Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Koelzalf - Verlichting bij Eczeem

Koelzalf zonder rozenolie

Koelzalf zonder rozenolie is geschikt voor de gevoelige, droge en geprikkelde huid. De verdamping van water in deze zalf heeft een licht jeukstillend en verkoelend effect op de huid. Het verkoelende effect wordt vaak na enkele minuten opgemerkt en houdt enkele minuten aan.

Na verdamping van het water op de huid blijft er een beschermd laagje vet. Dit laagje vet gaat verdere uitdroging van de huid tegen.

Het beschermende effect van het vetlaagje houdt gemiddeld een halve dag aan. Daarom is het belangrijk om bij een droge huid, eczeem of andere huidspecificatie de zalf meerdere malen per dag aan te brengen.

Zonder rozenolie

Deze koelzalf is zonder rozenolie geformuleerd om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Reguliere koelzalf (Koelzalf FNA) bevat rozenolie. Wanneer er een overgevoeligheidsreactie opspeelt kan er worden gekozen voor deze variant zonder rozenolie.

Voor de eczeemhuid is het raadzaam de variant zonder rozenolie de voorkeur te geven. Rozenolie kan prikken of irritatie veroorzaken op een eczeemgevoelige huid.

Wolvetallergie

Wanneer er sprake is van een wolvet- of voor ceto- en/of stearylalcohol allergie dan kan de Koelzalf zonder rozenolie veilig worden gebruikt. In deze zalf zit geen wolvet of wolvetalcoholen..

Houdbaarheid

Koelzalf zonder rozenolie wordt geadviseerd als basis huidverzorging. Het kan de medicinale behandeling ondersteunen maar niet vervangen.

Duurzame verpakking

Dit product is verpakt in een duurzame tube op basis van bio-based plastic. Bio-based plastic is gemaakt uit een hernieuwbare bron, suikerriet, in plaats van fossiele grondstoffen. Dit draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Welke hormoonzalf

Welke basis (zalf, crème, lotion, e.d.) de arts voor u kiest, hangt af van de aard en de plaats van de huidaandoening. We kunnen bij hormoonzalven kiezen uit verschillende sterktes.

Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt. Op lange termijn zie je vaak dat je daardoor juist minder hormoonzalven hoeft te gebruiken, omdat de huid sneller tot rust komt. De hormoonzalf mag alleen gesmeerd worden op de plekken waar de huidaandoening zichtbaar is. Zijn er over een groot gedeelte van de huid veel kleine plekjes, smeer dan dat gehele gebied in. Vaak wordt uit angst te weinig hormoonzalf gesmeerd. Een handig hulpmiddel om te weten hoeveel u mag smeren is de FTU (Finger tip unit). In Nederland ook wel de vingertopmethodiek genoemd.

In de beginfase zal de dermatoloog de hormoonzalf voor 1 a 2x daags voorschrijven. Na een week zie je vaak al verbetering optreden. Het is belangrijk dat u niet te snel afbouwt, de huid moet echt verbeterd zijn. Bedenk dat u aan de buitenkant van de huid aankijkt. Wanneer je ineens stopt met smeren kan de huidaandoening weer actief worden. De hormoonzalf moet dus langzaam afgebouwd worden (zie ook afbouwschema’s).

Zalf voor eczeem

Oorzaken van constitutioneel (atopisch) eczeem

De huid bij constitutioneel eczeem heeft een verminderde functie van de huid barrière, wat bij constitutioneel eczeem genetisch is bepaald. Een eczeemhuid mist huidvetten (lipiden). Hierdoor kan de huid vocht niet goed vasthouden, verdampt het vocht uit de huid, waardoor de huid chronisch droog is. Tevens is door het tekort aan huidvetten de huid minder goed beschermt tegen invloeden van buitenaf (irriterende stoffen, allergenen of bacteriën). Het afweersysteem van de huid reageert vervolgens overmatig op deze stoffen, met een ontstekingsreactie en dus eczeem tot gevolg.

Hoe behandel je eczeem?

Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening en dus helaas niet te genezen. Wel kan het onder controle gehouden worden door het eczeem op twee vlakken aan te pakken:

  • De ontstekingsreactie onderdrukken door middel van bijvoorbeeld een medicinale behandeling met corticosteroïden,
  • De huidvetten aanvullen met indifferente zalven zodat het vocht beter wordt vastgehouden en de huid barrière beter wordt beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Wat is de werking van een zalf voor eczeem?

Een zalf bestaat uit vetten en/of oliën en heeft daardoor een occlusieve werking. Een zalf is watervrij. Een occlusieve werking houdt in dat het een beschermlaagje over de huid heen legt, het is een aanvulling van je natuurlijk huidvetten. Een zalf is bevorderend als onderhoudsbehandeling bij een eczeemhuid omdat het er enerzijds voor zorgt dat irriterende stoffen minder snel de huid kunnen binnendringen en anderzijds dat vocht minder verdampt uit de huid. Hierdoor worden mogelijke ontstekingsreacties en het verder uitdrogen van de huid deels voorkomen.

Zalf voor eczeem

Er zijn meerdere zalven beschikbaar die bevorderend zijn bij de onderhoudsbehandeling van eczeem. Voorop staat dat het de medicinale behandeling kan ondersteunen maar niet kan vervangen.

Behandeling bij eczeem

De behandeling van eczeem is er met name op gefocust dat de huid niet uitdroogt. Smeren, smeren, smeren dus! Smeer het hele lichaam van je kind een of twee keer per dag in met een vette, beschermende en verzachtende crème of zalf.

Opties zijn cetomacrogol zalf, vaseline-lanette crème, koelzalf, lanette crème of vaseline-paraffine zalf. In deze crèmes zitten geen medicijnen. Je kunt ze dus gewoon bij de drogist of apotheek kopen, daar is geen recept voor nodig.

De crème en zalf zorgen ervoor dat de huid van je kind meer vocht vasthoudt. Ze beschermen de huid en verminderen de jeuk. Hoe droger de huid van je kind, hoe vetter de zalf of crème moet zijn. Kies daarom bij een erg droge huid voor een zalf, want zalf is vetter dan crème. In het gezicht kun je beter een crème gebruiken.

De huisarts schrijft soms ook een tweede crème voor, een hormoonzalf. Hier krijg je een recept voor. De hormoonzalf smeer je alleen op de plekken waar eczeem zit. Het remt de ontstekingen van de huid en vermindert de jeuk.

Adviezen bij waterwratjes

Dit kunt u doen om tegen te gaan dat er meer waterwratjes komen:

  • Zorg dat uw kind niet aan de wratjes krabt.
  • Was de handen van uw kind regelmatig en houd de nagels kort.
  • Zorg dat uw kind niet met de handen in de ogen wrijft.
  • Doe een pleister op open wratjes waar geen kleding overheen zit.
  • Laat uw kind een eigen handdoek en washand gebruiken. Gooi de handdoek en washand na gebruik meteen in de was.
  • Droog de huid met open wratjes altijd als laatste af.
  • Zijn de wratjes open? Laat het kind dan niet met anderen in bad. Was het badspeelgoed af en laat het daarna drogen.
  • Plak voor het zwemmen een waterdichte pleister op de open wratjes.
  • Zorg dat de huid niet uitdroogt: douche kort en niet te heet. Was de huid het liefst met weinig of zonder zeep.
  • Gebruik zeep, crème en shampoo zonder parfum.
  • Bij eczeem is het belangrijk dat het eczeem goed wordt behandeld.

Uw kind hoeft niet thuis te blijven van het kinderdagverblijf, school of zwembad.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!