Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huiduitslag na antibioticakuur - Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Nadelen van antibiotica

Antibiotica kunnen de volgende nadelen hebben:

Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals:

  • misselijk zijn of diarree
  • jeukende vlekken op de huid

Antibiotica bestrijden ook de ‘goede’ bacteriën

Een nadeel van antibiotica is dat ze ook werken tegen bacteriën die je juist nodig hebt. Bijvoorbeeld bacteriën in je darmen die helpen met het verteren van eten. Als antibiotica ook deze ‘goede’ bacteriën bestrijden, krijgen ‘slechte’ bacteriën soms de kans om te groeien.

Een bacterie kan ongevoelig worden (resistent)

Als antibiotica vaak worden gebruikt, kan een bacterie resistent worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor deze antibiotica. Als je een ontsteking krijgt met zo’n ongevoelige bacterie, helpen deze antibiotica niet meer. Je zou daardoor erg ziek kunnen worden.
Soms helpen andere antibiotica nog wel.

Wanneer moet je de huisarts bellen als je antibiotica gebruikt?

Verschillende soorten huiduitslag volwassenen

Als ik alle huiduitslag soorten zou moeten opnoemen, zou dit een héle lange blog worden. Dit bespaar ik je liever. Daarom heb ik gekozen voor de meest voorkomende huidaandoeningen die gepaard gaan met huiduitslag. Hieronder heb ik deze soorten uitslag opgesomd onder de verschillende oorzaken van huiduitslag.

1. Huiduitslag door medicatie

Als je lichaam op bepaalde stoffen in medicijnen reageert, kan dit zorgen voor een vervelende huiduitslag. Deze huiduitslag varieert van mild tot ernstig en kan zowel gaan om een allergische reactie als niet-allergische reactie. In beide gevallen treedt er roodheid en jeuk op. Voorbeelden van huiduitslag door medicatie zijn:


2. Huiduitslag door ontstekingsreactie

Als er sprake is van een huiduitslag als gevolg van een ontstekingsreactie, uit dit zich vooral in: roodheid, zwelling, jeuk en schilfers. Andere symptomen die kunnen optreden zijn: blaasjes, puistjes en korstjes. Dit hangt af van de specifieke oorzaak, je huidtype en natuurlijk de ernst van de infectie. Voorbeelden van huidontstekingen die verschillende soorten uitslag veroorzaken, zijn:


3. Huiduitslag door infectieziekten

Een infectie is de grote boosdoener van veel vormen van huiduitslag. Voorbeelden van infectieziekten die huiduitslag veroorzaken heb ik hieronder neergezet. Wanneer je op de huiduitslag klikt, kom je op een blog waar ik meer informatie deel!

  • Gistpuistjes: rode tot kleurloze pukkeltjes die kunnen jeuken. Vaak op het voorhoofd.
  • Muggenbeet: rode vlek of rode vlekken op de huid met in het midden een huidkleurige bult.
  • Eikenprocessierups uitslag: rode vlekken, strepen en jeukende bultjes op de huid.
  • Voetschimmel: rode, jeukende uitslag met schilfers, kloven en soms blaren. Vaak tussen de tenen.
  • Handschimmel: rode, jeukende, schilferige uitslag op de handen, met soms blaasjes en kloven.
  • Krentenbaard: rode, jeukende, rode uitslag dat gepaard gaat met kleine, met pus gevulde blaasjes of korstjes. Rondom de mond, neus en andere delen van het gezicht.
  • Pityriasis versicolor: ovale, witte of bruine vlekken op de huid. Die schilferen wanneer je de huid spant. Ze zitten met name op de rug, borst, schouders of nek.
  • Pityriasis alba: bleke vlekken op de huid met daarop een lichte schilfering. Meestal in het gezicht.
  • Rode hond: roze-rode vlekjes die eerst op het gezicht zitten en hierna verspreiden naar de rest van het lichaam. Vaak gaat rode hond ook gepaard met (hoge) koorts en opgezwollen lymfeklieren.
  • Roodvonk: felrode uitslag op het gezicht, de nek, de borst en de armen. Het lijkt een beetje op zonverbranding en gaat vaak gepaard met (hoge) koorts, keelpijn en een typische aardbeientong.
  • Vijfde ziekte:een kinderziekte waarbij er er eerst rode vlekjes op de wangen ontstaan en vervolgens over het hele lichaam.
  • Schurft: kleine rode bultjes, blaasjes en kronkelende lijnen op de huid dat voor enorm veel jeuk zorgt. De huiduitslag zit vooral op de handen, polsen, voeten, geslachtsdelen en in de huidplooien.
  • Waterpokken: rode uitslag verspreid over het hele lichaam, waarbij kleine, jeukende blaasjes op de huid ontstaan die uiteindelijk veranderen in korstjes.
  • Wondroos: een rode, gezwollen, warme en pijnlijke huiduitslag met een scherp begrensde rand en soms ook blaarvorming.

Welke vormen van huiduitslag zijn er ?

HUIDUITSLAG DOOR INFECTIEZIEKTE

2. Bacteriële infecties

  • krentenbaard
  • folliculitis
  • syfilis
  • staphylococcal scalded skin syndrome
  • meningokokken uitslag

3. Andere huidinfecties

HUIDUITSLAG DOOR HUIDONTSTEKING

Huiduitslag kan ook optreden in het kader van een ontstekingsziekte van de huid, waarbij het afweersysteem ontspoord is (bijv een allergie) of tegen de eigen huid gekeerd is (auto-immuunziekte). Voorbeelden zijn

HUIDUITSLAG DOOR GENEESMIDDELEN

Veel geneesmiddelen kunnen na gebruik huiduitslag en jeuk geven. De meeste beruchte middelen zijn antibiotica, zoals amoxicilline. Andere middelen die relatief vaak huiduitslag geven zijn NSAIDs (zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac), epilepsie medicijnen ( zoals carbamazepine) en hartmedicijnen ( zoals beta blokkers en cholesterolverlagers). Lees meer hierover in de speciale folder “Allergie voor geneesmiddelen”.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!