Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Alles Wat U Moet Weten Over Hand-, Voet- en Mondziekte

Hoe kan Doktr je helpen?

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.

Hier hebben we enkele korte vragen en antwoorden over de hand-voet-mondziekte verzameld.

    Wat zijn de mogelijke complicaties?

In Europa komen ernstige complicaties vrijwel niet voor. Er is geen vaccinatie mogelijk voor hand-voet-mond ziekte. De ziekte kan geen kwaad tijdens de zwangerschap, er is geen gevaar voor het ongeboren kind.

Doktr is geen spoeddienst

De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.

Wat zijn symptomen van de hand-voet-mondziekte?

De overgrote meerderheid van de besmette kinderen heeft geen symptomen (tot 80 % van de kinderen).

Indien er wel symptomen optreden zien we:

  • Pijnlijke vlekjes en blaasjes. Eerst verschijnen deze in de mond, en na een tweetal dagen kunnen ze ook voorkomen op handpalmen en voetzolen of kan je ze zien tussen vingers en tenen.
  • Soms zijn er ook algemene klachten zoals koorts, keelpijn, misselijkheid, …

Meestal vindt een spontane genezing plaats na 1-2 weken.

Het virus bevindt zich in de neus, mond en stoelgang van het zieke kind, alsook in het vocht uit de blaasjes. Het virus verspreidt zich via de lucht, via stoelgang (door niet goed de handen te wassen en elkaar aan te raken), via besmette voorwerpen, of door blaasjes aan te raken.

Na het doormaken van een bepaald type virus, ben je langdurig beschermd hiertegen. De bescherming geldt wel niet voor de andere types van virussen.

Volwassenen worden meestal niet ziek van deze virussen, omdat ze het als kind normaal hebben doorgemaakt.

Panel

Wilt u bijdragen aan betere zorg in de toekomst? Dat kan! Door uw ervaringen te delen of mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek kunt u een belangrijke bijdrage leveren. Meld u hier aan als u daarvoor benaderd mag worden.

We gebruiken cookies om uw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op ‘Alles accepteren’ te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.

De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.

De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.

De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om u te identificeren.

Roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie (groep-A-streptokokken) en zien we vooral bij kinderen tussen 2 en 8 jaar. Het begint met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. De tong kleurt eerst wit en wordt daarna rood en dik (frambozentong). Een dag later zijn rozerode bultjes op de romp zichtbaar, die ruw aanvoelen (als schuurpapier).

De koorts daalt na een dag of 3 en een paar dagen later verdwijnen ook de vlekjes. Twee weken daarna kan de huid aan handen en voeten gaan schilferen. Roodvonk gaat meestal vanzelf over. Wanneer je kindje erg ziek is, kan de dokter overwegen om te behandelen met antibiotica.

Hand-voet-mondziekte behandelen

Helaas is er geen manier om de hand-voet-mondziekte te behandelen. Er bestaat dus ook geen medicijn tegen de vervelende vlekjesziekte. Het enige wat je daarom kunt doen, is de pijn en het ongemak die deze ziekte veroorzaakt verminderen. Hieronder lees je mijn tips!

Verminder de pijn

Je kunt de pijn van de hand-voet-mondziekte verlichten door een paracetamol aan je kindje te geven. Maar bijvoorbeeld ook door je kind op een waterijsje te laten zuigen. Dit werkt verkoelend en pijnstillend.

Daarnaast kan het helpen om zinkzalf op de blaasjes te smeren. Dit droogt de blaasjes in, waardoor ze sneller zullen verdwijnen. Tegelijkertijd remt zinkoxide eventuele jeukklachten én legt het een soort beschermlaag over de huid, waardoor de huid beter beschermd is tegen prikkels van buitenaf. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet van huidvriendelijke producten met zinkoxide:

Eten en drinken

  • Smoothies. Gebruik liever geen citrusvruchten. Deze kunnen namelijk bijten. Kies liever bijvoorbeeld voor bananen, appels, peren.
  • Vla of yoghurt
  • Stamppot
  • Spinazie a la crème
  • Macaroni
  • Soep
  • Aardappelpuree
  • Havermout(pap)
  • Avocado

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!