Blog

Waardoor Komen Puistjes?

Oorzaken puistjes kin

Er zijn verschillende oorzaken van puistjes op de kin. Een van de belangrijkste oorzaken is een verstopping van de poriën door overmatige productie van talg (huidsmeer) en dode huidcellen. Andere oorzaken kunnen zijn:

Hormonale veranderingen
Puistjes komen vaak voor tijdens de puberteit, de menopauze of tijdens zwangerschappen, omdat hormonale veranderingen de talgproductie kunnen verhogen. Wanneer de talgproductie in de huid verhoogt, kan het talg in de talgklier ophopen. Dit resulteert vervolgens in een puistje.

Stress
Heb je last van stress? Dan kan het zijn dat acne de veroorzaker is. Als je erg last hebt van acne kan dat voor een minderwaardigheidsgevoel zorgen, en dat je daar stress van krijgt, vind ik helemaal niet gek. Maar ook kan stress zorgen dat je ook letterlijk wat minder goed in je vel zit, of dat je bijvoorbeeld onbewust veel aan je huid pulkt en er puistjes ontstaan.

Genetische aanleg
Sommige mensen zijn gevoeliger voor acne, waarschijnlijk vanwege genetische factoren.

Voeding
Acne en voeding blijft lastige materie. Er is een aantal onderzoeken dat een relatie legt tussen veel zuivelinname en het ontstaan van puistjes. Er zijn tegenwoordig veel vervangers, dus heb je het idee dat bij jou zuivel een rol speelt, probeer dan een paar weken zuivel te minderen. Verder lijkt er ook een relatie tussen het ontstaan van puistjes en inname van voeding met hoge glycemische index, snelle suikers dus. Tijdens mijn spreekuren in het ziekenhuis komt het onderwerp voeding vaak aan de orde. Het is inderdaad zo dat sommige mensen bij zichzelf een verergering van acne opmerken na het eten van chocolade of bijvoorbeeld varkensvlees. Helaas is het dan niet zo, dat wanneer deze mensen dit niet meer eten, de puistjes helemaal verdwijnen. Ik ben ervan overtuigd dat goede en gevarieerde voeding bijdraagt aan het letterlijk en figuurlijk beter in je vel zitten, maar dat iedereen altijd huidklachten krijgt van bijvoorbeeld suiker of chocola, daar ben ik het niet mee eens!

Acnelittekens op de kin

Acne kan niet alleen op het moment zelf klachten veroorzaken, maar ook vervelende sporen achterlaten. Puistjes zijn namelijk allemaal kleine wondjes die na het genezingsproces een litteken kunnen achterlaten.

Littekens zijn zichtbare afwijkingen van de huid die na beschadigingen van de huid kunnen ontstaan. Ze zijn er in allerlei vormen en maten, variërend in grootte, kleur en zichtbaarheid.

Omdat cystische acne de meest voorkomende vorm van acne op de kin is, komen acnelittekens hier regelmatig voor. Dit is een ernstige vorm van acne die vaak moeilijk te behandelen is. Het risico op huidbeschadigingen en daarbij de vorming van littekens is hierdoor vele malen groter.

Hoewel je de vorming van acnelittekens niet geheel kunt voorkomen, kan je het risico hierop wel verkleinen. Hier zijn enkele tips:

Knijp puistjes nooit uit

Hoewel het erg verleidelijk is om die opvallende rode puistjes te laten verdwijnen door eens flink te knijpen, is dit niet verstandig. Naast dat je vaak te maken hebt met onrijpe puistjes die nog niet klaar zijn om uitgeknepen te worden, zet je tijdens het uitknijpen ook veel druk op de huid. De huid is een zeer gevoelig orgaan dat niet opgewassen is tegen een grote hoeveelheid druk. Ongemerkt zal je dan ook snel te veel druk zetten waardoor de huid beschadigd raakt. De voedingsbodem voor littekenvorming.

Wondverzorging

Hoe ontstaat acne, mee-eters of puistjes?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15- en 18-jarige leeftijd. Gedurende de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze puberale hormoontoename leidt tot grotere talgklieren en verhoogde talgproductie. Het overschot aan gedroogde talg – in combinatie met hoorn, huidschilfers en bacteriën – doet de poriën verstoppen. De poriën zijn namelijk de uitgangen van de talgklier-follikels.

Talgklieren die verstopt zijn door ophoping van talg en huidcellen noemen we mee-eters. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

Oorzaak puistjes op de kin

Net zoals het voorhoofd en de neus, is de kin een veel getroffen plek van acne. Deze drie plekken op het gezicht vormen samen dan ook de zogenoemde T-zone. Het gebied van het gelaat dat het meest vatbaar is voor oneffenheden zoals mee-eters, pukkels en puistjes. En dat is niet voor niets.

De T-zone bevat namelijk vele actieve talgkliertjes. Dit is dan ook de meest voorkomende oorzaak van puistjes op de kin. Talgkliertjes worden actief genoemd wanneer ze relatief veel talg aanmaken en sterk reageren op veranderingen in de talgproductie. Een gezonde huid bevat de juiste balans tussen de hoeveelheid talg die wordt aangemaakt en de hoeveelheid talg die weer uitgescheiden wordt door de talgklieren. Op plekken met veel actieve talgkliertjes, zoals op de kin, is deze balans verstoord. Talg wordt overmatig geproduceerd waardoor talg zich ophoopt en poriën verstopt kunnen raken.

Naast de overactieve talgkliertjes zijn er andere diverse factoren die puistjes en acne op de kin kunnen aanwakkeren. Dit zijn enkele boosdoeners:

Hormonen

Bepaalde signaalstoffen in ons lichaam, ook wel hormonen genoemd, hebben invloed op het ontstaan van onzuiverheden op de huid. Dit zijn vooral de androgenen hormonen, de mannelijke hormonen in ons lichaam. Een grotere concentratie van deze hormonen in ons bloed stimuleren direct de talgkliertjes tot het aanmaken van talg en daardoor indirect het ontstaan van puistjes. Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen boven de vijfentwintig jaar naar aanleiding van veranderde hormoonspiegels, te maken krijgen met puistjes op de kin. Hormoonspiegels veranderen nu eenmaal gedurende ons leven, maar factoren als het slikken van de pil, menstruatie, onvoldoende nachtrust en stress kunnen hier invloed op uitoefenen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!