Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effecten van Vitamine A op Puistjes - Een Diepgaande Gids

Welke smeert lekker: zinkoxidezalf, zinkoxidecrème, zinkolie of zinkvaseline?

Nu ik toch dingen aan het ophelderen ben: weet ook dat er meer soorten huidproducten zijn met zinkoxide, dan alleen zinkzalf. Ze verschillen in concentratie zinkoxide, maar vooral in plakkerigheid. En dat bepaalt of een product lekker smeert. Allereerst de soorten zinksmeersels. In de schappen van de drogist en apotheek vind je zinkzalf, zinkcrème en zinklotion. Deze producten hebben de concentraties die ik net noemde: 10 tot 15% zinkoxide (met uitschieters naar 25%). Daarnaast is er ook het medische zinksmeersel, dat ook wel zinkolie heet (dat bevat wel 60%). Online kom ik de term zinkvaseline nog wel eens tegen, of zinkoxidevaselinecrème FNA. Beetje verwarrend, maar dat is hetzelfde als zinkoxidecrème. Om met de zinkolie te beginnen: die is vooral voor medisch gebruik. En geloof me, dat vind je niet erg. Zinkolie is namelijk niet erg prettig in gebruik. Zinkoxide lost niet makkelijk op in olie waardoor je zinkolie voor gebruik altijd steeds stevig moet omroeren (net als 100% pindakaas). En het plakt zo zeer aan je huid, dat het er alleen af gaat met andere olie – dat moet je elke keer doen als je nieuwe wilt aanbrengen.

Zinkoxide voor jouw huid: van superdik tot makkelijk smeerbaar

Zo heftig als zinkolie zijn ‘gewone’ zinkoxideproducten niet. Maar feit is dat de meeste producten met zinkoxide dik en plakkerig zijn. Beetje vervelend misschien, maar voor de werking is het echt nodig. Dikke zinkzalf blijft goed zitten en juist dat geeft het de beschermende werking voor je huid en geeft de zinkoxide de kans om op die plek zijn werk te doen. Maar er zijn verschillen. Een hele dikke zinkzalf krijg je met een basis van vaseline (‘petrolatum’ op het etiket). Minder plakkerige producten bevatten daarnaast ook minerale oliën, shea butter en/of glycerine, dat maakt ze makkelijker smeerbaar. Kijk daar dus naar op het etiket. Zinkoxide zit trouwens ook in twee heel andere producten: sommige zonnebrandcrèmes. En make up. Daarin hebben ze wel een andere functie.

Zinkoxide als zonnefilter? Kan.

…maar beter niet als spray

Kortgezegd is vooral het inademen van veel zinkoxide niet goed voor je gezondheid. Dat gebeurt vooral bij gebruik van sprays. Ik gebruik een Tinosorb-filter in mijn Suncare en Suncover omdat die de goede eigenschappen van verschillende filtersoorten combineert. Maar ben jij allergisch voor zonnebrandproducten met chemische filters? Dan is een mineraal filter met zinkoxide een goed alternatief. Ik adviseer dan wel een crème en niet een spray. Zo voorkom je dat het inademt.

Make-up met zinkoxide

Overigens vind je zinkoxide in nog een huidproduct, namelijk veel minerale make-upproducten. En ja, zinkoxide reflecteert dus wat uv stralen. Maar in make-up zit erg weinig. Ga dus niet minerale make-up gebruiken in plaats van een goede SPF-crème… En er zijn meer redenen om niet te kiezen voor minerale make-up: die kan je huid flink uitdrogen. Misschien is je opgevallen dat mijn make-up ook mineralen bevat, waaronder zinkoxide. Dat klopt! Maar daarnaast zitten er ook veel verzorgende ingrediënten in. Die ontbreken in minerale cosmetica, want die bestaan (bijna) alléén uit mineralen. Over ingrediënten gesproken: wist je dat je zink ook kunt slikken als supplement? De hamvraag is natuurlijk of dat je huid goed doet. Het korte antwoord: soms wel.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Retinol tegen rimpels en pigmentvlekken

Toen mensen retinol begonnen te gebruiken voor acne merkten ze dat niet alleen hun onzuiverheden verdwenen. Ook rimpels en pigmentvlekken verbleekten als sneeuw voor de zon. Onderzoekers hebben toen de microscoop op de huid gezet om te zien wat retinol nou op moleculair niveau doet. Wat blijkt: retinol stimuleert de collageenproductie, waardoor je huid strakker en jonger oogt. Daarnaast stimuleert retinol ook de huidcellen tot deling, waardoor je huid verdikt en verstevigt. Alsof dat nog niet genoeg is, voorkomt en vermindert retinol ook nog eens pigmentvlekken. Kortom, vitamine A lijkt terecht bekroond tot een anti-aging krachtpatser.

Helaas zitten er ook wat haken en ogen aan retinol. Vitamine A is namelijk best heftig spul. Zeker in het begin moet je huid even wennen. Klachten die je hierbij kunt ervaren zijn roodheid, droogheid, irritatie en schilferingen. Dit zou na een paar weken weg moeten trekken. Houden de klachten langer aan, of zijn ze heel hevig, dan is het beter om retinol uit je huidverzorgingsroutine te laten.

Verder is het belangrijk om te weten dat vitamine A toxisch is voor een foetus. Mocht je zwanger zijn of op korte termijn zwanger willen worden, dan kun je beter geen retinol gebruiken.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!