Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe Om Te Gaan Met Eczeem in de Oksel van een Kind

Wat is baby-eczeem ?

Baby-eczeem is een chronische aandoening, dat betekent dat ze verscheidene keren opnieuw kan opduiken in de loop van het leven van jouw kindje. Baby-eczeem verloopt altijd in twee fasen: een opstoot van eczeem, afgewisseld met een rustiger periode.

In eerste instantie manifesteert baby-eczeem zich door rozige plekken die steeds roder gaan worden. Die plekken worden schilferig en de ontsteking veroorzaakt jeuk. Daarna beginnen de rode plekken bij baby-eczeem te sijpelen en worden er kleine korstjes gevormd. De jeuk wordt heviger en daardoor neemt ook het risico op infectie toe.

Die eerste fase van baby-eczeem wordt gevolgd door een periode van remissie. Concreet gaan de plekken verdwijnen, maar de huid blijft droog en broos. Het gebeurt wel dat ook in die periode enige jeuk blijft aanhouden. Krabben blijft echter uit den boze, want dat kan een nieuwe opstoot veroorzaken. In die tweede fase van baby-eczeem is hydratatie van kapitaal belang.

Behandeling van CE

Zoals gezegd is CE een chronische ziekte van de huid. Succesvolle behandeling betekent dan ook dagelijkse, voortdurende aandacht voor de huid. De huid van kinderen met CE vraagt dus om dagelijks 'onderhoud': wat bij mensen zonder CE vanzelf gaat, moet bij kinderen (en volwassenen) met CE door middel van een behandeling (zalftherapie) gebeuren.

De dermatologen en kinderartsen van Isala hebben daarvoor een gezamenlijke aanpak ontwikkeld. Hierbij zijn deze vijf punten van groot belang:

1. Uitleg over de ziekte

Om CE goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat u begrijpt hoe de ziekte ontstaat en wat u daaraan kunt doen. Dat is de taak van de behandelend arts. Maar u kunt ook zelf veel informatie inwinnen (zie bij ‘Meer informatie’). Ook kan de eczeemconsulent u aan informatie helpen.

2. Prikkels vermijden

Hoewel het niet makkelijk is om allergische prikkels te vermijden (meestal spelen ze immers geen rol), zijn er wel een paar algemene prikkels die u kunt vermijden. De belangrijkste zijn: zeep (droogt de huid uit), schurende kleding en wasverzachter.

3. Huid vet houden

Het is van het grootste belang om de droge huid bij eczeem vet te houden. Dat kan op twee manieren:

  • het badwater aanvetten met vette badolie (bijvoorbeeld Balneum
    Hermal® of Zwitsal® medicinale badolie),
  • vette zalf gebruiken. U kunt daarvoor het beste een zalf gebruiken die de arts kan voorschrijven. Vaseline is minder geschikt omdat het zo taai en plakkerig is. Vette zalf kan zonder beperkingen gebruikt worden, dus zo veel mogelijk. Het advies is om kinderen met CE minstens 2x per dag geheel in te vetten en bij elke luierwisseling de droge plekjes ook nog in te vetten.

4. Ontsteking bestrijden

Het is belangrijk om de voortdurende ontsteking van de huid krachtig te bestrijden zodat de jeuk­krab­beschadiging­ontsteking­jeuk­cyclus wordt doorbroken. Hiervoor zijn goede geneesmiddelen op de markt, namelijk corticosteroïdzalven. Deze staan in de volksmond ook wel bekend als 'hormoonzalven'. Ze hebben vaak een slechte naam omdat ervan wordt gezegd dat ze de huid dunner zouden maken of dat ze invloed op de groei zouden hebben. Het is op zichzelf juist dat deze bijwerkingen kunnen optreden, maar dit gebeurt uitsluitend bij een te hoge dosering. Bij correct gebruik zijn corticosteroïdzalven effectief en volstrekt veilig, dit is in tientallen onderzoeken over langere termijn aangetoond.

Eczeem in holtes: waarom juist daar?

Eczeem in knieholtes komt vaak voor bij mensen met een eczeemgevoelige huid. Dit is te wijden aan het feit dat de huid hier plooit, waardoor er wrijving ontstaat. Ook ontstaat eczeem op de knieën doordat het er vaak het warm en broeierig is. Tekenen van eczeem in de knieholtes variëren sterk van persoon tot persoon. Zodra er eczeem ontstaat is de huid over het algemeen droog, ontstaat er een (ernstig) jeukerig gevoel, met name ‘s nachts, en kunnen er rode tot bruingrijze vlekken ontstaan. Ook kleine, verheven bultjes, die vocht kunnen lekken en korstjes kunnen vormen als er aan wordt gekrabd, is een veel voorkomend probleem bij eczeem in de knieholte. De huid raakt vaak verdikt, gebarsten en gaat schilferen. Dit kan leiden tot een rauwe, gevoelige en gezwollen huid door het krabben.

Eczeemgevoelige huid in elleboogholtes

Hoe ontstaan waterwratjes?

De bultjes ontstaan door het molluscum contagiosum virus, ookwel het pokkenvirus genoemd. Dit virus komt uit het vocht van de waterwratjes. Als dit virus eenmaal in het lichaam van je kind zit, dan kunnen ze ook op andere plekken op het lichaam opduiken. Dit virus is overigens een ander virus dan degene die ‘normale’ wratjes veroorzaakt.

  • de huid aan te raken van een ander kindje dat waterwratjes heeft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het spelen, het sporten, de gymles of in het zwembad.
  • te spelen met besmet speelgoed
  • een besmette handdoek of washandje te gebruiken. Niet alleen kan je kind hierdoor nog meer waterwratjes krijgen op andere plekken, ook andere kinderen uit het gezin die dezelfde handdoek of washand gebruiken kunnen hierdoor besmet raken.

Je andere kinderen zullen niet direct de dag erna ook waterwratjes hebben. Meestal duurt het even voordat het virus tot uiting komt. De incubatietijd kan variëren tussen de twee weken en 6 maanden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!