Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Verhoogt Chocolade de Kans op Puistjes?

Onderzoeken naar chocolade

Het effect van chocolade op insuline wordt vaak naar voren gebracht als een mogelijke oorzaak van acne. Een Australische studie ontdekte bijvoorbeeld dat de deelnemers die voedsel aten met cacaopoeder een hogere insulinerespons hadden dan de controlegroep die hetzelfde voedsel at zonder de cacao.

Een ander onderzoek keek juist naar de bloedspiegels van insuline en glucose bij 243 acne-gevoelige deelnemers en 156 gezonde volwassenen om te bepalen of insulineresistentie een rol zou kunnen spelen bij acne. En inderdaad, er is wel degelijk een relatie tussen ernstige acne en insulineresistentie. Wat betekent dat als je lichaam niet goed reageert op insuline, de kans groot is dat je meer last hebt puistjes na het eten van chocolade.

Een snelle stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op acne, vooral als je gevoelig bent voor insuline. Door deze suikerpiek wordt de aanmaak van insuline namelijk gestimuleerd. Vervolgens stimuleert insuline de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt. Dit zorgt voor extra puistjes, zoals je hierboven kunt lezen. Je kunt dus wel degelijk puistjes krijgen van chocolade, alleen komt dat niet specifiek door chocolade maar door de suikers.

Kun je echt puistjes krijgen van chocolade?

Is je favoriete zoete lekkernij echt de oorzaak van die vervelende puistjes?

Als je jezelf 's avonds verwent met een stuk chocolade, kun je er donder op zeggen dat je de volgende ochtend wakker wordt met een hoofd vol puistjes. Al jaren wordt gezegd dat chocolade de oorzaak is van acne, maar is deze heerlijke traktatie waar iedere vrouw naar hunkert wel écht zo slecht voor je huid? Dit is wat de wetenschap hierover zegt.

Volgens Healthline is het niet gek dat er na tientallen jaren van onderzoek nog steeds geen duidelijk antwoord is. Dit komt doordat vroegere studies over chocolade en acne chocoladerepen en controlerepen gebruikten die bomvól zaten met suiker. Dit leidde tot tegenstrijdige resultaten en verdachte onderzoeksmethoden.

Wat is er verder bekend over voeding en acne?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat acne minder vaak voorkomt bij mensen die geen westers dieet volgen. Zo blijkt uit een studie dat van de 1200 eilandbewoners van Papoea-Nieuw-Guinea geen enkele persoon acne had. Zij eten vooral veel vis en fruit en zelden geraffineerd voedsel, zoals brood, koekjes en ontbijtgranen. Andersom zijn ook onderzoeken die suggereren dat diëten met veel snel verteerbare koolhydraten en suikers in verband gebracht met acne.

Moet je die ultieme verwennerij nu afzweren voor een schonere huid? Nee, niet per se. Of je puistjes krijgt na het eten van chocolade hangt af van de persoon. Ondanks tientallen jaren van onderzoek is er weinig bewijs dat enkelvoudige voedingsmiddelen zoals chocolade direct acne veroorzaken. Maar dat betekent niet dat het geen invloed heeft. Het is waarschijnlijker dat de suiker in je chocoladereep (of lolly of cupcake) verantwoordelijk is voor die puistjes dan de cacao zelf. Als je dus als chocoladeliefhebber een stukje (of zes) wilt pakken, is het verstandig om voor pure chocolade te gaan. Dan krijg je de minste toevoegde suikers binnen en is de kans op acne het kleinst.

Hoe ontstaat acne, mee-eters of puistjes?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15- en 18-jarige leeftijd. Gedurende de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze puberale hormoontoename leidt tot grotere talgklieren en verhoogde talgproductie. Het overschot aan gedroogde talg – in combinatie met hoorn, huidschilfers en bacteriën – doet de poriën verstoppen. De poriën zijn namelijk de uitgangen van de talgklier-follikels.

Talgklieren die verstopt zijn door ophoping van talg en huidcellen noemen we mee-eters. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

Talg

Pukkeltjes of puistjes ontstaan door een ontsteking van talgzakjes. Deze talgzakjes zitten in de huid en maken een mengsel van vettige stoffen (talg of huidsmeer) aan, die ze boven op de huid afgeven. Deze talg houdt de huid soepel en beschermt het tegen bijvoorbeeld uitdroging. Wanneer de uitgang van een talgzakje verstopt raakt doordat er bijvoorbeeld meer talg wordt gemaakt dan eruit kan, kan dit talgzakje gaan ontsteken en ontstaat er een puistje.

Omdat in chocolade, net als in talg, veel vet zit wordt er vaak gedacht dat het eten van chocolade (maar ook andere vette dingen als friet en chips) leidt tot meer talg en zo tot puistjes. Hoewel niet iedereen het hiermee eens is, lijkt dit een fabeltje. Men heeft nooit kunnen aantonen dat je door het eten van chocolade echt puistjes krijgt.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!