Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Oorzaken en Behandeling van Huiduitslag Onder de BH

Huiduitslag door virusinfecties

Virusinfecties die huiduitslag veroorzaken worden vooral op de kinderleeftijd gezien. Huiduitslag door virusinfecties wordt ook wel exantheem genoemd.
waterpokken
rode vlekjes > veranderen in blaasjes > korstjes. Typisch is dat de hoofdhuid meedoet.
rode hond
rode vlekjes tot 3mm groot, koorts, gezwollen lymfeklieren. Rode hond komt weinig voor want het is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
mazelen
talloze rode vlekjes, koorts, hoesten, rode ogen.
opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, soms nog een uitbraak in gebieden van Nederland waar de vaccinatiegraad laag is.
zesde ziekte
rode vlekjes beginnen in het gelaat en breiden uit over het lichaam, hoge koorts.
vijfde ziekte
eerst rode vlekken op de wangen, later ook rode huiduitslag over de rest van de huid.
roodvonk
gianotti-crosti syndroom
rode plekjes (iets verheven) aan armen en benen, billen en gelaat. Soms ook blaasjes.

Wat is huidirritatie?

Huidirritatie of huiduitslag is een reactie van de huid op een (schadelijke) stof of straling, een infectie of een behandeling. De huidreactie kan bestaan uit een zwelling, rode, roze of paarsrode bultjes, blaasjes of al dan niet schilferige vlekjes. Dit kan gepaard gaan met jeuk, pijn en een branderig gevoel, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

De oorzaak van huiduitslag of huidirritatie is vaak voor de hand liggend, maar soms ook heel moeilijk te achterhalen.

Gevallen waarin het meestal duidelijk is waarop je huid reageert, zijn bijvoorbeeld:

Minder makkelijk te achterhalen is wanneer de huiduitslag uitgelokt wordt door:

  • stress, spanningen en emoties
  • hormonale veranderingen
  • allergie (bv. voor bepaalde voeding of ingrediënten van cosmetica, kleur- of andere stoffen in kledij, reactie op een wasmiddel of wasverzachter)
  • stoornis van het immuunsysteem (bv. psoriasis)
  • een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie of virus

Oorzaken huiduitslag: wat voor soort uitslag heb ik?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van huiduitslag, waaronder allergische reacties, infecties, irritatie, auto-immuunziekten, stress en bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast kan de uitslag ook een symptoom zijn van een onderliggende (medische) aandoening of ziekte. Hieronder heb ik verschillende oorzaken van huiduitslag opgesomd:

1. Huiduitslag door ontstekingsreactie

Een veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is een ontsteking aan de huid. Deze ontsteking ontstaat wanneer je lichaam abnormaal op een bepaalde prikkel reageert. Bijvoorbeeld, omdat je allergisch bent voor een bepaalde cosmetische stof. Maar het kan ook komen door het eten van bepaald voedsel of het aanraken van bepaalde planten. Je kunt van enorm veel prikkels een ontsteking, en zo huiduitslag, krijgen.

2. Huiduitslag door een infectie

Huiduitslag kan ook optreden als gevolg van een infectie. Meestal gaat het hierbij om infectieziekten met een bacterie, schimmel (gisten), virus, parasiet of insecten. Deze micro-organismen kunnen al op je huid aanwezig zijn en plotseling in aantal toenemen, waardoor het voor huidproblemen zorgt. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij gisten.


3. Huiduitslag door medicatie

Een andere veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is medicatie. In de bijsluiter van geneesmiddelen staan natuurlijk altijd de mogelijke bijwerkingen genoemd. Dit kunnen fysieke klachten zijn, als: hoofdpijn en buikpijn. Maar er kan dus ook huiduitslag optreden.

Vaak gaat het om roodheid en een jeukende huid die ontstaat als reactie op de werkzame ingrediënten of andere stoffen in het medicijn. Het kan hierbij gaan om een allergische reactie of een overgevoelige reactie. Bij beide reactie ontwikkelt je afweersysteem een reactie op een specifieke stof, waardoor er huidklachten optreden.

Huiduitslag

Een huiduitslag is een term die gebruikt om een plotselinge afwijking van de huid aan te geven die gepaard gaat met roodheid, vlekken of bulten. Een huiduitslag kan met of zonder jeuk-of pijnklachten gepaard gaan. Een huiduitslag op zich is geen ziekte of diagnose maar een symptoom. Het is de taak van de dermatoloog om uit te zoeken welke mogelijk oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie. Een huiduitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid of soms met gevoelens van onwelbevinden, ziek –zijn en (hoge) koorts.

Huiduitslag of huidziekte?

In de inleiding werd al aangegeven dat huiduitslag geen medische term is en er ook geen vaste definitie van bestaat. Het verschil tussen het begrip huiduitslag en huidziekten is dan ook niet heel scherp gedefinieerd, maar algemeen wordt geaccepteerd dat huidziekten in eerste instantie hun oorzaak vinden in de huid zélf. Sommige huidziekten kunnen soms zo snel opkomen en zulke grote huiddelen bedekken dat ze wel eens kunnen lijken op ‘huiduitslag’. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis guttata, en pityriasis rosea. Ook sommige infecties kunnen wel eens worden aangezien voor huiduitslag, zoals bijvoorbeeld pityriasis versicolor (een oppervlakkige gistinfectie van de huid). Ook galbulten kunnen soms in korte tijd over een groot deel van de huid ontstaan en in die zin ook als een vorm van huiduitslag gezien worden.

Raadpleeg bij elke huiduitslag die u niet met zekerheid kunt herkennen uw (huis)arts! Dit geldt al helemaal voor vormen van huiduitslag die met algemene ziekteverschijnselen gepaard gaan!

Aan huiduitslag gerelateerde onderwerpen

Literatuur
Korman A et al: Viral exanthems: An update on laboratory testing of the adult patient. J Am Acad Dermatol. 2017 Mar,76(3):538-550
Keighley CL et al: Viral exanthems. Curr Opin Infect Dis. 2015 Apr,28(2):139-50

Moet je met huidirritatie naar de dokter?

Als je geen last hebt van de huidirritatie en de symptomen worden niet erger, dan hoef je niet meteen naar de dokter. Raadpleeg wel een arts als de huidirritatie niet over gaat of erger wordt.

Je huisarts kan je indien nodig iets voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Is het niet duidelijk wat de reactie uitlokt en blijf je erg ziek, dan kan de huisarts je ook doorverwijzen naar een dermatoloog of een andere specialist voor verder onderzoek.

Onze huid heeft een heel belangrijke taak. Ze is onze eerste bescherming tegen diverse invloeden van buitenaf. Drie lagen (de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid) moeten doordrongen worden alvorens iets ons lichaam binnendringt. Irritatie van de huid is dan ook een signaal dat er iets aan de hand is en kan de werking van dit orgaan verstoren.

In vele gevallen kan je huidirritatie voorkomen, en verdwijnt de uitslag ook helemaal vanzelf. Is er toch sprake van een ernstige huidreactie, dan kan je hulp inschakelen om het leed te verzachten en de oorzaak te achterhalen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!