Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Suikerallergie en Eczeem - Begrip, Symptomen en Behandelingsopties

De invloed van suiker op eczeem

Aan de andere kant zijn er gevallen bekend van patiënten die eczeem hadden waarbij de artsen voor een raadsel stonden, of in ieder geval niet meer wisten wat ze moesten doen om het te verzachten, laat staan iets doen om het te laten verdwijnen. Nadat deze patiënten op een volledig suikervrij dieet waren gezet, verdwenen alle klachten binnen een paar maanden. Dit zijn extreme gevallen en uitzonderingen. Het wil beslist niet zeggen dat suikervrij de oplossing voor alles is, maar het is voor jou misschien wel het proberen waard. Ik vind het belangrijk om in ieder geval de mogelijkheid aan te geven, zodat jij daar op verder kunt bouwen.

Ook komt het steeds meer voor dat hele jonge baby’s een vorm van eczeem hebben. Dit is dan niet direct als gevolg van een slecht voedingspatroon, daar zijn ze nog te jong voor, maar meer een gevolg van erfelijke factoren. Als je dan suiker wilt vermijden, is het van belang dat de moeder geen suiker eet, tenminste als de kleine borstvoeding krijgt. De gegeten suikers door de moeder worden via de moedermelk doorgegeven aan de kleine, waardoor het een eczeem-aanval kan triggeren. Dit geldt ook voor de half-vaste voeding voor de kleintjes. Kijk eens heel erg kritisch op de etiketten van de babyhapjes. In 90% van de potjes zit suiker verwerkt. Waarom, volstrekt onduidelijk! Kinderen worden op deze manier direct al ‘verwend’ en ‘verslaafd gemaakt’ aan zoetigheid. Eczeem of niet, vermijd deze gezoete potjes, want dat heeft totaal geen functie. Je kind is veel meer gebaat bij échte voeding, zonder onnodige toevoegingen.

Het verband tussen eczeem en het eten van suiker

De overdaad aan vrije suikers in het gemiddelde westerse dieet is nu een belangrijke oorzaak van vermijdbare gezondheidsproblemen en ziekten. We hebben iets goeds genomen (iets wat we al eeuwen nodig hebben zoals suiker) en er een massavernietigingswapen van gemaakt. Voor mensen met eczeem is dit probleem helaas alleen nog maar groter!

Maar hoe zijn suiker en eczeem precies aan elkaar gelieerd? Hieronder behandelen we de 5 belangrijkste redenen.

Suiker en candida bij eczeem

Het verband tussen candida en eczeemsymptomen wordt langzaam maar zeker steeds beter begrepen.

Candida is een fantastische gist die harmonieus samenleeft met miljarden andere micro-organismen in onze darmen. Ze hebben letterlijk hun eigen ecosysteem en voeden zich met de suikers die we eten, die in een gezond mens relatief minimaal zouden moeten zijn. In een omgeving met een overaanbod aan voedsel (suiker) zal candida echter in de darm kwaadaardig worden, wat kan leiden tot vernietiging van een gezonde darmflora.

Lees ook: Reizen met eczeem - reistips om rekening mee te houden

Glycatie en eczeem

Er is de laatste tijd veel te doen geweest rond de term glycatie, en niet voor niets.

Glycatie is het proces dat volgt op de stijging van het insulinegehalte dat optreedt na het consumeren van een suikerhoudende maaltijd. Als we de suiker niet snel daarna daadwerkelijk als energie verbruiken, dan is het bestemd om te worden opgeslagen als vet.

In essentie is glycatie als gevolg van een hoge suikerinname een belangrijke factor voor het verminderen van de kwaliteit van de huid. Dit kan leiden tot barsten in de huid en algehele kwetsbaarheid van de huid waardoor ongewenste irriterende stoffen de huid kunnen binnendringen, wat kan leiden tot verdere gevoeligheid en eczeem.

Suiker en slapen met eczeem

Wat er gebeurt als we voor het slapengaan een grote zoete maaltijd eten, is hetzelfde als wat er op elk moment van de dag gebeurt, en dat volgt op dit proces:

Suiker en het verband met eczeem

Heb je de beste zalf tegen eczeem geprobeerd, maar heb je geen, nauwelijks of slechts een tijdelijk resultaat gezien? Dan kan de eczeem te maken hebben met iets anders.

Suiker kan bijvoorbeeld op verschillende manieren een invloed hebben op eczeem.

De bekendste reden waardoor eczeem kan ontstaan door suiker is insuline.

Insuline is eigenlijk een gunstig hormoon in je lichaam, omdat insuline het overtollig glucose uit je bloed haalt en het omzet in energie. Insuline heeft dan ook als functie het laag houden van je bloedsuikerspiegel.

Wanneer insuline zijn werk niet meer goed doet, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van één of meerdere huidproblemen, waaronder eczeem.

Andere redenen voor een verband tussen suiker en eczeem zijn:

  1. Je immuunsysteem kan verslechteren door veel suiker. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van eczeem, als reactie van je lichaam op suiker.
  2. Ook heeft suiker een nadelig effect op je bloedsomloop. Het bloed en de voedingstoffen in je lichaam kunnen namelijk moeilijker naar de juiste delen van je lichaam stromen.
  3. Door het slechte immuunsysteem en de slechte bloedsomloop wordt je huid vatbaarder voor ontstekingen van de eczeem veroorzakende staphylococcus aureus bacterie, omdat je lichaam zichzelf minder goed kan beschermen.
  4. Door geraffineerde suikers te eten verdwijnen goede mineralen uit je lichaam.

Hoe ontstaat eczeem?

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van eczeem. Constitutioneel eczeem wordt veroorzaakt door een complexe interactie van genen en omgevingsfactoren waarbij het immuunsysteem betrokken is. 1,2

De kans op het ontwikkelen van eczeem is groot wanneer één of beide ouders atopisch zijn (allergisch of gevoelig reageren op een niet levensbedreigende stof). Hierbij kan een bepaalde genmutatie in de huidcellen ervoor zorgen dat de huidbarrière verstoord raakt.

Bepaalde prikkels en stoffen uit de omgeving zorgen voor een overgevoelige reactie van de huid. Deze reactie kan een erfelijke component hebben, maar dat hoeft niet. De huid reageert bijvoorbeeld op warmte, transpiratie, droge lucht, wol of acryl, bepaalde voedingsmiddelen, huisstofmijt, zeep of chemicaliën in schoonmaakmiddelen. Ook kunnen er bepaalde factoren zijn die de kans op het ontstaan van eczeem kunnen vergroten.

Een verstoorde huidbarrière

Een verstoorde huidbarrière zorgt ervoor dat de huid meer vocht verliest en uitdroogt. 2 Daardoor is de huid minder goed beschermd en vatbaarder voor irriterende stoffen en allergenen. Deze kunnen de huid binnendringen waarna ontsteking en een overactieve immuunrespons volgt. 1 Het immuunsysteem ziet de onschuldige stof als indringer en reageert hier overdreven op. Stoffen als histamine komen vrij en zijn verantwoordelijk voor de typische eczeemklachten.

Eczeem en het darmmicrobioom

Een evenwichtig darmmicrobioom is ook van belang voor een gezonde huid. Mensen met constitutioneel eczeem hebben een lagere diversiteit van goede darmbacteriën en een grotere doorlaatbaarheid van de darm. 3

Goede darmbacteriën zoals Bifidobacterium en Lactobacillus hebben een beschermende werking bij ontstekingsziekten van de huid waaronder eczeem. Bifidobacterium bacteriën produceren korteketenvetzuren als butyraat die een gunstig effect hebben op de huidbarrière door het verminderen van ontstekingsfactoren. 4

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!