Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Zelfbruiner Met Direct Resultaat - Hoe Krijg Je Een Perfecte Bruine Tint?

Pas op tijdens langdurig gebruik

Hoewel zelfbruiners als veilig worden beschouwd, is er weinig onderzoek gedaan naar de mogelijke gebaren bij veelvuldig gebruik van de kleurstof dihydroxyacetone (DHA) die wordt gebruikt in zelfbruiners. Zo wijst Ultee op een onderzoek waarin Mexicaanse naakthonden dagelijks werden ingesmeerd met 5 procent DHA. De huid kleurde binnen 6 uur na het aanbrengen, maar na gebruik van 21 dagen ontstonden irritaties en ontstekingen die erger werden naarmate de behandeling doorging. Na 42 dagen waren er ernstige huidproblemen zoals afbraak van de opperhuid en blaarvorming. Alleen de plekken met zelfbruiner met DHA kregen deze schade. 'Hoewel dit onderzoek bij honden is gedaan en niet bij mensen, zou ik toch aanraden om zelfbruiners niet langer dan een paar dagen achter elkaar te gebruiken en daarna je huid even rust te geven', zegt Ultee.

Er zijn een paar dingen die je moet weten over zelfbruiners. Zo zegt het woord 'natuurlijk' bij huidverzorgingsproducten niets over de kwaliteit. In dit geval maakt het niet uit of DHA uit natuurlijke ingrediënten komt of niet. Er is namelijk geen bewijs dat het beter of veiliger is. Kies daarom vooral een product dat je fijn vindt en dat een mooie kleur geeft.

Tot slot: laser je je huid voor ontharing? Pas dan goed op, want zelfbruiners kunnen het risico op blaren en verbranding door de laser vergroten. Donkere huid trekt meer laserlicht aan, waardoor de laserenergie meer in de huid en minder in de haarzakjes wordt opgenomen. Dit verhoogt het risico op blaren en verbranding.

Verder geeft Ultee nog een paar tips om optimaal te genieten van een mooie, gelijkmatige bruine kleur en je huid goed te beschermen tijdens het gebruik van zelfbruiners:

  1. Exfolieer je huid - Voor een gelijkmatige kleur is het belangrijk om je huid goed te exfoliëren voor het aanbrengen van de zelfbruiner. Blijf vervolgens een paar dagen weg van scrubs of andere exfoliërende producten om je bruine kleur te behouden.
  2. Hydrateer je huid - Gebruik een vochtinbrengende crème om droge plekken te voorkomen. Breng dit een paar uur voor de zelfbruinersessie aan.
  3. Vermijd olie - Het is belangrijk om je huid soepel en vet te houden om de bruine kleur (langer) te behouden. Gebruik alleen geen olie, want dan verdwijnt de kleur. Kies een verzorgende crème op waterbasis om je huid te hydrateren.
  4. Gebruik een handschoen - Een zelfbruiningshandschoen helpt om het product gelijkmatig aan te brengen en strepen te voorkomen. Gebruik een kleine hoeveelheid zelfbruiner om vlekken en strepen te voorkomen.
  5. Vermijd vlekken - Was je handen direct na het aanbrengen en wacht minstens 10 minuten voordat je je aankleedt, om te voorkomen dat het product vlekken veroorzaakt.
  6. Bescherm tegen de zon - Na het aanbrengen van een zelfbruiner biedt je huid slechts een minimale bescherming tegen de zon (SPF 3-4). Smeer je altijd in met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 15 maar liever hoger.
  7. Vermijd lange, warme baden - Neem korte, lauwe douches in plaats van lange, hete baden om je bruine kleur te behouden.

Waar moet je verder op letten bij de keuze van een zelfbruiner?

Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een zelfbruiner? Nog een paar tips:

  • Kies het liefst voor een product dat geen parfum bevat. Check de ingrediëntenlijst dus even op ‘parfum’ of ‘fragrance’ . Hoewel een zelfbruiner vaak niet zo’n lekkere geur heeft van zichzelf, trekt deze vanzelf weg na een tijdje.
  • Zorg dat er geen hoge concentratie alcohol* in je product naar keuze zit. Hoe je dit kunt checken? Dan staat alcohol dus niet in het bovenste (1/3) gedeelte van de INCI.
  • Het is fijn als je een zelfbruiner vindt met extra antioxidanten. Maar makkelijker (en belangrijker) is dat er voldoende van deze beschermende stoffen aanwezig zijn in de huidverzorging die je erna gebruikt. En vergeet je zonnebrandcrème niet!

* Niet alle alcoholsoorten zijn slecht voor je huid. Sommige verzachten de huid juist. In deze blog lees je welke typen alcohol je beter kunt vermijden en welke je graag terugziet in je skincare.

Hoe werkt een zelfbruiner?

Laten we het eerst eens hebben over hoe de beste zelfbruiners werken (evenals spray tans) en hoe je die gebruinde huid krijgt. Het actieve ingrediënt in alle bruiningsproducten is dihydroxyaceton: ook bekend als DHA. Dit is een eenvoudig koolhydraat dat te vinden is in natuurlijke bronnen als bieten en rietsuiker.

Wanneer je een product met DHA aanbrengt, interacteert het met de aminozuren in de bovenste laag van je huid. Hierdoor ontstaan pigmenten, melanoïden genaamd, die bruin lijken omdat ze bepaalde golflengten van het licht absorberen.

Alle op-DHA-gebaseerde formules produceren een eigenaardige geur, maar elk merk gebruikt verschillende geurstoffen om deze geur te verbergen. De bruine kleur houdt tot 10 dagen aan, maar begint binnen drie tot zeven dagen te vervagen doordat je op natuurlijke wijze dode huidcellen verliest.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!