Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Je leest het overal op internet: als je appelazijn neemt, val je af. Japanse onderzoekers toonden aan bij muizen dat azijnzuur de verbranding van vetten bevordert en dat het de spijsvertering stimuleert. Daarnaast kwamen zij erachter dat het hongergevoel wordt verminderd. Daardoor is het mogelijk om gewicht te verliezen met appelazijn. Bedenk dat het belangrijk is bij afvallen om ook te bewegen en gezond te eten. Alleen dan zul je resultaat boeken.
Appelazijn is niet zo lekker om te drinken. Je kunt het daarom mengen met bijvoorbeeld appelsap, of roer wat honing door je vloeibare appelazijn heen. Daarnaast zijn er ook capsules met appelazijn te koop: dan heb je geen last van de smaak.
Appelazijn is erg zuur en daardoor niet goed voor het glazuur op je tanden. Je kan het daarom het beste drinken met een rietje, dan komt het niet of nauwelijks op je tanden.
Waar is appelazijn allemaal goed voor? Je hoort en leest veel over de voordelen van appelazijn. De substantie wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en als remedie bij verschillende kwaaltjes.
Er is echter heel weinig wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van appelazijn aantoont. Om goede conclusies te kunnen trekken is aanvullend onderzoek vereist.
We duiken in het weinige wetenschappelijke onderzoek dat er wél is rondom de gezondheidsvoordelen van appelazijn.
Waar is appelazijn goed voor? Het hoofdbestanddeel in appelazijn is azijnzuur.
Dit kan helpen om schadelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers te doden.
Ook voorkomt azijn dat bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
Azijn heeft dus bacteriedodende eigenschappen. Traditioneel gezien wordt azijn gebruikt voor schoonmaken, desinfecteren en het behandelen van schimmelnagels, luizen, wratten en oorontstekingen.
Azijn wordt ook als conserveringsmiddel van voeding ingezet. Uit onderzoek blijkt dat dit de groei van bacteriën zoals E.Coli afremt, waarmee de kans kleiner wordt dat voedsel bederft. Het gebruik van appelazijn is een natuurlijke manier om voedsel te conserveren.
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
. Hippocrates, de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, 2000 jaar geleden al azijn gebruikte om wonden te reinigen?
Studies tonen aan dat azijn kan helpen bij het afvallen.
Azijn kan je een voller gevoel geven, waardoor je minder kilocalorieën eet en dus afvalt.
In een onderzoek waarin deelnemers appelazijn innamen bij een maaltijd, hadden ze tot 120 minuten na de maaltijd een vol gevoel. Ze aten ook minder snacks in de daaropvolgende 3 tot 24 uur.
De resultaten van een controlestudie uit 2024 suggereren dat het 12 weken lang innemen van appelazijn hielp bij het verlagen van het gewicht en het verbeteren van de bloedsuiker-, triglyceride- en cholesterolwaarden bij jongeren en volwassenen met overgewicht.
Appelazijn kan dus een goede toevoeging zijn voor mensen die proberen af te vallen.
Het is echter onduidelijk of de effecten blijvend zijn, omdat het onderzoek maar 12 weken duurde.
Appelciderazijn zou het immuunsysteem een flinke boost geven. Een dieet met appel(cider)azijn gaat zodoende allerlei infecties en infectieziekten tegen. Zowel bacteriële en virale slijmvliesinfecties (keelontsteking, bijholteontsteking e.a.) als huidinfecties.
Appelazijn bevordert een goede spijsvertering. Het calorieverbruik wordt verhoogd en het hongergevoel en de eetlust nemen af. Sommigen beweren zelfs dat vetopslag wordt tegengegaan en vetverbranding wordt gestimuleerd.
Appelazijn zou het lichaam ontgiften. Dit houdt in dat schadelijke stoffen zoals nicotine, alcohol, xeno-oestrogenen (schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, cosmetica e.a.), bacteriële toxines en chemicaliën uit medicijnen en drugs het lichaam efficiënter verlaten.
Doordat appelciderazijn het bloed reinigt, zou de substantie allerhande huidklachten kunnen helpen voorkomen en genezen. Denk maar eens aan wratten, acne, bacteriële huidinfecties en huidveroudering. Je kunt een sterk verdunde oplossing met appelazijn zelfs als dagelijkse gezichtsreiniger gebruiken.
Een dieet met appelazijn kan de bloedglucose- en insulinespiegels verbeteren. Hierdoor kan de kans op “suikerziekte” afnemen.
Appelciderazijn kan verlichting brengen bij bepaalde allergieën. Vooral in geval van huidallergieën en pollenallergieën (hooikoorts e.a.).
Appelazijn kan het niveau van schadelijk LDL-cholesterol verlagen. Het risico op coronaire hartzieken kan zodoende worden ingeperkt.
Appelazijn kan de bloeddruk verlagen. Een lagere bloeddruk verkleint het risico op hartinfarcten en herseninfarcten.
Update: Steeds meer mensen maken zich zorgen over sulfiet in appelazijn. Biologisch is doorgaans gezonder, maar ook biologische appel(cider)azijn kan sulfiet bevatten. De biologische appelazijn van AH bevat inderdaad sulfiet, maar sulfiet zit in alle vormen van appelazijn. Althans: ik kan nergens appelciderazijn vinden die expliciet te boek staat als sulfietvrij. De ene producent vermeldt sulfiet op de verpakking, de andere niet. Als sulfiet als processtof is gebruikt (ter voorkoming van fermentatie/oxidatie), dan hoeft het namelijk niet als ingrediënt te worden benoemd in de ingrediëntenlijst.
Sulfieten zijn trouwens (veelal natuurlijke) zouten die het sulfiet-ion, SO3 2- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie, waartoe o.a. ui, sjalot, knoflook, bieslook, daslook, moeslook, berglook en prei behoren. Sulfieten worden als kleurstof en conserveringsmiddel toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen onder de E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228. Sulfiet wordt ook gebruikt bij de productie van wijn, azijn, wijnazijn, cider en ciderazijn om oxidatie en fermentatie te voorkomen. Ook biologische wijn, azijn en wijnazijn kan sulfieten bevatten, want het is een natuurlijke stof die wordt toegestaan voor humane consumptie.
Desalniettemin is sulfiet niet bepaald gezondheidsbevorderend. Het is een bekend allergeen: +/- 5 procent van alle astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na de consumptie van sulfiet. Ook zijn er heftigere allergische reacties op sulfiet bekend zoals een (potentieel fatale) anafylaxie. Let wel: er zijn verschillende soorten sulfiet, waarvan de ene risicovoller is dan de andere. Bovendien is alleen vrij” sulfiet schadelijk. Gebonden sulfiet daarentegen, is niet biologisch actief. Hoe dan ook is het te allen tijde veiliger om sulfiet te mijden, het is niet voor niets dat er op sulfiet-houdende wijnen verplicht ‘bevat sulfiet’ moet worden vermeld. (bron)