Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Niet alle vormen van eczeem zijn hetzelfde. De belangrijkste vormen zijn:
Constitutioneel eczeem: Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem en wordt ook atopisch eczeem genoemd. Atopie betekent de aangeboren aanleg om allergisch te worden. Soms wordt gezegd dat het ‘in de familie zit’. De vraag is of dit erfelijke aanleg is, of dat het, zoals zoveel, te maken heeft met overgeërfde leefstijl. Constitutioneel eczeem kan in bepaalde periodes heel veel klachten geven, waarna het weer een poosje rustiger is. Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.
Seborroïsch eczeem: Dit is een milde vorm van eczeem die ook veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem, mannen wat vaker dan vrouwen. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Soms jeukt het, maar niet altijd. Vaak komt het voor op het gezicht: bij de neus, wenkbrauwen en hoofdhuid. Eczeem rond ogen en oogleden komt ook voor.
Ook komt het voor achter de oren, op de oogleden, op de borst en rug en in lichaamsplooien.
Eczeem en voeding kunnen dus nauw met elkaar verbonden zijn. Naast bepaalde allergenen kunnen ook andere voedingsmiddelen een rol spelen in verergering van eczeemklachten doordat ze een effect hebben op ontstekingsreacties in het lichaam.
Het beste is om bewerkte en geraffineerde voeding zoveel mogelijk te vermijden. Dit soort voedingsmiddelen bevatten weinig vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels, en juist een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en voedseladditieven.
Met ons westerse voedingspatroon krijgen we meer dan het dagelijks advies aan linolzuur (een omega 6-vetzuur) binnen en te weinig omega 3. 6 De verhouding tussen deze twee onverzadigde vetzuren is vaak uit balans wat een nadelig effect kan hebben op het immuunsysteem. 7
Bronnen van omega 6 zijn plantaardige oliën en vetten zoals zonnebloemolie, koolzaadolie, maisolie en margarine, vlees en bewerkte voedingsmiddelen (kant-en-klaar producten).
Hoewel groenten veel goede voedingsstoffen bevatten, kan het eten van bepaalde soorten ongunstig zijn bij eczeem. Een survey-onderzoek suggereert dat nachtschade groenten – zoals tomaten, paprika, aubergine, pepers en witte aardappelen – eczeemklachten kunnen verergeren. 8 Dit zou te wijten zijn aan solanine, een stofje dat in deze groenten zit. Meer onderzoek hiernaar is echter nog nodig.
Histamine maken we niet alleen zelf aan maar krijgen we ook via onze voeding binnen. Een teveel kan zorgen voor een overactieve afweerreactie met huiduitslag als gevolg. Een histamine-vrij dieet kan de klachten van constitutioneel eczeem verminderen. 9
Een histamine-vrij dieet is praktisch onmogelijk omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Daarom is een histamine-arm dieet beter toe te passen. Hierbij beperk je bepaalde voedingsmiddelen zoals varkensvlees, verschillende kazen, zuivel, groenten als tomaten en spinazie, alcohol, suiker, chocolade en bepaalde soorten citrusfruit.
The invasion of the triffids, de film zou zomaar hier in huis opgenomen kunnen zijn. Met moeite bereiken wij vanuit de slaapkamer de badkamer. Angstig wachten we of de triffids ook de woonkamer innemen. Met grote regelmaat verhuis ik plantjes naar het terras maar ook daar wordt het problematisch. De pompoenen ranken door de kas, stengeluien bezetten het terras en de stoelen kleuren groen door bakken met sla.
“En nu is de maat vol!”, moet mijn kat op een zeker moment gedacht hebben. Naast de potjes met aarde zag ik verdroogde zaailingen liggen. En zo gaat het hier in het voorjaar altijd. Begin mei ziet het hier groen. Werkelijk overal staan potjes en bakken, klaar om verhuisd te worden naar de volkstuin. Volgens mij komt er geen nachtvorst meer dus gaan binnenkort de eerste pompoenen, courgettes, bonen en oost-indische kers naar de tuin. En dan komt er weer rust in het huis en ruimte op het terras.
In de tuin is nog een zee van ruimte maar in mijn gedachten zijn alle vakken al ingevuld. De haagbeuk geeft schaduw en niet alle groenten kunnen daar tegen. Om ieder hoekje en gaatje te benutten is hier een overzicht van groenten die ook schaduw kunnen verdragen.
Het volgende principe heeft veel gemeen met principe 1. Maar toch wil ik deze apart aandacht geven. De laatste jaren is het woord ‘’organisch’’ echt booming.
Je hebt inmiddels zelfs organische schoenen en koffie, alhoewel ik zelf nu organische koffie drink, ik kon het niet weerstaan, hoef ik geen organische schoenen.
Ik vind dit een mooie ontwikkeling en het geeft aan dat we op een maatschappelijk niveau meer bezig zijn met wat we eten en waar het vandaan komt. In de betere supermarkten zie je ook steeds vaker een aparte organische afdeling.
Waarom is organisch beter?
Bij organische producten zijn er strengere controles. Daarbij worden er veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat belangrijk is om je lichaam op te schonen.
Natuurlijk snap ik dat je een budget hebt, toch is het belangrijk om tenminste vleesproducten zoveel mogelijk organisch te kopen of bij een hele goede slager waar je vertrouwen in kunt hebben.
Wanneer je voedingsmiddelen uit de supermarkt haalt, zorg ervoor dat je de groente eerst goed gaat wassen! Hiermee verwijder je toch een gedeelte van de bestrijdingsmiddelen.
[pullquote]Kortom, probeer zo veel mogelijk organische producten te kopen, want het gaat wel om je gezondheid.[/pullquote]
Nu dat we de basisprincipes hebben besproken bij de behandeling van eczeem. Hieronder geef ik je een aantal concrete eczeem voedingstips die je direct thuis kunt toepassen.
Naast het vermijden van bepaalde voeding kan de juiste voeding ook helpen om eczeemklachten te verlichten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is hierbij belangrijk. Let wel op eventuele intoleranties en allergieën.
Door te kiezen voor voeding die vers, onbewerkt en biologisch is verklein je de kans op het binnenkrijgen van te veel ongezonde vetten, suiker, gifstoffen als pesticiden en voedseladditieven. Bovendien vergroot je hiermee de inname van belangrijke vitaminen en mineralen voor de huid zoals B-vitamines, vitamine C, vitamine E en zink.
Om het darmmicrobioom te ondersteunen is het belangrijk om voeding te consumeren die rijk is aan goede bacteriën, oftewel probiotica. Denk hierbij aan gefermenteerde voeding als zuurkool, kefir, kimchi, miso, tempé, kombucha en gefermenteerde zuivelproducten.
Daarnaast dien je voldoende vezels binnen te krijgen, zo’n 30 tot 40 gram is het advies. 10 Vezels vormen de voeding voor de goede darmbacteriën en zijn ruim vertegenwoordigd in groente, fruit, noten, zaden, volle granen en peulvruchten.
Omega 3 is een belangrijk vetzuur voor de huid vanwege zijn beschermende werking en gunstige invloed op het behoud van een gehydrateerde huid. 11 Bovendien hebben omega 3-vetzuren een ontstekingsremmende werking op de huid en kunnen het risico op het ontstaan van eczeem verkleinen. 12,13
Omega 3 vind je voornamelijk in vette vis, schaal- en schelpdieren. De plantaardige vorm ALA, dat het lichaam in geringe mate omzet naar de omega 3-vetzuren EPA en DHA, komt voor in hennepzaad, lijnzaad en walnoten.
Om de ontstekingsactiviteit in de huid te verminderen kun je ook de inname verhogen van voeding dat rijk is aan anthocyaninen. 15 Goede bronnen van anthocyaninen zijn fruit als blauwe bessen, bramen, kersen, zwarte bessen, maar ook rode kool, moerbeien en zwarte sojabonen. Bovendien werken knoflook, kurkuma en gember ontstekingsremmend.
Aan de ene kant bevatten nachtschade groenten schadelijke stoffen. Wie hier gevoelig voor is kan maar beter de oorsprong van zijn of haar groenten nagaan en indien nodig deze groentensoort vermijden.
Maar wie er geen last van ondervindt hoeft niet meteen alle aardappelen en tomaten uit het dieet te schrappen. Er zitten natuurlijk ook heel wat goede stoffen in zoals belangrijke vitamines (bv vitamine C), mineralen (bv Kalium), en anti-oxidanten.
Het beste is daarom om groente uit de nachtschadefamilie enkel te mijden als je er echt last van ondervindt. Indien je nergens last van hebt kan je ze met mate blijven eten. Als ze onderdeel zijn van een gezond en gevarieerd dieet zal het positieve effect van de gezonde micronutrienten zwaarder doorwegen dan het kleine negatieve effect van de anti-nutrienten.
Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!