Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Oorzaken van Puistjes op je Rug - Wat je Moet Weten

Wie zijn vatbaar voor puisten op de billen?

Puisten zijn geneigd eerder voor te komen op plekken waar veel haarzakjes zitten. Naast het gezicht zijn de billen een van de plekken met veel haarzakjes. Mensen met veel haarbegroeiing op hun billen hebben daarom vaker en meer last van pukkels op deze plek.

Volwassenen
Zowel mannen als vrouwen van jong tot oud kunnen dus last hebben van een pukkel op hun bil. De hevigheid wisselt van een enkele puist tot veel (ontstoken) puisten.

Jongeren
Bij jongeren komen de pukkels meestal rond dezelfde periode als waarin ze last hebben van jeugdpuistjes, alhoewel dit geen relatie tot elkaar heeft.

Kinderen en baby’s
Ook bij kinderen en baby’s komen de pukkels op de billen voor. Dit gaat na verloop van tijd meestal vanzelf weg.

Behandelingen voor puistjes op je kin

Producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen puistjes meestal binnen een paar dagen of weken opdrogen.

Reinig je huid met een facial cleanser

Begin met het wassen van je gezicht of in ieder geval je kaaklijn met een zachte reiniger. Kies altijd voor een milde face wash die je gezicht niet te veel uitdroogt. Reinig in ieder geval iedere avond je gezicht, in de ochtend alleen wanneer je een vette huid hebt.

IJs voor verkoeling

Om roodheid te verminderen of pijn te behandelen, breng je ijs gewikkeld in een schone doek aan rond het getroffen gebied gedurende niet meer dan vijf minuten per keer en gebruik daarbij heel weinig druk. Dit kan vooral helpen bij dieperliggende, cystische acne.

Gebruik de juiste skincare tegen acne

Er zijn talloze producten op de markt die pretenderen je acne te verminderen. Ga goed op onderzoek uit welke producten bij jouw huid passen en welke geschikt zijn voor jouw acne. Ingrediënten en producten die werkzaam kunnen zijn zijn bijvoorbeeld:

  • Salicylzuur
  • AHA & BHA
  • Retinoïden
  • Glycolzuur
  • Melkzuur
Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is een proces waarbij de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd, wordt verwijderd of met een moeilijk woord: geëxfolieerd. Dit proces kan zowel natuurlijk plaatsvinden als kunstmatig worden gestimuleerd met behulp van exfoliërende producten.

Het doel van exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen, waardoor je huid gladder, zachter en helderder wordt. Dit kan helpen bij het verminderen van oneffenheden, zoals droge huid, mee-eters en fijne lijntjes, en het verbeteren van de textuur en uitstraling van de huid. En dat is wat we willen, toch?

Hoe kun je exfoliëren?
Waarom moet je opletten met exfoliëren?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met exfoliëren, omdat overmatig of onjuist gebruik ervan schadelijk kan zijn voor de huid. Hier zijn enkele redenen waarom je moet oppassen met exfoliëren:

Bacne: acne op je rug

Bacne: ook wel acne op de rug, is een veelvoorkomend huidprobleem. Denk hierbij aan een paar kleine puistjes op je rug of schouders, of veel diepe ontstekingen verspreid over je hele rug. Ze kunnen pijn veroorzaken, irriteren en veel mensen ervaren hiervoor op dagelijkse basis schaamte. Vooral in de zomer kan ‘bacne’ je onzeker maken wanneer je rondloopt in je bikini of zwembroek. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan in dit blog wat je er allemaal tegen kunt doen.

Acne op de rug komt veel voor bij pubers, maar ook veel volwassenen hebben hier last van. Puistjes op je rug kunnen dezelfde oorzaak hebben als puistjes in je gezicht. Ze ontstaan door hetzelfde proces: je lichaam maakt te veel talg aan, waardoor dit zich gaat ophopen in je poriën. Wanneer deze talg niet kan worden afgevoerd, ontstaat er een ontsteking.

Er bestaan een aantal verschillen tussen acne en bacne. De huid op je rug is ten eerste vrij dik. Je huid is hier dikker dan de huid op je gezicht, waardoor je rug sterkere behandelingen aankan, zoals exfolianten en scrubs. Daarnaast bevinden de grootste talgklieren zich op je rug, waardoor het risico van de overproductie van talg hier hoger is dan op andere plekken op je lichaam.

HOE KUN JE VAN PUISTJES OP DE RUG AFKOMEN?

1. Houd je huid schoon: naast het voorkomen van het ontstaan van puistjes op de rug, is het schoonhouden van je huid ook een remedie. Zorg er echter voor dat je niet te hard schrobt.

2. Was regelmatig je lakens en handdoeken: dit zal helpen om een ophoping van bacteriën te vermijden.

3. Krab of knijp je puistjes niet: hierdoor zal de verschijning van puistjes verergeren, kan het pimple met bacteriën besmet raken en kan het na verloop van tijd ook littekens veroorzaken.

4. Kies voor een dunne, matterende zonnebrandcrème: dikkere lichaamszonnebrandcrèmes kunnen de poriën verder verstoppen, dus het gebruik van een dunne zonnebrandcrème op aangetaste gebieden zal helpen om dit risico te minimaliseren. De NIVEA SUN UV Gezicht Shine Control SPF30 50ML is, hoewel bedoeld voor het gezicht, hier een ideale keuze omdat de lichte formule effectieve en directe UV-bescherming biedt terwijl het teveel aan olie van het huidoppervlak wordt geabsorbeerd.

5. Gebruik een plekbehandeling: als je een klein aantal puistjes behandelt, kun je een plekbehandeling gebruiken die Benzoylperoxide of salicylzuur bevat, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de poriën schoon te houden.

6. Topische behandelingen: afhankelijk van het aantal puistjes kun je kiezen voor een vrij verkrijgbare topische behandeling. Deze bevatten meestal de hierboven genoemde ingrediënten in combinatie met AHA's, die effectief kunnen zijn bij het behandelen van symptomen van rugacne.

7. Orale behandelingen: een orale behandeling kan kosteneffectiever zijn als een groot deel van de huid is aangetast. Bij het overwegen van deze optie is het het beste om eerst een dermatoloog te raadplegen, zodat zij het meest geschikte behandeling voor je kunnen aanbevelen en voorschrijven.

8. Raadpleeg een dermatoloog: als je puistjes aanhouden en je je zorgen maakt over littekens, praat dan met een dermatoloog. Zij kunnen beoordelen of je een onderliggende aandoening hebt en advies geven over verdere behandeling.

Wat moet je juist niet doen bij bacne?

Het is heel verleidelijk om je puistjes en mee-eters uit te knijpen, maar wij adviseren je om dit niet te doen. Door zelf aan je puistjes te zitten, bestaat de kans dat er grotere ontstekingen ontstaan en uiteindelijk ook acnelittekens.

Je kunt bij ons terecht voor behandelingen tegen acne op je rug. Vaak doen we hiervoor een dieptereiniging of een chemische peeling. Met een dieptereiniging ledigen we handmatig alle onzuiverheden op je rug en/of schouders.

Met een chemische peeling zorgen we dat je huid exfolieert en dat je bovenste huidlaag dun blijft. Zo kan talg zich niet snel ophopen en kunnen er geen puistjes ontstaan. Een peeling kan ook goed ingezet worden als je tijdelijk een onrustige huid hebt door bijvoorbeeld hormonale veranderingen. Veel vrouwen ontwikkelen last van pukkels bij het wisselen van anticonceptie. Een peeling is dan de perfecte behandeling om te zorgen dat de huid weer rustig wordt.

Wil je meer weten over onze chemische peelings? Hier kun je er alles over vinden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!