Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Bij het zogenaamde ‘huisvrouweneczeem’ (ortho-ergisch eczeem) is er geen sprake van een allergische reactie. Het is een huidbeschadiging door bijvoorbeeld een toxische stof. U kunt rubberen (latex) handschoenen dragen om de handen bijvoorbeeld te beschermen tegen schoonmaakmiddelen. Maar de natuurlijke latexeiwitten kunnen op hun beurt ook weer een reactie uitlokken.
Craquelé-eczeem en seborroïs eczeem zijn minder bekende vormen van eczeem. Craquelé-eczeem komt meestal voor bij ouderen en uit zich in een droge, schilferige en kwetsbare huid op de schenen en bovenarmen. Na verloop van tijd wordt de huid roder en ontstaan er kloofjes die zich uitbreiden tot het typische craquelé-patroon. Seborroïs eczeem wordt mede veroorzaakt door een gist (schimmel) en is een schilferige aandoening van de huid.
Er zijn mensen die zweren bij het volgen van een eczeemvriendelijk dieet en dat dat iemand echt kan helpen bij het beheersen van zijn algehele conditie.
Het is ook zeer belangrijk voor de persoon om het voedsel uit zijn dieet te identificeren en te elimineren dat eczeemuitbraken veroorzaakt en zijn algemene gezondheid beïnvloeden (door allergieën).
De klachten van mensen met eczeem nemen toe in het winterseizoen, omdat het droge en koude weer de symptomen echt versterken. Mensen met eczeem klagen ook over de pijn in het aangetaste deel van het lichaam.
Onderzoekers onderzochten het voedsel dat tot ontsteking leidt en ontdekten dat het voedsel dat histamine bevat direct verantwoordelijk is voor allergische reacties en ontstekingen. Anderzijds, zijn er sommige voedingsmiddelen die van nature helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde huid.
Voedingsmiddelen die goed zijn voor mensen met eczeem:
Lees ook: Voordelen van vitamine D bij eczeem - Ga naar buiten!Naast ons voedsel zijn er nog vele andere elementen die de patiënt kunnen prikkelen en zijn of haar toestand kunnen verergeren. Het is heel belangrijk voor een persoon om aantekeningen te maken van wat hem of haar wel of niet prikkelt en te onthouden dat eczeem voor ieder individu anders is.
Onthoud dat eczeemsymptomen gemakkelijk kunnen opkomen als gevolg van een aantal veel voorkomende problemen:
Mensen die last hebben van eczeem kennen vaak ook klachten zoals astma en hooikoorts. Een verstoorde spijsvertering, dalende weerstand (door spanningen, vermoeidheid of ziekte) of een (voedings)allergie kunnen eczeem verergeren.
Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kunnen bij atopisch eczeem een belangrijke oorzaak zijn. Zuivel, soja, noten, pinda’s, eieren, tarwe en schelpdieren zijn veel voorkomende uitlokkers.
Producten uit de supermarkt, zelfs de producten met het logo ‘Ik kies bewust’ of andere ‘waardevolle voeding’, zitten vaak vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die eczeem kunnen verergeren. De kleurstof tartrazine (E102), de conserveermiddelen natriumbenzoaat (E211) en natriumdisulfiet (E223) en de smaakversterker natriumglutamaat (E621) kunnen de meest heftige reacties uitlokken.
Eczeem is vaak een lastig probleem. Goede voeding kan helpen om het minder te maken. Vermijd bepaalde dingen zoals snelle suikers en varkensvlees. Probeer in plaats daarvan meer groenten en gezonde vetten.
Zo werk je aan een betere huid van binnen uit.
Wilt u meer weten over hoe u voldoende vezels binnenkrijgt? Lees dan ons artikel “Vezelrijke voeding: Hoe krijg je genoeg binnen?“.
Ja, sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden, vitamine B, en onverzadigde vetzuren kunnen helpen om symptomen van atopisch eczeem te verminderen.
Als je last hebt van atopische dermatitis, is het slim om pinda’s, eten uit blik met veel zwavelhoudende aminozuren en voedsel waar je allergische reacties op hebt, zoals bij lactose-intolerantie of glutenintolerantie, te mijden.
Stress kan eczeem slechter maken omdat het stresshormoon de huid gevoeliger kan maken voor uitbraken van bijvoorbeeld craquelé-eczeem of ortho-ergisch eczeem.
Een type allergie dat vaak een rol speelt bij mensen met atopisch eczeem is voedselallergie waarbij het immuunsysteem heftig reageert op bepaalde voedingsmiddelen.
Goed slapen kan helpen omdat het de hoeveelheid stress vermindert die invloed kan hebben op je eczeem. Linolzuur in je dieet kan ook positief bijdragen aan je slaappatroon en zo de conditie van de huid verbeteren.
Eczeem en voeding kunnen dus nauw met elkaar verbonden zijn. Naast bepaalde allergenen kunnen ook andere voedingsmiddelen een rol spelen in verergering van eczeemklachten doordat ze een effect hebben op ontstekingsreacties in het lichaam.
Het beste is om bewerkte en geraffineerde voeding zoveel mogelijk te vermijden. Dit soort voedingsmiddelen bevatten weinig vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels, en juist een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en voedseladditieven.
Met ons westerse voedingspatroon krijgen we meer dan het dagelijks advies aan linolzuur (een omega 6-vetzuur) binnen en te weinig omega 3. 6 De verhouding tussen deze twee onverzadigde vetzuren is vaak uit balans wat een nadelig effect kan hebben op het immuunsysteem. 7
Bronnen van omega 6 zijn plantaardige oliën en vetten zoals zonnebloemolie, koolzaadolie, maisolie en margarine, vlees en bewerkte voedingsmiddelen (kant-en-klaar producten).
Hoewel groenten veel goede voedingsstoffen bevatten, kan het eten van bepaalde soorten ongunstig zijn bij eczeem. Een survey-onderzoek suggereert dat nachtschade groenten – zoals tomaten, paprika, aubergine, pepers en witte aardappelen – eczeemklachten kunnen verergeren. 8 Dit zou te wijten zijn aan solanine, een stofje dat in deze groenten zit. Meer onderzoek hiernaar is echter nog nodig.
Histamine maken we niet alleen zelf aan maar krijgen we ook via onze voeding binnen. Een teveel kan zorgen voor een overactieve afweerreactie met huiduitslag als gevolg. Een histamine-vrij dieet kan de klachten van constitutioneel eczeem verminderen. 9
Een histamine-vrij dieet is praktisch onmogelijk omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Daarom is een histamine-arm dieet beter toe te passen. Hierbij beperk je bepaalde voedingsmiddelen zoals varkensvlees, verschillende kazen, zuivel, groenten als tomaten en spinazie, alcohol, suiker, chocolade en bepaalde soorten citrusfruit.