Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes bij volwassen vrouwen - Oorzaken en Effectieve Behandelingen

Kin acne: wat veroorzaakt puisten op je kin?

Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal te wijten aan hormonale acne. Lees alles over de oorzaken en hoe het te voorkomen en verminderen.

Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal te wijten aan hormonale acne. Puistjes die opspelen onder invloed van hormonen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Daarnaast kunnen chronische aandoeningen zoals endometriose en polycysteus-ovariumsyndroom (of PCOS), de hormonen ook negatief beïnvloeden.

Vaak komen puistjes op de kin door onderhuidse ontstekingen: die zijn dan extra gevoelig en pijnlijk. Liefst knijp je ze niet uit. Stress-puistjes, die ontstaan door het stress-hormoon cortisol, verschijnen ook vaak op de kin.

Het verschil is eigenlijk heel simpel: acne is een huidaandoening waar sommige mensen langdurig last van kunnen hebben, het speelt keer op keer op. Puistjes (maar ook andere onzuiverheden zoals mee-eters) zijn een symptoom van acne, maar dat betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk acne hebt.

Behandelingen voor puistjes op je kin

Producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen puistjes meestal binnen een paar dagen of weken opdrogen.

Reinig je huid met een facial cleanser

Begin met het wassen van je gezicht of in ieder geval je kaaklijn met een zachte reiniger. Kies altijd voor een milde face wash die je gezicht niet te veel uitdroogt. Reinig in ieder geval iedere avond je gezicht, in de ochtend alleen wanneer je een vette huid hebt.

IJs voor verkoeling

Om roodheid te verminderen of pijn te behandelen, breng je ijs gewikkeld in een schone doek aan rond het getroffen gebied gedurende niet meer dan vijf minuten per keer en gebruik daarbij heel weinig druk. Dit kan vooral helpen bij dieperliggende, cystische acne.

Gebruik de juiste skincare tegen acne

Er zijn talloze producten op de markt die pretenderen je acne te verminderen. Ga goed op onderzoek uit welke producten bij jouw huid passen en welke geschikt zijn voor jouw acne. Ingrediënten en producten die werkzaam kunnen zijn zijn bijvoorbeeld:

  • Salicylzuur
  • AHA & BHA
  • Retinoïden
  • Glycolzuur
  • Melkzuur
Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is een proces waarbij de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd, wordt verwijderd of met een moeilijk woord: geëxfolieerd. Dit proces kan zowel natuurlijk plaatsvinden als kunstmatig worden gestimuleerd met behulp van exfoliërende producten.

Het doel van exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen, waardoor je huid gladder, zachter en helderder wordt. Dit kan helpen bij het verminderen van oneffenheden, zoals droge huid, mee-eters en fijne lijntjes, en het verbeteren van de textuur en uitstraling van de huid. En dat is wat we willen, toch?

Hoe kun je exfoliëren?
Waarom moet je opletten met exfoliëren?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met exfoliëren, omdat overmatig of onjuist gebruik ervan schadelijk kan zijn voor de huid. Hier zijn enkele redenen waarom je moet oppassen met exfoliëren:

Waardoor onzuiverheden (acne) op je huid ontstaan én hoe je deze kunt verminderen.

• Veel vrouwen krijgen te maken met volwassen onzuiverheden (acne) door o.a. chronische stress en hormonale veranderingen. •
• Houd onzuiverheden onder controle door een combinatie van de juiste lifestyle aanpassingen. •

Er bestaat een hoop verwarring omtrent onzuiverheden bij volwassen. Onze huidexperts van Dermalogica helpen je graag om uit te leggen hoe het onstaan van puisten en mee-eters bij volwassen ontstaan - en welke acne triggers je beter kunt vermijden, of op zijn minst onder controle kunt houden.

5 oorzaken voor het ontstaan van onzuiverheden (puisten, mee-eters etc.).

Chronische stress

Oorzaak: Acne is een van de eerste zichtbare tekenen van stress op de huid en kan uiteindelijk zelfs het verouderingsproces van de huid doen versnellen. Chronische stress verhoogt de levels van stress gerelateerde hormonen zoals cortisol en de geslachtshormonen (androgenen) die daardoor weer zorgen voor een overactieve talgklier. Dit leidt tot overtollig talg, wat vastkleeft aan dode huidcellen en de P. bacterie (speelt een rol bij het ontstaan van onzuiverheden) waardoor de porie verstopt raakt en uiteindelijk een ontsteking zal ontstaan.

Wanneer de huid gestrest is, raakt deze het vermogen om zichzelf te beschermen deels kwijt. Dit komt omdat de huidbarrière verstoord raakt. Bij volwassenen zal dit kunnen leiden tot verdere complicaties. Stress beschadigt collageen, wat rimpels veroorzaakt. Cortisol verlaagt de natuurlijke productie van Hyaluronzuur, wat de huid gedehydrateerd maakt.

Puistjes op de kin voorkomen

Je kunt het risico op puistjes verkleinen door wat basis preventieve verzorging uit te voeren.

  • Face wash. Was je gezicht twee keer per dag, vooral na het zweten.
  • Haren uit je gezicht. Was je haar regelmatig of houd het uit de buurt van je kaaklijn.
  • Niet-comedogene producten. Gebruik huidverzorgingsproducten die je poriën niet verstoppen.
  • Verlicht je stress. Vermijd stress, dat kan je hormonen in de war sturen.
  • Gezond dieet. Eet gevarieerd, gezond en zo puur mogelijk. Probeer eens een tijdje lactose en suiker zoveel mogelijk te vermijden. .
  • Gebruik een SPF. Draag dagelijks een olievrije zonnebrandcrème.
  • Schone kussensloop. Maak je lakens en kussenslopen vaak schoon.
  • Raak je huid niet aan. Houd je handen uit de buurt van je kin en kaaklijn.
  • Eventueel zacht ontharen. Gebruik zachte ontharingstechnieken.
  • Eet gezond. Sommige mensen ervaren meer puistjes bij het consumeren van zuivel en/of suikers. Probeer deze eens te vermijden en kijk of je verschil ziet.

Waardoor ontstaat acne?

Dat acne één van de meest frequent voorkomende huidaandoeningen is, hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn. Deze onderhuidse – vaak pijnlijke rode – bultjes ontstaan ter hoogte van het voorhoofd, de kin en/ of de kaaklijn en kunnen het zelfvertrouwen behoorlijk naar omlaag halen. Toch is dat nergens voor nodig, zoals reeds in het voorgaande stukje geopperd. Heel wat mensen – en heus niet alleen tieners – krijgen er vroeg of laat ooit wel eens mee te maken. Maar waarom ontstaan dergelijke onderhuidse bultjes en vooral, wat kun je doen en wat moet je absoluut vermijden?

Het spreekt voor zich dat de hormoonspiegel in de eerste plaats een belangrijke trigger is in het ontstaan van acne, puistjes en/ of andere onzuiverheden. Tieners – zowel jongens als meisjes – krijgen er vaak mee te kampen zodra ze in de puberteitsfase belanden. Hoewel in een dergelijke situatie de acne hoofdzakelijk ter hoogte van het voorhoofd opduikt, kunnen ook andere delen van het gezicht er onder lijden. We denken aan de kin, de kaaklijn en soms zelfs op de neus. In beperkte gevallen – en misschien hoofdzakelijk bij tienerjongers – kunnen puistjes of acne ook voorkomen ter hoogte van de schouderbladen en/ of rug.

Naast de hormonale acne kan ook vervuiling aan de basis liggen van het ontstaan van acne of andere onzuiverheden. Het hoeft niet te verwonderen dat je handen een bron van bacteriën zijn. Ook logisch aangezien je met je handen alles aanraakt gaande van de deurknoppen tot de autodeur, het toetsenbord of het toilet. Het lijstje kan verder worden aangevuld met slaapproblemen, stress en/ of een verminderde weerstand waardoor acne of andere onzuiverheden een meer dan logisch gevolg zijn.

Stress en onrust

Tot slot kunnen ook bepaalde gevoelens van onrust en stress aan de basis liggen van acne op de kin of onderhuidse pukkels ter hoogte van de kaaklijn. Stress zorgt nu eenmaal voor een belangrijke verhoging op het gebied van de talgproductie ter hoogte van de huid, wat een opflakkering van puistjes logischerwijze in de hand zal werken.

Nu we op de hoogte zijn van de mogelijke oorzaken, is het aangewezen om de ontstoken puistjes te behandelen zodoende een vermindering ervan in de hand te werken. Kortom, wat helpt tegen acne? Moet je op zoek naar een speciale puisten crème of één of andere zalfje tegen puistjes? Of is het uitknijpen van de onderhuidse puist misschien een beter idee? Benieuwd naar de mogelijke behandelingen? Lees dan zeker even verder!

Zodra je dit onder controle hebt, kun je eventueel je toevlucht zoeken naar specifieke puistjespatches. Dergelijke patches worden gekenmerkt door een verzorgende werking en dienen gewoon op de puist of pukkel te worden geplakt. Dankzij de hydrocolloïde laag, zijn de patches in staat om een teveel aan talg, vocht en bacteriën op te nemen zonder dat de puist of pukkel daarbij uitdroogt. Deze techniek helpt overigens niet alleen voor puistjes ter hoogte van de kin maar blijken ook een goede aanbeveling om puistjes op het voorhoofd te verwijderen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!