Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Keelpijn en Jeukende Huiduitslag - Oorzaken, Symptomen en Behandelingen

Belangrijkste oorzaken van jeuk in je keel…

In veruit de meeste gevallen is jeuk in je keel geen reden tot paniek. De oorzaak ervan is doorgaans gelieerd aan één of meerdere allergieën of intoleranties. Hierbij de 5 gangbaarste oorzaken van een jeukende keel of mond…

1. Lactose-intolerantie kan jeuk in je keel veroorzaken

Jeuk in de keel wordt veelal veroorzaakt door lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie betreft het onvermogen melksuiker oftewel lactose te verteren vanwege een gebrek aan het enzym lactase.Veel jonge kinderen hebben last van lactose-intolerantie. Volwassenen kunnen ook op latere leeftijd lactose-intolerant ontwikkelen door afname van de lactase-productie.

Lactose-intolerantie wordt niet alleen veroorzaakt door melk en andere zuivel, maar ook door kant-en-klare voedingsmiddelen (worstjes, medicijnen, koekjes e.a.) waarin melk-gerelateerde hulpstoffen zitten. Overgevoeligheid voor melk veroorzaakt niet alleen jeuk in je keel, maar meestal ook eczeem (huiduitslag, jeuk, zwellingen, bultjes e.a.). Lactose-intolerantie kan zelfs darmklachten veroorzaken, waaronder winderigheid, diarree, overgeven & darmkramp.

2. Glutenintolerantie als oorzaak van jeuk in de keel

Jeuk in je keel kan ontstaan door aangeboren gluten-intolerantie oftewel coeliakie. Dit is een darmafwijking waarbij antistoffen tegen gliadine-gluten worden gevormd. Gluten is een graaneiwit.

In geval van gluten-intolerantie kan jeuk in je keel ontstaan bij het eten van de graansoorten tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut. Vooral durumtarwe is extreem rijk aan gliadine-gluten. Granen met weinig tot geen gliadines –zoals rijst en maïs– kunnen wel worden gegeten als je gluten-intolerant bent. Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa en amaranth bevatten sowieso geen gliadine-gluten.

Gluten-intolerantie kan jeuk in de keel veroorzaken, maar ook allerlei ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen. Enkele voorbeelden hiervan bij jonge kinderen zijn: groeiachterstand, skeletmisvormingen, bloedarmoede en botontkalking.

Oorzaken huiduitslag: wat voor soort uitslag heb ik?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van huiduitslag, waaronder allergische reacties, infecties, irritatie, auto-immuunziekten, stress en bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast kan de uitslag ook een symptoom zijn van een onderliggende (medische) aandoening of ziekte. Hieronder heb ik verschillende oorzaken van huiduitslag opgesomd:

1. Huiduitslag door ontstekingsreactie

Een veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is een ontsteking aan de huid. Deze ontsteking ontstaat wanneer je lichaam abnormaal op een bepaalde prikkel reageert. Bijvoorbeeld, omdat je allergisch bent voor een bepaalde cosmetische stof. Maar het kan ook komen door het eten van bepaald voedsel of het aanraken van bepaalde planten. Je kunt van enorm veel prikkels een ontsteking, en zo huiduitslag, krijgen.

2. Huiduitslag door een infectie

Huiduitslag kan ook optreden als gevolg van een infectie. Meestal gaat het hierbij om infectieziekten met een bacterie, schimmel (gisten), virus, parasiet of insecten. Deze micro-organismen kunnen al op je huid aanwezig zijn en plotseling in aantal toenemen, waardoor het voor huidproblemen zorgt. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij gisten.


3. Huiduitslag door medicatie

Een andere veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is medicatie. In de bijsluiter van geneesmiddelen staan natuurlijk altijd de mogelijke bijwerkingen genoemd. Dit kunnen fysieke klachten zijn, als: hoofdpijn en buikpijn. Maar er kan dus ook huiduitslag optreden.

Vaak gaat het om roodheid en een jeukende huid die ontstaat als reactie op de werkzame ingrediënten of andere stoffen in het medicijn. Het kan hierbij gaan om een allergische reactie of een overgevoelige reactie. Bij beide reactie ontwikkelt je afweersysteem een reactie op een specifieke stof, waardoor er huidklachten optreden.

Huiduitslag bij hooikoorts

Hooikoorts kan ook huiduitslag veroorzaken. Deze uitslag duurt meestal slechts een paar dagen en komt elke keer dat je stuifmeel op je huid krijgt weer terug. Heb je langer last van huiduitslag, dan is de kans groter dat deze door bijvoorbeeld een voedselallergie veroorzaakt wordt. Een eenmalige reactie wordt eerder veroorzaakt door een virus dan door hooikoorts.

Hoe herken je hooikoorts en weet je zeker dat je niet verkouden bent? Bovengenoemde verschijnselen van hooikoorts zoals hoesten, benauwdheid, tranende ogen en een loopneus komen erg snel opzetten, terwijl dit bij een verkoudheid wat langzamer kan gaan. Je hebt vooral last van hooikoortsklachten op zonnige dagen tussen februari en oktober en de symptomen blijven aanhouden zolang de pollen in de lucht (of in je kleding, haar of beddengoed!) hangen – een verkoudheid duurt daarentegen meestal maar 1-2 weken.

Bronnen:

Tot slot

Jeuk in je keel kan tot slot ook ontstaan door het genezingsproces van je keelslijmvlies. Zo kan je keel enorm gaan jeuken als je keel geneest van een verkoudheid, griep of keelontsteking. Bij jeuk in je keel is het belangrijk om na te gaan wanneer de jeuk ontstaat. Vraag jezelf het volgende af…

  1. Ontstaat de jeukende keel altijd na het eten?
  2. Zo ja, ontstaat de jeuk in je keel bij specifieke voedingsmiddelen?
  3. Ontstaat de jeuk in je keel altijd in nabijheid van bepaalde dieren?
  4. Jeukt jouw keel altijd in een bepaald seizoen?
  5. Zo ja, check dan een pollenkalender (o.a. Hooikoorts.info) om bloeiperiodes te checken.

Heb jij vaak jeuk in de keel of mondholte? Laat hieronder weten wat jouw ervaring is in een reactie!

Huiduitslag door bacterie-infecties

meningokok infectie
rode vlekken op de huid, die al snel niet meer (helemaal) wegdrukbaar zijn. Kan ook aan de handpalmen en voetzolen optreden. Veel andere symptomen van ernstig ziek zijn. Snel medisch handelen is nodig.
roodvonk
rode verkleuring van het gezicht, later ook roze-rode huiduitslag over de rest van de huid. Ook koorts, keelpijn en malaiseklachten. Heel typisch voor roodvonk is de ‘aardbeientong’.

Geneesmiddelen zijn beruchte veroorzakers van huiduitslag. In de bijsluiter van bijna alle geneesmiddelen staat dat zij een huidreactie kúnnen veroorzaken. Sommige soorten geneesmiddelen zijn hiervoor speciaal berucht, zoals antibiotica. De huidreacties hoeven niet altijd kort na het begin van het gebruik van het geneesmiddel op te treden. Soms beginnen de huidafwijkingen pas een week na de eerste dosis van het medicijn. Andere geneesmiddelen die relatief vaak een huiduitslag veroorzaken zijn NSAID’s (o.a. aspirine, ibuprofen etc.) en medicijnen tegen epilepsie.
Zoals gezegd is de lijst van geneesmiddelen die huiduitslag kúnnen veroorzaken erg lang. Ook middeltjes die als ‘kruidengeneesmiddel’ worden verkocht kunnen soms hevige huidreacties veroorzaken.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!