Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Probiotica tegen puistjes - Een Diepgaande Verkenning van Hun Rol in Huidgezondheid

Waarom je ons kunt vertrouwen

Tijdens het zoeken naar de beste probiotica-middelen voor jou is het belangrijk om op een aantal aandachtspunten te letten. Dit zetten wij in deze koopgids voor je op een rijtje.

  • Werking: het allerbelangrijkste is uiteraard dat het probioticum goed werkt. Niet elk probioticum werkt hetzelfde voor ieder persoon. Probiotica bestaan doorgaans uit (combinatie van) een vijftal wetenschappelijk bewezen belangrijkste bacteriestammen: Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Lactis, Lactobacillus Rhamnosus en Lactobacillus Reuteri.
  • Opname: voordat het probioticum in de darmen komt, moet het door je maag. Hierdoor gaan veel bacteriën verloren. Kies daarom voor een maagsapresistent middel.
  • Inhoud: hoewel sommige artikelen goedkoper lijken, zit er misschien minder in. Als je voorraad sneller op is, ben je uiteindelijk niet goedkoper uit.
  • Extra stoffen: veel probiotica hebben extra stoffen in het middel, met uitzondering van probiotica voor kleine kinderen. Denk hierbij aan prebiotica, wat de groei van bepaalde goede bacteriesoorten, waaronder de goede bacteriën in probiotica, in het lichaam bevorderen.
  • Gebruiksgemak: sommige probiotica zijn zowel gemakkelijk in te nemen als te doseren. Denk hierbij aan de zakjes van GoodBiome. Deze zijn in kant-en-klare zakjes van 2 gram verpakt die je zo meeneemt naar bijvoorbeeld je werk.

Oorzaken van acne: puistjes & mee-eters

Er zijn uiteenlopende factoren die ten grondslag liggen aan het ontstaan van pukkels. De belangrijkste factoren die meespelen bij het ontstaan van acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Hormoonhuishouding als oorzaak van pukkels & mee-eters

Hormonen staan met stip op #1 als oorzaak van pukkels en mee-eters. Hormonen reguleren namelijk de talgproductie. Hormoonschommelingen brengen zodoende vaak pukkeltjes en mee-etertjes met zich mee. Het is niet voor niets dat puistjes vaak worden veroorzaakt door of samengaan met:

Helaas zijn hormonale veranderingen, hormoonschommelingen en pieken in de hormoonhuishouding niet of nauwelijks te voorkomen. Gezond en gevarieerd eten, veel bewegen en stress tot een minimum beperken, komt een gebalanceerde hormoonhuishouding ten goede en kan een hormonale disbalans helpen voorkomen.

2. Stress kan van invloed zijn op het ontstaan van pukkels

Door mentale en psychologische stress wordt meer van het stresshormoon cortisol geproduceerd. Hoe meer cortisol er binnen je lichaam in omloop is, des te meer talg er wordt geproduceerd door de talgkliertjes in je huid. Meer talg betekent meer mee-eters en puistjes en dus hevigere acne.

3. Cosmeticagebruik kan mee-eters + puistjes veroorzaken

Vette make-up werkt acne in de hand doordat vet en olie de poriën kunnen doen verstoppen. Daarnaast zijn natriumlaurylsulfaat, isopropylmyristaat, lanoline, laureth-4 en bepaalde (D&C) rode kleurstoffen zeer slecht voor de huid.

Ook kunnen de zuurgraad (pH-waarde) en het vetgehalte van de huid uit balans raken door make-up & cosmetica. Hierdoor zullen makkelijker ontstekingen, puistjes, acne en mee-eters ontstaan. Gebruik om puistjes te camoufleren bij voorkeur een zeer dun laagje foundation op waterbasis.

4. Verkeerde huidreiniging kan acne in de hand werken

Wanneer je je huid niet voldoende reinigt of op onjuiste wijze ontdoet van cosmetica, dan kunnen er restjes en vuil op de huid achterblijven. Deze restproducten kunnen in de poriën terechtkomen en samen met talg en huidschilfertjes bijdragen aan pukkels: puistjes en mee-eter.

Wat te doen tegen acne? Eerste hulp bij puistjes

Het begon bij mij net als bij zovelen met jeugdpuistjes. Ik vond het vervelend, maar het hoorde er nu eenmaal bij.

Ik dacht dat het vanzelf zou stoppen, maar dat deed het niet. Dus ging ik op zoek naar middeltjes die veel beloven.

Het werd echter niet beter, ook niet toen ik aan de pil ging. Ik kreeg er mentaal steeds meer last van en kon er niet afblijven.

Uiteindelijk besloot ik naar de huisarts te gaan, waar ik een steeds heftiger middel voorgeschreven kreeg (tot antibiotica).

Ook dit hielp allemaal niet en roaccutane – een paardenmiddel – ging me te ver. Daarom dook ik maar zelf in de materie.

Ik las over de oorzaak aanpakken en leerde dat hormonale disbalans bij vrouwen een vaak voorkomende oorzaak is.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

In de huid zitten kliertjes die talg aanmaken, een vettige, beschermende stof. Wanneer deze kliertjes verstopt raken, kunnen de normale huidbacteriën zich vermenigvuldigen in de dichte porie en ontstaat er een ontsteking: een puistje.

De oorzaak heeft alles met hormonen te maken. Hormonale veranderingen in het lichaam zorgen ervoor dat bijna iedereen tijdens de puberteit in meer of mindere mate acne krijgt. Om dezelfde reden kunnen puistjes plotseling ontstaan tijdens zwangerschap of wanneer je van anticonceptiepil verandert. Ook bepaalde medicijnen, zoals steroïden, veranderen de hormoonhuishouding, met een uitbraak van acne als mogelijk gevolg.

En, nee, puistjes betekenen niet dat je vies bent. Ze hebben niets te maken met te weinig wassen.

50 natuurlijke tips bij puistjes (wat te doen tegen acne)

Word je onzeker of zelfs moedeloos van puistjes? Heb je al wat dingen geprobeerd, maar zijn ze nog niet weg? Ik weet als geen ander hoe dat voelt… Jarenlang heb ik gestruggeld met acne en ben er zelfs voor naar de dokter geweest, maar het mocht niet baten. Ik ging daarom zelf op onderzoek en heb zo veel geleerd over onzuiverheden of huidklachten in het algemeen. Dieper duiken in de mogelijke oorzaak en een oplossing die daarbij past… In dit artikel lees je wat te doen tegen acne met 50 natuurlijke tips tegen puistjes die ik heb geprobeerd in de afgelopen jaren!

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!