Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Behandelingen voor Seborroïsch Eczeem op de Hoofdhuid

Seborroïsch Eczeem en hoe te behandelen

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende milde vorm van eczeem waardoor de huid er vettig en vooral schilferig uit ziet(1). Vaak komt het voor op alleen de hoofdhuid. Bij volwassen wordt er vaak een link gelegd met roos en bij baby’s wordt er een link gelegd met luier uitslag. Ook kan seborroïsch eczeem andere gebieden van het lichaam aantasten zoals je gezicht, borst en plekken op de armen, benen en lies.

Hoe vaak komt seborroïsch eczeem voor?
Seborroïsch eczeem komt vooral voor bij baby’s jonger dan 3 maanden en bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. Bij volwassenen hebben vaker mannen er last van dan vrouwen.

Wat zijn de oorzaken?
Artsen en specialisten weten nog niet precies de oorzaak van seborroïsch eczeem. De oorzaak verschilt ook bij baby’s en volwassenen vanwege het feit hoe het lichaam met eczeem omgaat. Ook kan seborroïsch eczeem voorkomen vanwege een genetische rol, maar meestal komt het voor bij baby’s en verdwijnt weer rond de pubertijd. Ook kan de oorzaak liggen door een gist genaamd malassezia en komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor op de huid. Maar soms neemt de hoeveelheid toe en het resultaat is huidproblemen en natuurlijk seborroïsch eczeem.

De malassezia zorgt ervoor dat cellen sneller vervangen worden en je hierdoor ook schilfers krijgt en last van ontstekingen. De aandoening kan door het uiterlijk ook eenvoudig worden verward met psoriasis.

Uit onderzoek blijkt wel dat het risico op het krijgen van seborroisch eczeem hoger wordt bij vrouwen die een Westers dieet volgen(2).

Wat kan je doen tegen seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?

Geschreven door Marlies - 04 oktober 2022 - Welzijn & Gezondheid

  1. Wat kan je doen tegen seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?
  2. Wat is seborroïsch eczeem?
  3. Wat zijn de seborroïsch eczeem oorzaken?
  4. Bij wie komt seborroïsch eczeem op de hoofdhuid voor?
  5. Wat is de beste seborroïsch eczeem behandeling?
  6. Kan je haaruitval krijgen door seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?

Onderzoek en diagnose

Wat zijn mogelijke differentiële diagnoses voor seborroïsch eczeem?

Zelfzorg

Als je last hebt van seborroïsch eczeem, kun je zelf ook enkele maatregelen nemen om de symptomen te verlichten. Houd de aangetaste huid zo schoon mogelijk, vermijd irriterende zeep of scheerschuim en gebruik in plaats daarvan een hydraterende zeepvervanger. Probeer stress te vermijden, omdat vermoeidheid en stress de symptomen kunnen verergeren. Ook is het belangrijk om niet te veel aan de huid te krabben, omdat dit schade kan veroorzaken en (secundaire) infecties kan bevorderen.

Medische behandeling

Er is geen genezing voor seborroïsch eczeem, maar behandeling kan helpen om je symptomen onder controle te houden. Het is mogelijk dat je langdurige behandleing moet toepassen om de symptomen te beheersen. Het kan ook zijn dat je slechts af en toe een behandeling nodig hebt om opvlammingen de kop in te drukken. Houd er rekening mee dat je symptomen waarschijnlijk terugkomen wanneer je stopt met de behandeling.

Je huisarts of dermatoloog kan een behandeling voor seborroïsch eczeem voorschrijven. Maar vaak kun je de middelen zonder recept kopen bij een apotheek of supermarkt.

Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid

Als je seborroïsch eczeem op de hoofdhuid hebt, zal je apotheker of huisarts waarschijnlijk aanbevelen dat je een van de volgende behandelingen probeert:

  • Geneeskrachtige anti-roos shampoos. Deze bevatten ingrediënten zoals ketoconazol, selenium, koolteer of zinkpyrithione. Je laat de shampoo 5 minuten inwerken voordat je deze uitspoelt.
  • Corticosteroïd (steroïd) gels of lotions. Deze worden aanbevolen in geval van ernstige ontsteking, jeuk en schilfering. Je moet ze alleen voor korte periodes gebruiken (maximaal vier weken), tenzij de huisarts anderszins adviseert. Dit komt doordat ze bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals het dunner worden van de huid.

Als de seborroïsch eczeem steeds terugkomt, kan de huisarts aanraden om een antischimmelschampoo eenmaal per week of eens in de twee weken te blijven gebruiken. Ketoconazol bijvoorbeeld doodt schimmels en gisten.

Hoofdhuid aandoeningen: Heb jij last van Seborroïsch eczeem op jouw hoofdhuid?

Haaruitval en jeuk kunnen een teken zijn dat je last hebt van een vervelende huidaandoening, bijvoorbeeld eczeem. Dit is een veelvoorkomende huidaandoening onder mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud, maar het komt zeker ook voor bij jongere en oudere mensen. Eczeem kan ontstaan door verschillende factoren, denk hierbij aan stress, slechte eetgewoonten en zeker ook door genetische bepalingen.

Jeuk kan als erg vervelend worden ervaren, de constante neiging om aan de hoofdhuid te krabben is aanwezig. Wanneer je last hebt van aanhoudende jeuk op de hoofdhuid. is het belangrijk om onderzoek te laten doen naar de herkomst. Alleen dan kan er een passende oplossing gezocht worden om van de jeuk af te komen. In dit artikel is meer te lezen over Seborroïsch eczeem en wat je hier aan kan doen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!