Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Vooral wanneer appelazijn in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kunnen er onprettige neveneffecten optreden. Onderzoek wijst een aantal veelvoorkomende bijwerkingen uit:
Waar is appelazijn allemaal goed voor? Je hoort en leest veel over de voordelen van appelazijn. De substantie wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en als remedie bij verschillende kwaaltjes.
Er is echter heel weinig wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van appelazijn aantoont. Om goede conclusies te kunnen trekken is aanvullend onderzoek vereist.
We duiken in het weinige wetenschappelijke onderzoek dat er wél is rondom de gezondheidsvoordelen van appelazijn.
Waar is appelazijn goed voor? Het hoofdbestanddeel in appelazijn is azijnzuur.
Dit kan helpen om schadelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers te doden.
Ook voorkomt azijn dat bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
Azijn heeft dus bacteriedodende eigenschappen. Traditioneel gezien wordt azijn gebruikt voor schoonmaken, desinfecteren en het behandelen van schimmelnagels, luizen, wratten en oorontstekingen.
Azijn wordt ook als conserveringsmiddel van voeding ingezet. Uit onderzoek blijkt dat dit de groei van bacteriën zoals E.Coli afremt, waarmee de kans kleiner wordt dat voedsel bederft. Het gebruik van appelazijn is een natuurlijke manier om voedsel te conserveren.
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
. Hippocrates, de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, 2000 jaar geleden al azijn gebruikte om wonden te reinigen?
Appelazijn is een azijn gemaakt van appelsap. Het bevat het gebruikelijke azijnzuurgehalte van azijn en kleine hoeveelheden verschillende bioactieve stoffen die voorkomen in appels [1] . Het kan puur gedronken worden of ingenomen worden in de vorm van capsules of tabletten.
De meeste aanbieders van appelazijn beloven dat het helpt bij het ontgiften van je lichaam.
Daarnaast zou het helpen bij het reguleren van de bloeddruk, het verminderen van acne en het behouden van een mooie huid. Verder zou het extra energie geven en bijdragen aan een betere stofwisseling. En dat is niet alles. Het zou ervoor zorgen dat je lichaam minder vetten opneemt, je sneller verzadigd bent en je bloedsuikerspiegel stabieler blijft [2] . Hierdoor zou het dus ook kunnen helpen bij het afvallen. Oftewel het klinkt inderdaad als een wondermiddel! Maar zijn deze effecten daadwerkelijk bewezen?
[2] Etos. (d.o.) Appelazijn. Geraadpleegd op 8-1-2020 via https://www.etos.nl/advies/voeding/appelazijn/
[3] Ghlefati, A. et al. (2019) The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial.
[4] Johnston CS, Buller AJ. (2005) Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc. (2005)
[5] Salbe AD, et al. (2009) Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutr Res.
[6] Halima BH, et al. (2018) Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food.
[7] Kondo T, et al. (2009) Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem.
[8] Khezri, S, et al. (2018) Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial. J Funct Foods.
[9] Ostman E, et al. (2005)Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr.
[10] Johnston CS, Buller AJ. (2005) Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc.
[12] Luu LA, et al. (2019) Apple cider vinegar soaks 0.5% as a treatment for atopic dermatitis do not improve skin barrier integrity. Pediatr Dermatol.
[13] Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. (2015) Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol.
[14] Gambon DL, Brand HS, Veerman EC. (2012) Unhealthy weight loss. Erosion by apple cider vinegar. Ned Tijdschr Tandheelkd.
Hoewel appelazijn veel voordelen heeft, moeten er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het gebruik ervan.
Het is cruciaal om rekening te houden met de mogelijke interactie tussen appelazijn en bepaalde medicijnen. Deze interactie kan worden toegeschreven aan de gevoeligheid van sommige mensen voor het azijnzuur in het elixer. Daarom wordt het sterk aangeraden om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je op regelmatige basis appelazijn in je dieet opneemt. Deze voorzorgsmaatregel garandeert je veiligheid en voorkomt elk risico op ongewenste interactie met medicijnen die je gebruikt.
Het is essentieel om de mogelijke risico’s van overmatige consumptie van appelazijn in gedachten te houden. Dit kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals brandend maagzuur of misselijkheid. Het is daarom essentieel om dit product met mate te gebruiken. Deze preventieve aanpak is bedoeld om het risico op complicaties door overmatig gebruik van appelazijn te minimaliseren en je maag-darm welzijn te waarborgen.