Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Manieren om Van Puistjes op het Voorhoofd Af te Komen

Acne voorhoofd

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die zich op een lichte, milde of ernstige manier kan uiten. De mate van de klachten verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren. De plek van de klachten komt daarentegen vaak wel overeen. Bij velen bevindt de acne zich namelijk in de zogenaamde T-zone. Dit is een T-vormig gedeelte op je gezicht dat loopt van de kin via de neus naar het voorhoofd boven de wenkbrauwen. De huid van de T-zone is vaak vetter dan de overige huid op het gezicht. Deze zone is daarom ook gevoeliger voor het ontstaan van acne.

De vele talgkliertjes in de T-zone zijn erg actief. Door het afvoeren van deze grote hoeveelheden talg in dit gebied, ontstaan op den duur grove poriën. Grove poriën zijn poriën die door de talgafscheiding steeds meer open zijn gaan staan. De poriën zijn als het ware opgerekt door overtollig talg, resten make-up en vuil dat in de huidporiën achterblijft. Wanneer je last hebt van acne in de T-zone, raak je ongemerkt in een vicieus cirkeltje. De grote hoeveelheid talgafscheiding zal namelijk grove poriën waardoor de poriën vervolgens weer sneller verstopt raken. Grove en wijde poriën zijn immers vatbaarder voor talg, vuil en bacteriën. Wijde poriën zijn dus niet alleen beter zichtbaar, maar veroorzaken ook sneller acne. Maar wat kun je hier nu tegen doen?

Naast de al genoemde tips die vooral van invloed zijn op de ontstekingen, zijn er een aantal tips die kunnen helpen om zowel grove poriën te voorkomen als te verminderen:

Gebruik geen huidverzorgingsproducten die de talgproductie stimuleren

Bepaalde ingrediënten die aanwezig zijn in verzorgingsproducten bevorderen namelijk de talgproductie van onze huid. Het gaat dan vooral om ingrediënten zoals olie, alcohol en geur- en kleurstoffen. Je huid zal hierdoor meer talg gaan produceren waardoor de poriën een grotere hoeveelheid talg moeten uitscheiden waardoor ze kunnen verwijden of verstoppen.

Bescherm je huid iedere dag tegen de zon

Het is aan te raden dagelijks een SPF te gebruiken. De schade die de zon kan aanrichten aan de huid heeft namelijk ook effect op de poriën. De zonschade vermindert de stevigheid van de poriën door het verliezen van het collageen en de elasticiteit. Poriën zullen hierdoor sneller groter en wijder kunnen worden.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Tot slot

Als je er geen last van hebt, dan kun je acne, puistje en mee-eters het best met rust laten tot ze vanzelf genezen of openspringen. Wil je een puistje per se verwijderen, ontsmet dan een naaldje, prik heel voorzichtig in het witte kopje en laat de pus eruit lopen. Laat het wondje verder met rust, dan zal het vanzelf genezen. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan leiden tot hevige huidinfecties.

Er zijn allerlei gekke middeltjes waarvan wordt beweerd dat ze puistjes op wonderbaarlijke wijze kunnen doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn slakkenslijm (allantoïne) zinkzalf, tandpasta, aardappelsap, yoghurt, bessenjam, maïzena en zelfs DDD zeep! Je moet ze echter niet op je huid smeren! Ze drogen de huid namelijk uit, maken deze extra vet, irriteren de reeds geïnfecteerde huid of verstoren de vochtbalans!

Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen tot weken, dus smeer er nooit zomaar iets op. Wanneer je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan liever raad bij je huisarts. In dit artikel kun je terecht voor een 3-stappenplan om acne te behandelen…

Heb jij aanvullende tips tegen acne of heb je een vraag of opmerking over de behandeling van puistjes en mee-eters? Laat dan hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen

De Gevolgen van Emotionele verwaarlozing in de Kindertijd

Liefde op het Eerste Gezicht: 15x Tekenen

Wat iedereen moet weten over Letselschadeclaims

36 Reacties

Top artikel! Eindelijk eens iets to the point. Voor mensen met ernstige acne werken al die huis tuin en keukentips nu eenmaal niet. Ik gebruik zelf crème op basis van vitamine A zuur. Ben er super blij mee en heb zelfs gemerkt dat het mijn rimpels verminderd. Is echt een aanrader voor iedereen!

Ik ben 22 en heb nog net zo veel last van puistjes als in mijn pubertijd. Ik kan het niet laten om ze uit te drukken. Vooral de steenpuisten op mijn rug, want die zijn soms erg pijnlijk. Ik ben erfelijk belast, mijn vader had het vroeger heel erg en mijn broertje kan niet zonder antibiotica. Ik heb geen zin om aan de antibiotica te zitten. Mijn oma gaf me de tip om biergisttabletten te slikken. Ze had last van zwerende wonden en de tabletten hielpen erg goed. Ze schijnen wel erg vies te smaken. Binnenkort ga ik het proberen. Overigens drink ik al twee jaar veel water, maar dat helpt niet.

Hoe ontstaan puistjes op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen?

  • Hormonale veranderingen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, waardoor de poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
  • Verstopping van de poriën kan ook worden veroorzaakt door een overmatige productie van talg, of door een ophoping van dode huidcellen en andere onzuiverheden. Dit kan de groei van acne-veroorzakende bacteriën bevorderen, wat kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
  • Sommige mensen kunnen mogelijk genetische aanleg hebben voor acne. Waardoor zij gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van puistjes.

Het lijkt soms ook of je acne verergert door het gebruik van bepaalde cosmetica. Sommige merken beweren ‘niet comedogeen’ te zijn. Echter bestaat er geen lijst van ingrediënten waar je puistjes van kunt krijgen. Merk je dat je van een product meer puistjes krijgt? Gebruik dan wat anders. Een cosmetisch product kan in ieder geval nooit de oorzaak zijn van het hebben van acne. Het gaat om de combinatie van ingrediënten in een product waar je huid gevoelig voor is en het hebben van acne. Dit is dus zeer persoonlijk.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!