Behandeling van Eczeem op het Ooglid - Effectieve Oplossingen en Advies
Wat moet je doen bij ontstoken oogleden?
Wij lichten kort de vier stappen toe die je minstens driemaal per dag moet uitvoeren.
- Sluit je ogen en masseer je oogleden voorzichtig. Beweeg met je vingertoppen in de richting van de rand van het ooglid. Bij het bovenooglid masseer je naar beneden, bij het onderooglid masseer je naar boven. Voer deze beweging gedurende minstens twee minuten uit.
- Vervolgens verwarm je de ontstoken oogleden gedurende vijf à tien minuten met warme kompressen. Door een warmtebron op de oogleden te leggen, zal de vette talg vloeibaar worden waardoor die gemakkelijker de talgkliertjes verlaat. Kamillosan Ofta zijn kompressen doordrenkt met kamille. De kamille-extracten hebben een verzachtend, kalmerend en ontstekingsremmend effect op de oogleden. De natriumhyaluronaat-extracten hydrateren en beschermen. Ten slotte bevatten de kompressen ook caprylyl-extracten die alle onzuiverheden en korstjes losmaken zodat je ze op een zachte manier kunt verwijderen.
- Sluit je ogen en masseer je oogleden voorzichtig. Beweeg met je vingertoppen in de richting van de rand van het ooglid. Bij het bovenooglid masseer je naar beneden, bij het onderooglid masseer je naar boven. Voer deze beweging gedurende minstens twee minuten uit.
- Verwijder de korstjes en huidschilfers door de randen van je oogleden met een kompres op kamertemperatuur schoon te maken. Hou hierbij je oogleden tegen met je duim en wijsvinger van je andere hand. Merk je dat de korstjes nog niet gemakkelijk loskomen? Leg het verwarmde kompres dan nog een aantal minuten op je oogleden.
De aanhouder wint
Bij de meeste mensen verminderen de klachten nadat ze bovenstaand proces een aantal weken meermaals per dag hebben uitgevoerd. Het is belangrijk dat je dan niet onmiddellijk stopt met het masseren, verwarmen en schoonmaken van de oogleden. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je oogleden na een paar dagen opnieuw opzwellen. Je mag na een tijdje wel afbouwen. In plaats van driemaal per dag, voer je de behandeling bijvoorbeeld maar eenmaal daags uit. Van zodra er zich opnieuw korstjes vormen, bouw je weer op. Mocht het probleem blijven aanslepen, dan raden we je aan een oogarts te raadplegen.
Adviezen bij waterwratjes
Dit kunt u doen om tegen te gaan dat er meer waterwratjes komen:
- Zorg dat uw kind niet aan de wratjes krabt.
- Was de handen van uw kind regelmatig en houd de nagels kort.
- Zorg dat uw kind niet met de handen in de ogen wrijft.
- Doe een pleister op open wratjes waar geen kleding overheen zit.
- Laat uw kind een eigen handdoek en washand gebruiken. Gooi de handdoek en washand na gebruik meteen in de was.
- Droog de huid met open wratjes altijd als laatste af.
- Zijn de wratjes open? Laat het kind dan niet met anderen in bad. Was het badspeelgoed af en laat het daarna drogen.
- Plak voor het zwemmen een waterdichte pleister op de open wratjes.
- Zorg dat de huid niet uitdroogt: douche kort en niet te heet. Was de huid het liefst met weinig of zonder zeep.
- Gebruik zeep, crème en shampoo zonder parfum.
- Bij eczeem is het belangrijk dat het eczeem goed wordt behandeld.
Uw kind hoeft niet thuis te blijven van het kinderdagverblijf, school of zwembad.
Hoe vaak komt atopisch eczeem voor?
In geïndustrialiseerde landen komt atopisch eczeem voor bij 5-15% van de kinderen en bij 1-3% van de volwassenen. Geschat wordt dat ongeveer 400.000 mensen in Nederland deze huidaandoening hebben. Atopisch eczeem begint al meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Ongeveer 75% van de patiënten is jonger dan 20 jaar. Geschat wordt dat 3-5% van alle kinderen atopisch eczeem heeft. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.
Jazeker. Ook baby’s kunnen eczeem krijgen, al na een paar weken tot maanden. Op babyleeftijd wordt atopisch eczeem ook wel “dauwworm” genoemd.
Werkt zinkzalf tegen eczeem?
De volgende leefregels kunnen u helpen om allergene en niet-allergene (irriterende factoren) te helpen beperken
1.Irriterende factoren voorkomen
2. Voedingsmiddelen en eczeem
- Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen blijkt alleen zinvol bij kinderen onder de 5 jaar. Wanneer u merkt dat uw kind na inname van bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, kippeneiwit, vis of noten direct klachten krijgt van galbulten, darmkrampen, diarree of verergering van het eczeem, dan wordt een allergie op dit voedingsmiddel verdacht. Wanneer de klachten verdwijnen na het elimineren van deze voedingsmiddelen uit de voeding, dan is een allergie op dit middel waarschijnlijk aanwezig. Voor adviezen omtrent het uitvoeren van deze eliminatie-provocatietest kunt u het beste terecht bij de allergoloog.
3. Huisstofmijt reductie, saneringsadviezen
De onderstaande saneringsadviezen zijn vooral zinvol bij aangetoonde allergie op huisstofmijt. Oudere kinderen en volwassenen blijken daarbij het meest baat te hebben.
- Overdag ventileren slaapkamer (ramen openzetten), beddengoed openleggen.
- Gebruik als vloerbedekking geen tapijt in de slaap- of woonkamer, maar tegels, vinyl of laminaat.
- Het gebruik van allergeendichte hoezen voor matras, kussen en dekbed blijkt geen invloed te hebben op het beloop van het eczeem. Deze maatregel is alleen zinvol voor patiënten met klachten van verstopte neus, niezen en benauwdheid.
- Verminderen huidbacteriën (stafylokokken). Dit wordt aangeraden ook al zijn er klinisch geen tekenen van infectie. Door uw lichaam te wassen 1-3 X per week met een desinfecterende wasemulsie-of oplossing (bijv. Hibiscrub) kunt u de hoeveelheid Stafylokokken bacteriën op de huid verminderen.
5. Stress reductie
- Vermijd overmatige stress, en zoek voldoende ontspanning op.
- Ontspanningsoefeningen. Het is verstandig uw arts hulp te vragen indien er psychische problemen zijn. In sommige gevallen is de hulp van een psycholoog aan te bevelen.
Wat zijn de oorzaken van een ontstoken ooglid?
Hoe het komt dat de talgkliertjes, die in de randen van de oogleden zitten, plots niet meer naar behoren functioneren, is nog niet bekend. Onderzoek wees wel al uit dat bepaalde factoren een invloed hebben op de talgklieren. Dat kunnen bepaalde geneesmiddelen – zoals bètablokkers, antidepressiva en anticholinergica – zijn. Daarnaast spelen ook hormonen een belangrijke rol bij de productie en kwaliteit van het traanvocht. Zwangere vrouwen of vrouwen in menopauze zijn dus vatbaarder voor ontstoken oogleden. Verder lopen ook mensen die aan een huidziekte – zoals acne, eczeem of rosacea – lijden een groter risico om vroeg of laat een ontstoken ooglid te hebben. Ten slotte zitten ook zij die vaak droge ogen hebben in de risicogroep.
Wat zijn droge ogen?
Als de traanklieren minder traanvocht of traanvocht van onvoldoende kwaliteit aanmaken, worden de ogen droog. Vaak gaat het om een combinatie van beide problemen. Zoals hierboven gezegd, beschermt traanvocht het oog tegen infecties. Die droogheid zorgt ervoor dat je ogen prikkend of vermoeid aanvoelen. Mogelijks zie je ook waziger.
Droge ogen zijn niet te genezen omdat de oorzaak vaak niet weggenomen kan worden. Mogelijke oorzaken zijn, net zoals bij een ooglidrandontsteking, het innemen van bepaalde medicijnen, de leeftijd of hormonale veranderingen. Het doel van de behandeling is de hinderlijke klachten verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door je hoeveelheid traanvocht aan te vullen met kunsttranen, een bevochtigende oogdruppel. Voor meer informatie raden we je aan een oogarts te raadplegen.