Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Overgang en Puistjes - Oorzaken en Oplossingen

Rosacea: rode wangen, pukkeltjes en gesprongen adertjes

Constant last hebben van rode wangen. Ook wanneer je je helemaal niet hebt ingespannen. Vaak ook nog gepaard met kleine pukkeltjes en puistjes. Geen één volwassenen zit hier op te wachten. Toch komt rosacea onder 30 tot 50 jarigen veel voor. Hormonen spelen hierin een grote rol. De juiste huidverzorgingsproducten, in combinatie met het vermijden van uitlokkende factoren, geeft vaak veel verlichting. Maar wat zijn uitlokkende triggers? En wat moet je smeren? Ik ga je helpen!

Rosacea is een vervelende en storende chronische huidziekte. Waar veel mensen helaas last van hebben, omdat je het goed ziet zitten. Ook mijn oma sprak vaak over haar lelijke 'rooie' wangen. Het is een onschuldige huidklacht, maar die 'rooie' wangen kunnen cosmetisch wel storend zijn.

De rode wangen en rode gezichtshuid ontstaan, door uitgezette bloedvaatjes. Daarnaast zitten er ook vaak pukkeltjes en puistjes in het gezicht. De oorzaak achter deze huidklachten is een huidontsteking. Het staphylococcus aureus bacterie speelt hierin een grote rol.


Brandende huid overgang

Net als een prikkende huid tijdens de overgang kan er ook een meer brandende huid tijdens de overgang ontstaan. Net als een prikkende huid, hierboven, is de oorzaak ook hiervan: een verminderde huid barrière functie.

Denk bijvoorbeeld aan: de wind, koud weer, bepaalde cosmetica stoffen, heet water, kleding, bepaalde make-up producten. Het zijn allemaal voorbeelden waar een gezonde huid barrière laag niet of nauwelijks op zal reageren. Terwijl een kapotte huid barrière laag dit wel doet.

Op die manier kan een afname van oestrogeen en een afname van de algehele huid barrière functie, zorgen voor een brandende huid tijdens de overgang.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!