Blog

Helpt Bepanthen Tegen Puistjes? Ontdek de Waarheid!

50 natuurlijke tips bij puistjes (wat te doen tegen acne)

Word je onzeker of zelfs moedeloos van puistjes? Heb je al wat dingen geprobeerd, maar zijn ze nog niet weg? Ik weet als geen ander hoe dat voelt… Jarenlang heb ik gestruggeld met acne en ben er zelfs voor naar de dokter geweest, maar het mocht niet baten. Ik ging daarom zelf op onderzoek en heb zo veel geleerd over onzuiverheden of huidklachten in het algemeen. Dieper duiken in de mogelijke oorzaak en een oplossing die daarbij past… In dit artikel lees je wat te doen tegen acne met 50 natuurlijke tips tegen puistjes die ik heb geprobeerd in de afgelopen jaren!

Hoe worden puistjes veroorzaakt?

Zoals je hierboven las, zijn puistjes ontstoken verstoppingen van je poriën. In bepaalde omstandigheden ontstaan die verstoppingen sneller, en ervaar je meer last van mee-eters en puistjes. Deze vier oorzaken zijn het meest voorkomend:

  • Hormonale disbalans (zoals in de puberteit, in de overgang of tijdens stress)
  • Overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding (zo worden de puistjes van binnenuit veroorzaakt), of overgevoeligheid voor cosmetica (externe factor). Irritatie door cosmetica kan ontstaan omdat je een product gebruikt dat niet bij je past, of een product met irriterende ingrediënten.
  • Een gist op de huid. Wat je kan doen tegen gistpuistjes bespreken we verderop in dit artikel. Dit type puistje is anders dan de mee-eters en puistjes die we hierboven besproken hebben.
  • Aanleg: je hebt van nature een vette huid

Er zijn nog een aantal andere oorzaken van puistjes, maar deze drie komen het meest voor. Bij sommige mensen worden puistjes veroorzaakt door een combinatie van hormonale disbalans en overgevoeligheid voor voeding, dus een combinatie van twee factoren.

Andere oorzaken van puistjes kunnen zijn:

  • roken
  • onvoldoende slaap
  • make-up niet verwijderen

Hieronder bespreken we wat je verder kan doen qua leefstijl om puistjes te beperken

Een exfoliant gebruiken tegen puistjes

Een exfoliant op basis van salicylzuur is één van de beste producten om puistjes te voorkomen en te genezen. Het is een ander product dan een scrub. Een exfoliant is een product met een vloeibare of gel achtige structuur, zonder scrubkorrels. Je brengt het aan na het reinigen van je gezicht met een cleanser en toner, het liefst voor de nacht. Je kan het product met een watje of met je vingers aanbrengen en voorzichtig inmasseren. Wat de exfoliant vervolgens doet, is op een milde manier zorgen dat dode huidcellen makkelijker loslaten. De onzuivere huid knapt hier op de volgende manieren van op:

  • Puistjes en mee-eters worden voorkomen, doordat de poriën minder snel verstopt raken.
  • Bestaande puistjes verdwijnen sneller.
  • De huid voelt glad en zacht aan.
  • De huid wordt egaler en stralender door het verwijderen van de dode huidcellen. Het is daarom ook een perfect product voor de huid vanaf 30 jaar (met puistjes), omdat dode huidcellen minder makkelijk loslaten naarmate je huid ouder wordt. Je huid kan dan makkelijk wat doffer worden. Een exfoliant zorgt voor een mooie teint.

Met een exfoliant kan je puistjes voorkomen en verminderen op je hele gezicht, waarmee het een geschikt product is voor:

  • je voorhoofd
  • puistjes en mee-eters op je kin
  • puistjes tussen je wenkbrauwen
  • puistjes en mee-eters op je neus
  • je kaaklijn
  • je wangen

Een exfoliant is een minder geschikt product voor rond je ogen, al hebben de meeste mensen rond de ogen niet veel last van puistjes.

Dit is belangrijk om te weten als je een exfoliant wilt gaan gebruiken en aanschaffen

De exfoliant is één van de beste middelen om de huid met puistjes en mee-eters te ondersteunen en te verzorgen. Daarbij helpt het om puistjes te voorkomen en te genezen. Tot slot maakt een exfoliant je gezicht ook nog eens fris en egaal. Allemaal pluspunten dus. Belangrijk is wél dat je het product goed gebruikt, want anders geeft het geen, of zelf een averechts effect.
Hier moet je rekening mee houden:

WAT VEROORZAAKT PUISTJES OP DE RUG?

Net als andere delen van het lichaam, ontstaan puistjes op de rug wanneer de poriën verstopt raken met vuil, zweet en dode huidcellen. Daarnaast is er bij een huid die vatbaar is voor onzuiverheden vaak sprake van overmatige talgproductie, wat kan leiden tot ophopingen en verstoppingen op de rug. Andere onderliggende factoren kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van puistjes op de rug:

1. Wrijving door kleding: strakke kleding of zware rugzakken kunnen de huid irriteren en zo puistjes veroorzaken.

2. Hormonen: de overproductie van talg kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, waardoor acne tijdens de puberteit en menstruatieperiode vaak voorkomt.

3. Slechte hygiëne: het niet wassen van lakens en kleding kan leiden tot een ophoping van bacteriën die in de poriën vast komen te zitten en ontstekingen veroorzaken die leiden tot puistjes.

4. Dieet: sommigen kunnen puistjes op de rug opmerken als hun dieet te veel zuivel of koolhydraten bevat. Het eten van te veel koolhydraten kan de bloedsuiker- en insulineniveaus verhogen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan puistjes.

5. Familiale geschiedenis: als beide ouders acne hebben gehad, is de kans groter dat je ook acne zult krijgen. Bijvoorbeeld, één ouder kan een erfelijke aandoening hebben die leidt tot een hormonale disbalans die bijdraagt aan acne-uitbraken.

6. Huidverzorgingsproducten: sommige huidverzorgingsproducten kunnen de huid uitdrogen, wat overmatige talgproductie kan verergeren en puistjes kan verergeren.

7. Stress en angst: stress en angst kunnen de productie van cytokine-eiwitten triggeren. Deze eiwitten kunnen de talgklieren ontsteken, die op hun beurt overtollige talgolie produceren en uiteindelijk bijdragen aan puistjes.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!