZEEM IS AFHANKELIJK VAN DE LEEFTIJD

– Baby’s: 4 weken tot 1 jaar, acuut eczeem, d.w.z nattend, blaasjes, korstjes, met felle roodheid en veel jeuk, in het gelaat (dauwworm) , romp en ledematen
– Kinderleeftijd, 1 jr tot 14 jr, gelaat, elleboogplooien en knieholtes, polsen en enkels: roodheid, bultjes, blaasjes, ook droog, kloofjes, verdikking en vergroving huid
– Volwassen leeftijd, vanaf 14 jr: chronisch terugkerend eczeem met periodes van rust en verergeringen . Vooral droog, schilferend met vergroving huid.

VARIANTEN VAN ATOPISCH ECZEEM

1. Prurigo van Besnier: heftige jeukende bulten op de romp en strekzijden ledematen

Hoe gaat het verder met waterwratjes?

Waterwratjes gaan altijd vanzelf weg. Een los waterwratje gaat meestal binnen 2 maanden over. Bij de meeste kinderen zijn de waterwratjes na ongeveer een 1 jaar weg. Soms pas na 2 jaar.

Na een paar maanden gaat een waterwratje vanzelf gelig vocht maken. Soms gebeurt dit na krabben of stoten. Daarna droogt het waterwratje op en komt er een korstje. Daarna verdwijnt het. In de huid eromheen kunnen nieuwe wratjes komen.

Als de wratjes gaan ontsteken, ziet de huid er rood en dik uit. Dit is niet erg. Het is vaak een teken dat de waterwratjes snel weggaan.

De meeste kinderen houden geen littekens over. Heel soms ontstaan er wel littekens door veel krabben of door een behandeling.
Op een getinte of donkere huid zijn littekens vaak beter te zien. Dat komt omdat het litteken lichter of donkerder gekleurd is dan de huid eromheen.

Als uw kind waterwratjes heeft gehad, krijgt uw kind ze niet nog een keer. Uw kind heeft er dan afweer tegen gemaakt.

Hoe gaat het verder met een steenpuist?

Is de puist vanzelf open gegaan? Dan gaat de puist daarna meestal binnen 1 week weg.
Misschien gaat de steenpuist niet open. Dat is niet erg. Ook dan geneest die meestal binnen een paar weken.

Neuszalf

Komen de steenpuisten steeds terug (meer dan 2 keer per jaar)? En heeft een test laten zien dat de bacterie in je neus zit?

  • Dan kun je zalf krijgen voor in je neus. Je huisarts geeft je een recept.
  • Smeer de zalf 3 keer per dag in je neus, 1 week lang.
  • De zalf doodt de bacteriën. Zo kun je de bacterie niet meer over je lichaam verspreiden. En krijg je minder snel weer steenpuisten.
Naar het ziekenhuis

Geneest de huid niet goed? Of zitten er meer steenpuisten bij elkaar? Dan zit de ontsteking waarschijnlijk dieper. De huisarts stuurt je dan naar het ziekenhuis. Je wordt dan verder behandeld door een arts die opereert (chirurg).

Gaat de bacterie in je neus niet weg door de zalf? Ook kan de huisarts je doorsturen naar een arts in het ziekenhuis die veel weet van ontstekingen (internist).

Adviezen bij huidschimmel

Deze dingen kunt u proberen tegen huidschimmel:

  • Was uw huid liefst zonder zeep.
    Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid goed af zodat er geen zeepresten blijven zitten.
  • Droog de huid goed af.
    U kunt drogend poeder (talkpoeder) doen op plekken die moeilijk droog te maken zijn. Zoals tussen de tenen en tussen de plooien van de huid, bijvoorbeeld in de liezen, de bilnaad of onder de borsten.
  • Draag kleren die ruim zitten, niet knellen en niet schuren tegen de huid. Draag het liefst katoenen ondergoed en sokken.
  • Doe elke dag schone kleren aan.
  • Gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de plek waar de huidschimmel zit. Pak elke keer een schone handdoek.
  • Draag uw eigen slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
  • Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten, zoals sandalen. Of schoenen van linnen of leer. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.

Een schimmel diep in de huid, kan van een huisdier komen. Ga dan met uw dier naar de dierenarts. Die kan uw dier op schimmels controleren en behandelen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!