Veel puistjes tijdens zwangerschap - Oorzaken en Behandelingen
Raadpleeg je huisarts of dermatoloog
Krijg je de acne zelf niet meer onder controle? Dan kun je altijd bij je huisarts aankloppen, die je vervolgens kan doorverwijzen naar een dermatoloog.
Acnebehandelingen op recept zijn onder andere
- Topische retinoïden. Deze crèmes, gels en vloeistoffen zijn afgeleid van vitamine A en helpen verstopte poriën voorkomen.
- Orale anticonceptiemiddelen. De hormonen in combinatiepillen kunnen helpen om de hoeveelheid olie die de klieren produceren te verminderen.
- Anti-androgene middelen. Deze verminderen hormonen die de talgproductie verhogen.
- Orale antibiotica. Deze helpen overtollige huidbacteriën te verminderen.
- Orale isotretinoïne. Deze retinoïde helpt verstopte poriën te voorkomen en overtollige olieproductie te verminderen door de omvang van de oliebuisjes te verkleinen. Het bestrijdt ook acne-veroorzakende bacteriën en ontstekingen.
Elk van deze behandelingen kan bijwerkingen hebben. Bespreek met je dermatoloog welke opties voor jou het beste zijn.
Wat is de oorzaak van puisten tijdens je zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap maak je meer oestrogeen en progesteron aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je kindje zich kan ontwikkelen in je baarmoeder. Maar ze zorgen er ook voor dat je talgklieren meer talg aanmaken. Dit maakt je huid vetter en kan je poriën verstoppen. Hierdoor kunnen puistjes tijdens je zwangerschap sneller ontstaan.
Ook houdt je lichaam meer vocht vast als je zwanger bent. In dit vocht zitten gifstoffen die puistjes kunnen veroorzaken. Wanneer je last hebt van vocht vasthouden, ontstaat dus sneller zwangerschapsacne.
Is je huid normaal gesproken al snel vet? Dan is de kans groter dat je last krijgt van puisten tijdens je zwangerschap. Wanneer je normaal een droge huid hebt, kan deze er juist stralender uitzien. Je vettere huid zorgt dan voor een zwangerschapsgloed.
Puistjes op de kin voorkomen
Je kunt het risico op puistjes verkleinen door wat basis preventieve verzorging uit te voeren.
- Face wash. Was je gezicht twee keer per dag, vooral na het zweten.
- Haren uit je gezicht. Was je haar regelmatig of houd het uit de buurt van je kaaklijn.
- Niet-comedogene producten. Gebruik huidverzorgingsproducten die je poriën niet verstoppen.
- Verlicht je stress. Vermijd stress, dat kan je hormonen in de war sturen.
- Gezond dieet. Eet gevarieerd, gezond en zo puur mogelijk. Probeer eens een tijdje lactose en suiker zoveel mogelijk te vermijden. .
- Gebruik een SPF. Draag dagelijks een olievrije zonnebrandcrème.
- Schone kussensloop. Maak je lakens en kussenslopen vaak schoon.
- Raak je huid niet aan. Houd je handen uit de buurt van je kin en kaaklijn.
- Eventueel zacht ontharen. Gebruik zachte ontharingstechnieken.
- Eet gezond. Sommige mensen ervaren meer puistjes bij het consumeren van zuivel en/of suikers. Probeer deze eens te vermijden en kijk of je verschil ziet.
Wat kan je zelf doen bij PCOS?
- Ook als je geen of weinig menstruaties hebt, is het belangrijk om anticonceptie te gebruiken als je seks hebt en niet zwanger wil raken. Je kan namelijk niet voorspellen wanneer er toch een eisprong komt.
- Het kan langer duren voordat je zwanger wordt. Als je graag kinderen wil, is het daarom verstandig om niet te lang te wachten voordat je gaat proberen zwanger te raken.
- Als je last van puistjes hebt lees dan ons artikel over acné.
- Bij overgewicht kan een andere leefstijl helpen om een gezonder gewicht te krijgen. Een diëtist kan je hier mogelijk bij helpen.
Het slikken van de anticonceptiepil kan vaak helpen om puistjes en overmatige haargroei minder te maken.
Als je zwanger wil worden, is het belangrijk dat je een eisprong hebt. Als dit niet vanzelf gaat, kunnen hormonen helpen. Hiervoor moet je naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je kan hormoonpillen of injecties krijgen, die ervoor zorgen dat je toch een eisprong krijgt. Hierdoor wordt de kans op een zwangerschap.
Wanneer naar de dokter bij klachten van PCOS?
Volg Fonkelzorg op Social Media