Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Het is belangrijk na te gaan of de eczeem erfelijk is. Atopisch eczeem komt vaker voor in families met andere atopische aandoeningen als hooikoorts, astma en voedselallergie. Er is ook verbetering van eczeem gebleken uit onderzoeken bij atopisch eczeem met een behandeling van bepaalde microbiotica, vitamine D, foliumzuur, visolie en GLA-vetzuren. Vraag bij de behandeling hiervan advies en begeleiding van een ervaren therapeut of natuurdiëtist.
Ook voedingsmiddelen kunnen een trigger vormen en eczeemklachten veroorzaken of verergeren. Veel voorkomende voedselovergevoeligheden bij eczeem zijn een overgevoeligheid voor tarwe, melkproducten, ei, pinda, noten, zaden, citrusfruit, cacao, soja, varkensvlees, kruiden, specerijen, biogene aminen en histaminevrijmakers.
Deze overgevoeligheden kunnen opgespoord worden door speciale huid- en bloedtesten en kunnen meer duidelijkheid geven over welke voedingsstoffen te vermijden om eczeemklachten te verminderen of te voorkomen.
Het gebruik van kruiden en specerijen kan eczeemklachten verergeren, omdat zij de bloedsomloop stimuleren en biogene aminen en histaminevrijmakers bevatten. Het vermijden of een verminderd gebruik van bijvoorbeeld speculaaskruiden, kaneel, ontbijtkoek, kipkerrie en gember is hier raadzaam.
Eczeem is een huidprobleem waar je rode, jeukende plekken van krijgt. Het zorgt vaak voor een droge huid die pijn kan doen. Veel mensen hebben er last van. Kinderen krijgen het vaker dan volwassenen.
Soms gaat het weg als ze groter worden. Eczeem kan komen en gaan, en sommige dingen zoals stress of bepaald eten kunnen het erger maken.
Eten met veel vezels is goed voor je huid. Deze vezels zitten in planten en helpen bij eczeem.
Mensen die last hebben van eczeem kennen vaak ook klachten zoals astma en hooikoorts. Een verstoorde spijsvertering, dalende weerstand (door spanningen, vermoeidheid of ziekte) of een (voedings)allergie kunnen eczeem verergeren.
Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kunnen bij atopisch eczeem een belangrijke oorzaak zijn. Zuivel, soja, noten, pinda’s, eieren, tarwe en schelpdieren zijn veel voorkomende uitlokkers.
Producten uit de supermarkt, zelfs de producten met het logo ‘Ik kies bewust’ of andere ‘waardevolle voeding’, zitten vaak vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die eczeem kunnen verergeren. De kleurstof tartrazine (E102), de conserveermiddelen natriumbenzoaat (E211) en natriumdisulfiet (E223) en de smaakversterker natriumglutamaat (E621) kunnen de meest heftige reacties uitlokken.