Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

De Kracht van het Driekleurig Viooltje bij de Behandeling van Eczeem

Een eigen gezicht

Met een beetje fantasie heeft de bloem van het driekleurig viooltje de vorm van een gezichtje. Kleurrijke, vlinderachtige gezichtjes, die je aankijken en je lijken toe te lachen. Dit komt doordat de vijf zacht gekleurde kroonbladen een tweezijdig symmetrisch geheel vormen. Bovendien maakt de stengel vlak onder de bloem een sterke buiging, net als de hals van een zwaan, waardoor de bloem verticaal komt te staan. Het onderste kroonblad heeft een naar achter wijzende bloembuis, de spoor die gevuld is met nectar Handig want de bloem is niet geschikt voor zelfbestuiving. De donkere streepjes op de kroonbladen wijzen de bestuivende insecten de weg naar de voorraad nectar.

Het culinair gebruik van het driekleurig viooltje beperkt zich meestal tot de toepassing van de bloemen om, al dan niet fijn besuikerd, koude gerechten mee te versieren zoals ijs of cake.

Veel bekender is de toepassing als geneeskruid. Bij oude vermeldingen was het vaak niet duidelijk om welke viooltjessoort het ging. Dodoens (1554) beschreef als een van de eersten een duidelijke verhandeling over het driekleurig viooltje. Opvallend is dat het bij veel auteurs als geneeskruid voor kinderen wordt gezien. Het driekleurig viooltje is gemakkelijk uit zaad op te kweken.

Driekleurig viooltje planten: wanneer & hoe

Het planten van het Driekleurig Viooltje is eenvoudig en met enkele stappen te realiseren. Het is aan te raden om de zaden van het Driekleurig Viooltje binnenshuis of in een kas te zaaien. De beste periode hiervoor is tussen februari en maart. Dit komt omdat deze kwetsbare plantjes in het begin niet bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

Wanneer de jonge plantjes voldoende zijn gegroeid, kunnen ze in april of mei worden geplant op de gewenste plek. Als je het Driekleurig Viooltje later in het jaar plant, wordt het automatisch een tweejarige plant, wat betekent dat de bloemen pas het volgende jaar gaan bloeien.

Het Driekleurig Viooltje staat graag in een droge bodem die niet te veel kalk bevat. Deze plant heeft geen overdreven hoeveelheid voedingsstoffen nodig, maar heeft het liefst een bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een goed gedraineerde bodem kan helpen bij het afvoeren van overtollig water. Controleer door met uw vingers te voelen of de bodem op een diepte van 5 centimeter nog vochtig is.

Het Driekleurig Viooltje is gevoelig voor heftige weersinvloeden en dient daarom op een beschutte plek te worden gepland. Verder is het aan te raden om deze plant te beschermen tegen extreme zonlicht, wind en regen.

Liefdesdranken

Een warme, vroege voorjaarsdag en die zwoele, zoete geur. de overstap naar de liefde is dan nog maar een kleine. Geen wonder dat van viooltjes liefdesdrankjes werden getrokken. De liefdesverhalen rondom het viooltje zijn talrijk. Zo maakte Venus, de Romeinse godin van de liefde, ruzie met haar zoon Cupido over wie de mooiste was: zijzelf of een groepje meisjes. De ongehoorzame Cupido koos voor de meisjes. Venus werd daar zo kwaad over, dat ze de meisjes bont en blauw sloeg en ze in viooltjes veranderde.

Een doldwaas liefdesverhaal komt voor in A Midsummer Night's Dream van Shakespeare. Hij gebruikt de 'love-in-idleness', een synoniem voor het viooltje, in een aantal vermakelijke amoureuze taferelen. De schrandere dwerg Oberon, koning van de elfen, perst het bloemsap in de ogen van zijn slapende Titania. De werking van dit vocht is onverbiddelijk:

The juice of it on sleeping eye-lids laid
Will make or man or woman madly dote
Upon the next live creature that it sees.

De eerste die Titania na haar ontwaken tegenkomt is de onooglijke Bottom die zich als een ezel heeft vermomd. Ze raakt hevig verliefd op hem.

Viooltje (Driekleurig) - Viola tricolor

Viola tricolor - Driekleurig viooltje

Foto Luc Regniers

Foto Luc Regniers

Foto Luc Regniers

  • 1644 Vlaams: Pensee, Violette (Drij-verwighe oft Ghemeyne)
  • 1616 Latijn: Viola tricolor
  • 1554/1557: Dreyfeltigkeytblumen, Dreyvuldicheitbloem, Flamma, Freyscham, Freyschamkraut, Herba clavellata, Herba Trinitatis, Iacea, Pensée, Viola flammea

Van de Penseen oft Violetten met drijderleye verwe

Driekleurige viool - Viola tricolor

Viola tricolor - Driekleurige Viooltjes

'De lieveling van de gelukkige kinderen, die hun zondagmiddag in de duinen kunnen doorbrengen met spelen en wandelen.' Zo beschrijven in 1899 Heimans en Thijsse, twee pioniers van de Nederlandse natuurbescherming, de Duinviooltjes (Viola curtisii, vroeger gezien als een ondersoort van het Driekleurig Viooltje). Onweerstaanbaar zijn ze voor plukgrage kinderen. Viooltjes, ook de kleinste wilde exemplaren, springen snel in het oog en charmeren. Met hun kleurrijke, vlinderachtige gezichtjes, vaak bezet met contrastrijke kleuren, lijken ze je aan te kijken en toe te lachen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!