Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes Door De Pil - Oorzaken en Oplossingen

5. Je hebt regelmatig last van migraine door de pil

Hoofdpijn is een veel voorkomend (vaak redelijk onschuldig) bijverschijnsel van het nemen van de pil. Migraineaanvallen ten gevolge van de pil zijn echter een heel ander - en extreem vervelend - verhaal.

Heb jij veel last van hoofdpijn met lichtflitsen, zie je soms niet scherp en/of ben je zo gevoelig voor licht dat je regelmatig nauwelijks uit bed komt? Grote kans dat dat aan de pil te wijten is. Deze symptomen zouden kunnen wijzen op een verhoogde kans op trombose. Zelfs al blijkt je hoofdpijn niet gerelateerd te zijn aan de pil, toch is het verstandig er even naar te laten kijken. Wacht dan ook niet te lang met het maken van een afspraak bij je huisarts. Stoppen met de pil kan de oplossing zijn.

Hoe wordt de pil gebruikt om acne te bestrijden?

Bij overmatig talgproductie raken de poriën sneller verstopt met oude huidcellen, vuil en bacteriën, waardoor puistjes en pukkels kunnen ontstaan.

De actieve (mannelijke) hormoon androgeen kan bij sommige vrouwen overdadig aanwezig zijn. Een excessieve aanmaak van deze stof stimuleert de talgklieren nog meer, waardoor acne in explosieve mate kan toenemen.

De pil werkt goed tegen acne omdat het specifieke vrouwelijke hormonen bevat die de productie van talg laat afnemen. De huid wordt hierdoor minder vettig waarna de kans op acne wordt verminderd.

Niet iedere pil werkt tegen acne omdat niet alle anticonceptiepillen anti-androgeenhormonen bevatten. Dit is een combinatie van cyproteronacetaat met ethinylestradiol. De meest bekende anticonceptiepil dat wordt gebruikt om acne tegen te gaan is Diane 35 ® .

Daarnaast zijn er ook de anticonceptiepillen Yasmin ® en Yaz 24 4 ® . Deze voorbehoedsmiddelen werden voornamelijk in het buitenland voorgeschreven als middel tegen acne, maar tegenwoordig ook in Nederland/Europa.

Wat te doen tegen puistjes op de kin

- Exfolieer je huid regelmatig

Vrij verkrijgbare behandelingen van benzoylperoxide kun je combineren met salicylzuur . Dit helpt de acne-bacterie te doden. Salicylzuur vind je onder meer terug in bepaalde reinigingsproducten zoals Effaclar Zuiverende Micro-Peeling Gel . Salicylzuur heeft een keratolytische werking, een ontschilferend effect. Dit kan helpen om puistjes op de kin uit te bannen. Het Effaclar Serum bevat ook salicylzuur, naast LHA en glycolzuur voor ondersteuning huidvernieuwing.

- Breng ijs aan op pijnlijke acne

Verminder de pijn van puistjes door gedurende vijf minuten ijs, ingewikkeld in een schone katoenen doek, op de huid te leggen. Het is niet nodig om druk uit te oefenen. Leg het op het puistje om het getroffen gebied te koelen. Dit helpt niet alleen om de pijn te verzachten, maar het vermindert ook de roodheid.

- Maak een afspraak met de dermatoloog

Soms is er een product op sterkte nodig om van hardnekkige puistjes op kin en kaaklijn af te komen. Een dermatoloog kan benzoylperoxide (met een Rx-sterkte), actuele antibiotica, topische retinoïden (zoals Tazorac of Retin -A) of actueel dapson, zoals Aczone, voorschrijven. In ernstige gevallen van acne op de kin en kaaklijn kan ook isotretinoïne worden voorgeschreven.

Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.
Anticonceptie advies en begeleiding

Als je overweegt te stoppen met de pil, is het belangrijk om dit te bespreken met jouw huisarts en/of gynaecoloog. Zij kunnen je persoonlijk adviseren over de beste manier om te stoppen met de pil, eventuele mogelijke bijwerkingen bespreken en – indien nodig – andere anticonceptiemethoden aanbevelen. Het is ook belangrijk om geduldig te zijn en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen aan de veranderingen die optreden na het stoppen met de pil.

Het stoppen met de pil is een persoonlijke beslissing die moet worden genomen op basis van individuele behoeften en omstandigheden. Door goed geïnformeerd te zijn en te zorgen voor de juiste ondersteuning, kun je een soepele overgang maken naar een leven zonder anticonceptiepillen.

De onderstaande vragen en antwoorden kunnen je wellicht meer praktische inzichten geven.

Wat gebeurt er als ik stop met de pil?

Wanneer je stopt met de pil, kan je lichaam tijd nodig hebben om zich aan te passen. Je menstruatiecyclus kan veranderen, en je kunt mogelijke bijwerkingen ervaren zoals hormonale schommelingen, acne of gevoelige borsten.

Wat gebeurt er met mijn menstruatie nadat ik ben gestopt met de pil?

Wanneer je stopt met het gebruik van de anticonceptiepil, kan je menstruatiepatroon veranderen als gevolg van de hormonale aanpassingen in je lichaam. Dit zijn de mogelijke veranderingen in de menstruatiecyclus die je kunt verwachten nadat je bent gestopt met de pil:

Hoe lang duurt het voordat mijn menstruatie terugkomt na het stoppen met de pil?

Dit kan variëren van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen krijgen snel hun menstruatie terug, terwijl het voor anderen enige tijd kan duren, soms enkele weken tot diverse maanden.

Voor welke leeftijd kun je als vrouw het beste stoppen met de pil?

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!