Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Lange glaubte man, dass die in Rohmilch enthaltenen Organismen, dabei helfen, Laktose besser zu vertragen. Eine neue Studie von 2014 zeigt, dass diese Theorie wahrscheinlich nicht stimmt. Demnach hilft Rohmilch nach aktuellem Kenntnisstand nicht gegen Laktoseintoleranz.
Die Therapie der Laktoseunverträglichkeit besteht in einer laktosearmen Diät. Meist muss keine komplett laktosefreie Diät eingehalten werden, weil eine Restaktivität der Laktase besteht. Studien zeigen, dass Betroffene bis zu 12 g Laktose während einer Mahlzeit und insgesamt 18 g Laktose über den Tag verteilt vertragen.
Es empfiehlt sich, eine Ernährungstherapie durch einen spezialisierten Ernährungsberater begleiten zu lassen. Dieser hilft, die Beschwerden individuell zu behandeln. Hier gibt es weitere Informationen zu Ernährungstherapie.
Wanneer je lactose intolerant bent, is het verstandig om geen melkproducten (met dierlijke eiwitten) te eten of te drinken. Verschillende soorten melk, yoghurt, yoghurtdranken, kazen, toetjes en room kunnen heftige klachten veroorzaken.
Soja-producten worden vaak aangeraden als alternatief voor zuivelproducten. Let wel op met het gebruik van deze zuivelvervangers, van het binnenkrijgen van teveel soja wordt vermoed dat het je hormoonhuishouding kan verstoren. Je kunt beter kiezen voor amandelmelk of havermelk.
Tegenwoordig bestaan er allerlei lactose-vrije producten, zoals melk, yoghurt, room en kaas. Op internet zijn talloze lactose-vrije recepten te vinden.
Je kunt in de meeste gevallen wel roomboter eten als je lactose intolerant bent. Roomboter bestaat met name uit vet en in dit melkvet zit nauwelijks lactose. Je kunt ook kiezen voor geklaarde boter (ghee).
Let goed op of je voldoende essentiële aminozuren binnenkrijgt. Die vind je veelal in dierlijke eiwitten.
Eet je bijvoorbeeld geen vlees en vis en heb je een lactose intolerantie, dan is het goed om je eiwitbronnen in je dagelijkse voeding eens goed onder de loep te nemen. Zo voorkom je voedingsstoftekorten.
Wanneer je wel graag af en toe producten met lactose wilt eten, bijvoorbeeld bij een verjaardag, op vakantie of in een restaurant, kun je middelen slikken om lactose beter te verteren. Deze bevatten lactase en zijn verkrijgbaar in druppels en tabletten.
Er is een verschil tussen een lactose intolerantie en een koemelkallergie. Het zijn allebei vormen van overgevoeligheid voor voeding en de reactie van je lichaam op melk is soortgelijk, maar de oorzaak is verschillend.
Een koemelkallergie is een voedselallergie. Bij een koemelkallergie is er sprake van een overdreven reactie van je immuunsysteem op koemelkeiwit.
Bij een lactose intolerantie reageert je lichaam op melksuiker. Dit komt door een tekort aan lactase en het niet goed kunnen verteren van lactose.
Veel mensen hebben naast een lactose intolerantie ook last van een overgevoeligheid voor caseïne, het belangrijkste eiwit in melk.
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
. een voedsel-intolerantie is niet hetzelfde als een voedsel-allergie.
Er worden drie vormen van lactose intolerantie onderscheiden. Van welke vorm je last krijgt is afhankelijk van de oorzaak ervan.
1. Aangeboren congenitale lactose intolerantie
Deze variant is erfelijk bepaald. Al vanaf je geboorte ben je lactose intolerant, hierdoor kon je ook geen moedermelk verdragen. Je blijft er je hele leven mee opgezadeld. Deze vorm is overigens vrij zeldzaam.
2. Primaire lactose intolerantie
De meest voorkomende variant. Bij deze vorm stopt je lichaam na je derde levensjaar met aanmaken van voldoende lactase, waardoor je lactose niet meer kunt verteren.
3. Secundaire lactose intolerantie
Een beschadiging van de darmwand kan worden veroorzaakt door diverse onderliggende aandoeningen, zoals:
Voedingsdeskundigen zijn het vaak niet helemaal eens over de effecten van zuivel op de gezondheid. Met name over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van koemelk bestaat veel discrepantie.
Zo zouden er veel groeihormonen in melk verwerkt zitten die invloed hebben op je hormoonhuishouding. Dit heeft ervoor gezorgd dat kinderen niet langer standaard een pakje melk krijgen op school.
Lactose intolerantie komt minder vaak voor bij West-Europeanen en Noord-Amerikanen. Allochtone Nederlanders hebben dus vaker last van een lactose-intolerantie. Ook in het Mediterrane gebied zijn veel mensen lactose intolerant.
Laktose, auch Milchzucker genannt, ist ein sogenannter Zweifachzucker. Das heißt, er besteht aus zwei miteinander verbundenen Einfachzuckern: Glukose (Traubenzucker) und Galaktose (Schleimzucker). Im Dünndarm wird Laktose durch das Enzym Laktase in diese beiden Einfachzucker gespalten. Laktase ist ein körpereigenes Enzym, das bei Menschen mit Laktoseintoleranz nicht ausreichend oder überhaupt nicht produziert wird. Dadurch findet die Spaltung nicht statt. Die Laktose wird als Ganzes in den Dickdarm transportiert und dort durch die Darmbakterien vergoren. Das kann Beschwerden verursachen.
Intoleranz oder Allergie?
Laktoseintoleranz ist eine Unverträglichkeit, von der in Deutschland etwa 15 bis 20 Prozent der Menschen betroffen sind – die Dunkelziffer dürfte noch deutlich höher liegen. An einer Kuhmilchallergie dagegen leiden nur weniger als fünf Prozent. Während bei einer Intoleranz meist geringe Mengen an Milchzucker individuell verträglich sind, reagiert der Körper bei einer Allergie schon auf kleinste Mengen mit typischen Symptomen – wie etwa Schnupfen, asthmatischen Beschwerden oder Magen-Darm-Problemen.
Laktose steckt in:
Laktosehaltige Produkte enthalten in der Zutatenliste die Begriffe „Milchzucker“, „Laktose“ beziehungsweise „Lactose“ oder „Laktosemonohydrat“.