Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Waarom voelt huiduitslag warm aan? Ontdek de oorzaken en behandelingen

Huiduitslag

Een huiduitslag is een term die gebruikt om een plotselinge afwijking van de huid aan te geven die gepaard gaat met roodheid, vlekken of bulten. Een huiduitslag kan met of zonder jeuk-of pijnklachten gepaard gaan. Een huiduitslag op zich is geen ziekte of diagnose maar een symptoom. Het is de taak van de dermatoloog om uit te zoeken welke mogelijk oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie. Een huiduitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid of soms met gevoelens van onwelbevinden, ziek –zijn en (hoge) koorts.

Wondroos been behandelen

Heb je last van wondroos aan je been? Probeer dan echt rust te houden en het been, waarin de wondroos zit, rust te geven. De zwelling (oedeem) verdwijnt dan meestal binnen twee tot drie weken. Ook is het belangrijk om de huid tussen de tenen goed droog te houden, zodat er geen schimmelinfectie ontstaat. Verder kunnen onderstaande drie stappen de wondroos infectie sneller genezen.

Stap 2. Elastische kous

Wordt het vocht niet voldoende afgevoerd? Of blijft het wondroos terugkomen? Dan kan een oedeemtherapeut, zoals een huidtherapeut of fysiotherapeut, een therapeutisch elastische kous op maat aanmeten. Met een hogere drukklasse.

Stap 3. Juiste voetverzorging

Het is heel belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Door een intacte huid kan het bacterie tenslotte niet binnendringen, dus hoe beter de huidbarriere functie is, hoe kleiner de kans op een wondroos infectie. Het is daarom ook belangrijk om klachten als voetschimmel en eczeem aan te pakken, omdat dit een makkelijke ingang voor het wondroos bacterie is. Hieronder heb ik een aantal effectieve producten gezet:

  • Deze crème van Bepanthen bevat veel verzorgende ingrediënten die de conditie van je huid (ook voeten) verbetert en de kans op wondjes of infecties verkleind
  • Deze crème van Gehwol werkt effectief tegen hielkloven. Hoe minder hielkloven, hoe kleiner de kans op een nieuwe wondroos infectie.
  • Deze olie van Chi helpt goed tegen voetschimmel. Meng één a twee druppels olie met één a twee druppels olijfolie. En dep dit op de huidschimmel.
  • Deze antischimmel crème: werkt ook effectief tegen een schimmelinfectie van zowel de voet als tussen de tenen.

Stap 4. Wondroos en bewegen

Ook bewegen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en behandelen van wondroos. Hoewel het de infectie natuurlijk niet geneest, kan het wel bijdragen aan het verlichten van symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Notalgia paresthetica

Soms extreme jeuk op één specifieke plek op de rug, meestal iets opzij van de ruggengraat in de buurt van een van de schouderbladen. Met de huid is niets aan de hand, maar de zenuwen die de jeuksignalen van de huid doorgeleiden naar het ruggemerg maken een bochtje tussen de rugspieren en worden daar dan halverwege het zenuwbaantraject geprikkeld. Zo ontstaat er een ‘vals’ jeuksignaal waardoor het lijkt alsof die specifieke huidplek sterk jeukt. Meer over notalgia…

Sterke jeuk aan de strekzijde van een of beide armen. Ook bij deze aandoening spelen de huidzenuwtjes een hoofdrol. De oorzaak is niet geheel duidelijk. Vermoed wordt dat zonschade een rol speelt, maar brachioradiale jeuk wordt relatief vaak gezien bij mensen met nekhernia’s.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!