Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe kun je van eczeem afkomen?

Medicijnen bij voetschimmel

Meestal kunt u voetschimmel goed zelf behandelen. Zo gaat u ook tegen dat u de schimmel doorgeeft aan anderen.

Crème tegen schimmel

U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid , miconazol op de huid of clotrimazol op de huid . U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes. Ze werken even goed.

  • Smeer terbinafine-crème 1 keer per dag, doe dit 1 tot 2 weken lang. Smeer niet langer dan 2 weken.
  • Smeer andere crèmes 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
  • Smeer de crème op de plekken en 2 centimeter rondom de plekken. De schimmel zit vaak ook al in de huid rond de plekken.
  • Smeer dun, zodat de crème na het smeren niet meer te zien is. Een dikke laag kan de huid irriteren.

Miconazol kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Gebruikt u bloedverdunners? Vraag uw huisarts of u dan crème met miconazol wel mag gebruiken.

Pillen tegen schimmel

Als u voetschimmel heeft aan de zijkant of onderkant van uw voet, zit de schimmel meestal diep in de huid. Dan werkt crème tegen schimmel vaak niet goed genoeg.

Uw huisarts kan u dan een recept geven. Meestal krijgt u dan terbinafine tabletten (pillen). U slikt elke dag 1 pil, doe dit 2 weken lang. Maak alle pillen op. Stop niet eerder, ook niet als uw klachten al weg zijn.

Pillen tegen schimmels zijn sterke medicijnen. Dit is belangrijk om te weten:

  • U mag ze niet nemen als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Of als u borstvoeding geeft.
  • De pillen kunnen het effect van andere medicijnen veranderen. Bijvoorbeeld van bloedverdunners en sommige medicijnen tegen depressie, hoog cholesterol of hartziektes.
    Gebruikt u een van deze medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts.
  • U kunt last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Dit kunnen bijwerkingen van de pillen zijn. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen weg, dan bent u aan het medicijn gewend.
    Als de klachten blijven, bespreek met uw huisarts of u moet stoppen met de pillen.
  • De pillen geven een kleine kans op problemen met uw lever, zoals geelzucht. Uw huid en oogwit worden dan geel. U kunt ook jeuk krijgen. Uw plas kan bruin worden (zoals thee). En uw poep kan lichtgrijs worden.
    Bel dan uw huisarts. Meestal moet u dan stoppen met de pillen.

Tip #6: Nadat je een bad of douche neemt, per direct insmeren met een goede vocht inbrengende zalf.

Het probleem van een bad of douche nemen wanneer je eczeem hebt is dat het de huid uitdroogt. Om dit te voorkomen zul je per direct je huid moeten insmeren met een goede vocht inbrengende zalf of zalf op basis van olie. Op deze manier droogt je huid niet uit en krijg je minder snel last van eczeem uitbraken.

De exacte oorzaak van eczeem is niet geheel duidelijk, toch lijkt er een verband te zijn tussen een ongezond voedingspatroon en eczeem uitbraken. Zo heb ik onlangs een reactie gekregen waarbij de grote eczeem prikkel ‘’cola’’ was. Om er voor te zorgen dat je voedingspatroon niet onnodig voor eczeem zorgt, eet dan zo gezond, vers en biologisch mogelijk.

Veel verse groente, niet te veel vlees, bakken in olijfolie, regelmatig vis, af en toe wat fruit en vooral volkoren of speltproducten. Vervang frisdrank met water en groene thee en je zet een grote stap naar een gezond voedingspatroon.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels zijn overal. Ze zitten bij iedereen op het lichaam. Dit is meestal niet erg. Op uw huid zit een vetlaagje dat u beschermt en zorgt dat u geen klachten krijgt.

Soms werkt die bescherming minder goed. Bijvoorbeeld als het vetlaagje van uw huid eraf gaat. De schimmel komt dan uw huid binnen en kan daar groeien. U krijgt dan plekken tussen uw tenen of op uw voeten.

In deze situaties krijgt u sneller last van schimmels:

  • als u vaak lang doucht of in bad gaat
  • als u veel zeep en shampoo gebruikt
  • als u een huidziekte heeft
  • als u diabetes (suikerziekte) heeft
  • als uw afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren)

De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes. Als u deze schilfers op uw huid krijgt, kunt u voetschimmel krijgen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!