Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes op het voorhoofd bij 9-jarigen - Oorzaken en Behandeling

De oorzaak van acne op het voorhoofd

Het ontstaan van acne op het voorhoofd kan diverse oorzaken hebben. Erfelijkheid, de vele talgkliertjes op het voorhoofd, invloeden van buitenaf, stress en de verzorging van de huid spelen hierbij allemaal een rol. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt bovendien gedacht dat acneklachten op het voorhoofd een verband houden met uiteenlopende lichamelijke klachten. Het voorhoofd is dan als het ware een spiegel van onderliggende ziektes. Enkele lichamelijke oorzaken waar puistjes op het voorhoofd mee in verband worden gebracht, zijn:

Spijsverteringsproblemen

Wanneer de darmflora verstoort is, kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken. Je darmen zullen meer moeite hebben om alle voedingsstoffen te verteren en je spijsvertering gaat langzamer werken. Gebleken is dat een tragere spijsvertering zorgt voor een hogere talgproductie. Je huid staat dus in directe verbinding met de spijsvertering. De verhoogde talgproductie zal het meest tot uiting komen binnen de T-zone op het voorhoofd.

Problemen met de lever

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. De lever zorgt er namelijk voor dat ons lichaam wordt ontgift en gereinigd door schadelijke stoffen af te breken. Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat de lever niet optimaal werkt. Hierdoor worden er dus minder schadelijke stoffen afgebroken en vermindert het zelfreinigend vermogen van ons lichaam. Een verminderende functie van de lever heeft dan ook directe gevolgen voor de huid en het ontstaan van acne.

Blaas- en nierproblemen

De blaas en nieren spelen ook een belangrijke rol in het afbraakproces van schadelijke stoffen. Nadat de stoffen in de lever zijn afgebroken, zorgen de nieren ervoor dat de stoffen door middel van urine het lichaam kunnen verlaten. Wanneer er in dit proces problemen optreden, zal er dus een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen in het lichaam achterblijven, wat acne kan aanwakkeren.

Puistjes op de kin: vervelend, maar zo kom je er vanaf!

Niet is zo frustrerend als het last hebben van puistjes. Elke ochtend is het weer een verrassing wat je aantreft op je gezicht wanneer je in de spiegel kijkt. Sta je deze keer juichend voor de spiegel? Of zie je toch weer een rood puistje verschijnen op je kin? Met gevoelens als onzekerheid en schaamte begin je vervolgens de dag. Het puistje op je kin is immers voor iedereen zichtbaar. Ondanks dat acne op de kin bij velen voorkomt, zijn we toch nog steeds geneigd elk puistje zo goed mogelijk te camoufleren en te verbergen. Maar waardoor worden puistjes op de kin nu veroorzaakt? En wat kun je ertegen doen?

Hoe worden puistjes veroorzaakt?

Zoals je hierboven las, zijn puistjes ontstoken verstoppingen van je poriën. In bepaalde omstandigheden ontstaan die verstoppingen sneller, en ervaar je meer last van mee-eters en puistjes. Deze vier oorzaken zijn het meest voorkomend:

  • Hormonale disbalans (zoals in de puberteit, in de overgang of tijdens stress)
  • Overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding (zo worden de puistjes van binnenuit veroorzaakt), of overgevoeligheid voor cosmetica (externe factor). Irritatie door cosmetica kan ontstaan omdat je een product gebruikt dat niet bij je past, of een product met irriterende ingrediënten.
  • Een gist op de huid. Wat je kan doen tegen gistpuistjes bespreken we verderop in dit artikel. Dit type puistje is anders dan de mee-eters en puistjes die we hierboven besproken hebben.
  • Aanleg: je hebt van nature een vette huid

Er zijn nog een aantal andere oorzaken van puistjes, maar deze drie komen het meest voor. Bij sommige mensen worden puistjes veroorzaakt door een combinatie van hormonale disbalans en overgevoeligheid voor voeding, dus een combinatie van twee factoren.

Andere oorzaken van puistjes kunnen zijn:

  • roken
  • onvoldoende slaap
  • make-up niet verwijderen

Hieronder bespreken we wat je verder kan doen qua leefstijl om puistjes te beperken

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

Oorzaak puistjes op de kin

Net zoals het voorhoofd en de neus, is de kin een veel getroffen plek van acne. Deze drie plekken op het gezicht vormen samen dan ook de zogenoemde T-zone. Het gebied van het gelaat dat het meest vatbaar is voor oneffenheden zoals mee-eters, pukkels en puistjes. En dat is niet voor niets.

De T-zone bevat namelijk vele actieve talgkliertjes. Dit is dan ook de meest voorkomende oorzaak van puistjes op de kin. Talgkliertjes worden actief genoemd wanneer ze relatief veel talg aanmaken en sterk reageren op veranderingen in de talgproductie. Een gezonde huid bevat de juiste balans tussen de hoeveelheid talg die wordt aangemaakt en de hoeveelheid talg die weer uitgescheiden wordt door de talgklieren. Op plekken met veel actieve talgkliertjes, zoals op de kin, is deze balans verstoord. Talg wordt overmatig geproduceerd waardoor talg zich ophoopt en poriën verstopt kunnen raken.

Naast de overactieve talgkliertjes zijn er andere diverse factoren die puistjes en acne op de kin kunnen aanwakkeren. Dit zijn enkele boosdoeners:

Hormonen

Bepaalde signaalstoffen in ons lichaam, ook wel hormonen genoemd, hebben invloed op het ontstaan van onzuiverheden op de huid. Dit zijn vooral de androgenen hormonen, de mannelijke hormonen in ons lichaam. Een grotere concentratie van deze hormonen in ons bloed stimuleren direct de talgkliertjes tot het aanmaken van talg en daardoor indirect het ontstaan van puistjes. Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen boven de vijfentwintig jaar naar aanleiding van veranderde hormoonspiegels, te maken krijgen met puistjes op de kin. Hormoonspiegels veranderen nu eenmaal gedurende ons leven, maar factoren als het slikken van de pil, menstruatie, onvoldoende nachtrust en stress kunnen hier invloed op uitoefenen.

Een exfoliant gebruiken tegen puistjes

Een exfoliant op basis van salicylzuur is één van de beste producten om puistjes te voorkomen en te genezen. Het is een ander product dan een scrub. Een exfoliant is een product met een vloeibare of gel achtige structuur, zonder scrubkorrels. Je brengt het aan na het reinigen van je gezicht met een cleanser en toner, het liefst voor de nacht. Je kan het product met een watje of met je vingers aanbrengen en voorzichtig inmasseren. Wat de exfoliant vervolgens doet, is op een milde manier zorgen dat dode huidcellen makkelijker loslaten. De onzuivere huid knapt hier op de volgende manieren van op:

  • Puistjes en mee-eters worden voorkomen, doordat de poriën minder snel verstopt raken.
  • Bestaande puistjes verdwijnen sneller.
  • De huid voelt glad en zacht aan.
  • De huid wordt egaler en stralender door het verwijderen van de dode huidcellen. Het is daarom ook een perfect product voor de huid vanaf 30 jaar (met puistjes), omdat dode huidcellen minder makkelijk loslaten naarmate je huid ouder wordt. Je huid kan dan makkelijk wat doffer worden. Een exfoliant zorgt voor een mooie teint.

Met een exfoliant kan je puistjes voorkomen en verminderen op je hele gezicht, waarmee het een geschikt product is voor:

  • je voorhoofd
  • puistjes en mee-eters op je kin
  • puistjes tussen je wenkbrauwen
  • puistjes en mee-eters op je neus
  • je kaaklijn
  • je wangen

Een exfoliant is een minder geschikt product voor rond je ogen, al hebben de meeste mensen rond de ogen niet veel last van puistjes.

Dit is belangrijk om te weten als je een exfoliant wilt gaan gebruiken en aanschaffen

De exfoliant is één van de beste middelen om de huid met puistjes en mee-eters te ondersteunen en te verzorgen. Daarbij helpt het om puistjes te voorkomen en te genezen. Tot slot maakt een exfoliant je gezicht ook nog eens fris en egaal. Allemaal pluspunten dus. Belangrijk is wél dat je het product goed gebruikt, want anders geeft het geen, of zelf een averechts effect.
Hier moet je rekening mee houden:

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!