Blog

Effectieve Behandelingen voor Contacteczeem in het Gezicht

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. De meest voorkomende oorzaak is speeksel dat achterblijft in de mondhoeken. De huid kan hierdoor geïrriteerd raken waardoor eczeemplekken en ontstekingen in de mondhoeken ontstaan. Het wordt veel gezien bij jonge kinderen door kwijlen. Ook bij huidveroudering of een droge huid is het ontstaan van mondhoekeczeem goed mogelijk, omdat dan speeksel in de huidgroeven kan achterblijven.

Mondhoekeczeem komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. De meest voorkomende oorzaak is speeksel dat achterblijft in de mondhoeken. De huid kan hierdoor geïrriteerd raken waardoor eczeemplekken en ontstekingen in de mondhoeken ontstaan. Het wordt veel gezien bij jonge kinderen door kwijlen. Ook bij huidveroudering of een droge huid is het ontstaan van mondhoekeczeem goed mogelijk, omdat dan speeksel in de huidgroeven kan achterblijven.

Krabben

Eczeemplekken op de huid zijn droog, schilferend en ze jeuken enorm. Belangrijk is om op dat moment krabben te voorkomen. Het lijkt de jeuk even te verlichten, maar zorgt juist voor meer jeuk. Bovendien kan door veel krabben een ontsteking van de huid ontstaan, omdat bacteriën zich goed kunnen vestigen op een eczeemhuid. Ook in krabwondjes kunnen bacteriën gaan zitten. Je krijgt dan rode, oppervlakkige wondjes waar geel wondvocht uitkomt. Dit wondvocht droogt op tot gele korstjes. Als eczeem erger wordt, kunnen er ook blaasjes en blaren ontstaan.

Kinderen met een milde vorm van atopisch eczeem kunnen ook vage, witte plekken op de huid krijgen: in hun gezicht, maar soms ook op hun romp en of armen en benen. Dit staat bekend als pityriasis alba. Dat is een onschuldige aandoening van de huid die vaker voorkomt bij kinderen met een donkere dan met een lichte huid en die meestal met de jaren vanzelf verdwijnt.

Wat zijn de mogelijke complicaties van atopisch eczeem ?

Doordat de huidbarriére bij atopisch eczeem minder goed werkt en daardoor de huid vaak stuk is ontstaan er gemakkelijker infecties.

  • Bacteriële infecties. Er ontstaat een plotselinge verergering van het eczeem, met pusvorming en korstjes. De roodheid en zwelling kan daarbij toenemen. In sommige gevallen kan er zelfs een erysipelas ontstaan. Bij atopisch eczeem spelen de Stafylokokken bacteriën een belangrijke rol. Het blijkt dat in 90% van de gevallen deze bacterie uit de huid van atopische patiënten is te kweken. Lees meer : Stafylokokken infecties van de huid
  • Virus infecties. De meest beruchte is het “eczema herpeticum”. Dit betreft een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Hierbij zien we snel uitbreidende heldere, later pussige blaasjes, die vaak in groepjes bij elkaar liggen, overgaand in korstjes en schaafwondjes. Bij een eerste infectie met HSV is er ook vaak koorts, algemeen onwelbevinden en gezwollen lymfeklieren.
  • Andere minder ernstige complicaties zijn: puistjes (folliculitis), schimmelinfecties, wratten en waterwratten (mollusca).

Huidverzorging bij eczeem

Als je eczeem hebt is de barrièrefunctie van je huid ziek. Hierdoor kan vocht heel snel verdampen n kunnen irriterende stoffen en bacteriën je huid makkelijk binnendringen om daar ontstekingsverschijnselen te veroorzaken. Je huid gaat dan jeuken, wordt rood en droog en er ontstaan schilfertjes. Onderzoek laat zien dat patiënten met eczeem een aantal belangrijke stofjes in de huid missen die ervoor zorgen dat de huid zich kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het is net als bij een tent waarbij slechte plekken zijn ontstaan: deze plekken zorgen ervoor dat de tent ‘lek’ is als het hard regent . De stofjes die missen in de huid zijn onder meer fillagrine en claudin-1. Daar zal ik niet verder op ingaan, want dan wordt het wel een heel saai en technisch verhaal. Waar het om gaat, is dat je begrijpt dat bij eczeem de barrière van de huid stuk is. Dan snap je ook direct hoe belangrijk een goede huidverzorging is bij mensen die last hebben van deze vervelende huidaandoening.

Het is alleen wel belangrijk dat je dit dus minimaal twee keer per dag aanbrengt. Het is allemaal tijdelijke hulp natuurlijk: met zweten, douchen en ook door het schuren van kleding verdwijnt de crème van je huid en is je ‘hulp’ weg.

Vette crèmes en zalven zoals cetomacrogol worden meestal voorgeschreven door je behandeld arts en deze kun je ook zonder recept krijgen bij de apotheek. Ze zijn misschien wat onprettig in gebruik omdat ze erg vet en plakkerig zijn, maar het zijn wel hele fijne basiszalven zonder onnodige toevoegingen (zoals parfum en kleurstoffen die je wel vaak in de drogisterij vindt). Het scheelt bijvoorbeeld al wel iets als je om de cetomacrogolcrème vraagt in plaats van de cetomacrogolzalf.

Wil je toch iets anders proberen dan je arts je heeft geadviseerd? Ik heb in een eerdere blog al een aantal geschikte producten genoemd. Hieronder staan er nog drie.

Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, C12-15 Alkyl Benzoate, Glyceryl Stearate SE, Butyrospermum Parkii Butter, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Panthenol, Caprylyl Glycol, Avena Sativa Kernel Extract, Ceramide NS, Phytosphingosine, Cyclohexasiloxane, Ceramide NP, Lecithin, Squalane, Ceramide AP, Cholesterol, Sodium Acrylate/Sodium AcryloyldimethylTaurate Copolymer, Tocopherol, Sodium Lauroyl Lactylate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium AcryloyldimethylTaurate Copolymer, p-Anisic Acid, Isohexadecane, Polysorbate 80, Polysorbate 60, Ceramide EOP, Ascorbyl Palmitate, Helianthus Annuus Seed Oil, Carbomer, Sorbitan Isostearate, Potassium Sorbate, Xanthan Gum (Laatst geüpdatet oktober 2018)

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!