Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wanneer Gaan Puistjes Weg?

Hoe ontstaat acne, mee-eters of puistjes?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15- en 18-jarige leeftijd. Gedurende de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze puberale hormoontoename leidt tot grotere talgklieren en verhoogde talgproductie. Het overschot aan gedroogde talg – in combinatie met hoorn, huidschilfers en bacteriën – doet de poriën verstoppen. De poriën zijn namelijk de uitgangen van de talgklier-follikels.

Talgklieren die verstopt zijn door ophoping van talg en huidcellen noemen we mee-eters. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

De basisregels om puistjes te vermijden

We zetten uiteraard nog eens de basisregels voor het vermijden van puistjes op een rij:

1. Het is cruciaal om je huid goed schoon te houden. Verwijder make-up elke avond en geef je gezicht ook af en toe wat rust. Make-up verstopt de huid en daardoor kun je er sneller puistjes van krijgen. Er zijn reinigingsmiddelen op de markt voor verschillende huidtypes.

2. Daarnaast draagt een gezonde levensstijl bij aan het voorkomen van puistjes. Zorg dat je vette en suikerrijke levensmiddelen mijdt. Puistjes ontstaan dus ook door overmatig talg en vet eten draagt daar niet aan bij.

Niet alleen pubers hebben last van puistjes. Er zijn veel dertigers die nog steeds last hebben van deze vervelende infecties. Dat heeft voor een deel te maken met genetische aanleg, maar ze worden dus veroorzaakt door een slechte levensstijl. Puistjes komen daarbij niet alleen voor op het gezicht, maar ook op je schouders en rug.

Samenvatting

Kinpuistjes komen vaak voor op volwassen leeftijd, vooral bij vrouwen.

Hormonen zijn meestal verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van extra olie op de kin, waardoor huidcellen of vuil en bacteriën vast komen te zitten, waardoor puistjes ontstaan. Iemand kan het ontstaan van puistjes vaak voorkomen door goede huidhygiëne en zelfzorg.

Als er puistjes ontstaan, beginnen behandelingen meestal met topische crèmes en zalven. In ernstige gevallen kan echter een agressievere behandeling door een dermatoloog nodig zijn.

Over dit artikel

Dit artikel over puistjes op kin volwassen is voor het eerst gepubliceerd op 1 mei 2024. Puistjes kin? We leggen je uit wat je ertegen kunt doen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

Lizzy van der Loo

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.

Hoe gaat een puist snel weg? De Leven Zonder Acne methode

Het e-boek Leven Zonder Acne is een gids naar een leven zonder acne en puistjes. In dit e-boek wordt een succesvolle methode bestaande uit vier stappen beschreven die je helpt om van je acne af te komen. Je leert om zonder chemische middelen en dure behandelingen van je huidprobleem af te komen.

Het boek bevat onder andere dieet- en levensstijlsuggesties, huidverzorgingsroutines en tips die je helpen om van je puisten af te komen.

Wanneer je al van alles hebt geprobeerd, maar nog steeds niet van je acne af bent, is dit e-boek voor jou. Je kunt de stappen makkelijk in je eigen leven implementeren en zo kiezen voor een leven zonder puistjes en acne.

Je bent vroeg opgestaan en staat inmiddels in de badkamer voor de spiegel. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je tot grote ergernis dat er een nieuw puistje op je gezicht te zien is. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten je vraagt je dan ook af: hoe gaat een puist snel weg?

In dit artikel leer je wat de oorzaken van puisten zijn, vind je tips om puisten te voorkomen en oplossingen voor wanneer je last van puisten hebt.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook snel van je puisten af komen?
  • Je wilt direct resultaat krijgen zonder al te veel kosten?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

Tot slot

Als je er geen last van hebt, dan kun je acne, puistje en mee-eters het best met rust laten tot ze vanzelf genezen of openspringen. Wil je een puistje per se verwijderen, ontsmet dan een naaldje, prik heel voorzichtig in het witte kopje en laat de pus eruit lopen. Laat het wondje verder met rust, dan zal het vanzelf genezen. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan leiden tot hevige huidinfecties.

Er zijn allerlei gekke middeltjes waarvan wordt beweerd dat ze puistjes op wonderbaarlijke wijze kunnen doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn slakkenslijm (allantoïne) zinkzalf, tandpasta, aardappelsap, yoghurt, bessenjam, maïzena en zelfs DDD zeep! Je moet ze echter niet op je huid smeren! Ze drogen de huid namelijk uit, maken deze extra vet, irriteren de reeds geïnfecteerde huid of verstoren de vochtbalans!

Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen tot weken, dus smeer er nooit zomaar iets op. Wanneer je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan liever raad bij je huisarts. In dit artikel kun je terecht voor een 3-stappenplan om acne te behandelen…

Heb jij aanvullende tips tegen acne of heb je een vraag of opmerking over de behandeling van puistjes en mee-eters? Laat dan hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen

De Gevolgen van Emotionele verwaarlozing in de Kindertijd

Liefde op het Eerste Gezicht: 15x Tekenen

Wat iedereen moet weten over Letselschadeclaims

36 Reacties

Top artikel! Eindelijk eens iets to the point. Voor mensen met ernstige acne werken al die huis tuin en keukentips nu eenmaal niet. Ik gebruik zelf crème op basis van vitamine A zuur. Ben er super blij mee en heb zelfs gemerkt dat het mijn rimpels verminderd. Is echt een aanrader voor iedereen!

Ik ben 22 en heb nog net zo veel last van puistjes als in mijn pubertijd. Ik kan het niet laten om ze uit te drukken. Vooral de steenpuisten op mijn rug, want die zijn soms erg pijnlijk. Ik ben erfelijk belast, mijn vader had het vroeger heel erg en mijn broertje kan niet zonder antibiotica. Ik heb geen zin om aan de antibiotica te zitten. Mijn oma gaf me de tip om biergisttabletten te slikken. Ze had last van zwerende wonden en de tabletten hielpen erg goed. Ze schijnen wel erg vies te smaken. Binnenkort ga ik het proberen. Overigens drink ik al twee jaar veel water, maar dat helpt niet.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!