Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes Onder Oksel na Scheren - Oorzaken en Oplossingen

Wat kun je doen om puistjes tegen te gaan

Gebruik bij het scheren altijd een schoon en scherp scheermes. Wat ook kan helpen is om een scheermes met een speciale tril functie te nemen. Deze trillende beweging zorgt ervoor dat haren los van de huid komen waardoor de kans van ingegroeide haren wordt verminderd. Gebruik altijd een kwalitatief goede scheerzeep. Het liefst zonder alcohol en parfum, dit is namelijk veel beter voor je huid. Scheer altijd op de juiste manier. Wat de juiste manier is, leg ik hieronder uit. Wat ook kan helpen is om regelmatig je gezicht te scrubben. Gebruik liever geen elektrisch scheerapparaat. Dit omdat je dan teveel tegen de baardgroei richting scheert. Het beste voor je huid is om te scheren met een safety razor. Met dit scheermes kom je tot het beste resultaat en is het beste voor huid.

Maak de huid nat met warm water. Hierdoor worden de haren zacht en glijdt het mes makkelijker over je huid.
Breng een pre-shave aan op de huid, deze beschermt de huid.
Maak een goede scheerzeep, gebruik geen scheerschuim uit een bus. Scheerschuim droogt de huid uit.
Zeep je huid het liefst in met een scheerkwast.
Als je de tijd heb, leg dan ongeveer 3 minuten een warme vochtige handdoek op je gezicht.
Zeep na de handdoek nog een keer je gezicht met de kwast in.

Voor een goed scheerresultaat kun je dus het beste een safety razor gebruiken. Dit mes scheert het prettigst en is in gebruik met de messen heel veel goedkoper dan een kant en klaar scheermes uit de drogist.
Scheer de eerste keer met de haargroeirichting mee.
Begin op de wangen en scheer richting de kin.
In je hals moet je goed kijken naar de haargroeirichting, hier zitten vaak kruinen.
Indien je geen gevoelige huid heb, dit weet je vaak al van jezelf, ga je verder met de volgende stappen. (anders sla je de volgende stappen over en ga je verder bij het kopje “verzorging na het scheren”)
Als je alles geschoren hebt, zeep je nogmaals je gezicht in.
Nu ga je zijlings tegen de groeirichting in scheren maar doe dit echt alleen als je huid dit kan hebben!

Voorbereidende huidverzorging

Een goed gestructureerde pre-shave huidverzorgingsroutine is van groot belang voor degenen die streven naar een optimale scheerervaring. Het fungeert als een voorbereidende stap, verzacht de baard en opent de poriën, waardoor het risico op irritatie en ingegroeide haren wordt verminderd. Het biedt ook de mogelijkheid om specifieke huidproblemen aan te pakken, zorgt voor een gladdere, nauwere scheerbeurt en bevordert de algehele gezondheid van de huid.

De beste manier om te scheren hangt af van het gebied waarop je je richt. Je zult niet dezelfde producten gebruiken om je gezicht te scheren als je lichaam.

Hoe voorkom je scheeruitslag op je benen en andere lichaamsdelen?

Scheeruitslag op de benen, en andere veel voorkomende scheerplekken, zijn de meest voorkomende plekken waar mensen last hebben van scheeruitslag. Lees onze stappen over hoe je scheeruitslag op benen en andere veel voorkomende plekken kunt voorkomen:

STAP 1: SCRUB JE LICHAAM

Bereid het gebied dat je van plan bent te scheren voor. Je wilt niet scheren over een opeenhoping van ruwe, dode huidcellen of vuil/olie die overgebleven is van de dag. Het scheert ook gladder, wat resulteert in gladdere benen of oksels. Het is het beste om een scrubdoekje of -want te gebruiken om de dode huidcellen weg te schrobben.

STAP 2: VERZACHT JE HAARTJES

Direct na het scrubben proberen te scheren lijkt misschien de volgende stap, maar er zijn meer stappen te gaan, vooral als je scheeruitslag wilt voorkomen. Het verzachten van je haartjes is een grote stap in het begrijpen hoe je scheeruitslag kunt voorkomen. Probeer warm water te gebruiken in bad, onder de douche of met een molton, zodat de huid uitzet en je je gemakkelijker kunt scheren.

STAP 3: GEBRUIK SCHEERCRÈME, -GEL OF -SCHUIM

STAP 4: SCHEREN. IN DE JUISTE RICHTING

Bij het scheren is het belangrijk dat je weet in welke richting je moet scheren. Op je benen wil je zo glad mogelijk scheren, dit is tegen de stroom in zodat je zo glad mogelijke benen hebt. Scheeruitslag op de benen komt vaak voor, en te veel druk uitoefenen tijdens het scheren is vaak de oorzaak van scheeruitslag. Op gevoeligere plaatsen, zoals de bikinilijn of je oksels, is het echter belangrijk om niet tegen de groeirichting in te scheren, omdat de gevoelige huid dan geïrriteerd kan raken en er ingegroeide haren kunnen ontstaan, en het ook moeilijker is om scheerbrand te voorkomen.

Puist onder je oksel?

Puistjes, iedereen heeft er wel een keer mee te maken gehad. Of die vervelende indringer nu op je gezicht verscheen of op een ander deel van je lichaam, fijn is het nooit. Want hoewel het gezicht, de rug, de nek en de schouders de populairste plekken zijn voor de onzuiverheden, kunnen ze vrijwel overal op het lichaam ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoofdhuid, de benen, de billen of de oksel. Maar wat doe je als je zo’n indringer ontdekt onder je oksel? Want ondanks dat hij niet zichtbaar is voor de buitenwereld, kun je er wel veel last van ervaren. In deze blog lees je meer over puistjes onder de oksel.

Knobbel of bult onder de oksel: oorzaken

Een knobbel onder de oksel is lang niet altijd een reden tot zorg, aangezien een zwelling van één of meerdere lymfeklieren in de oksel vrij onschuldig kan zijn. Je kunt in één of beide oksels knobbeltjes of bultjes waarnemen. Dit kan komen door gezwollen lymfeklieren. Lymfeklieren bevinden zich over het hele lichaam, niet alleen in de oksel. lymfeklieren zijn verzamelpunten van witte bloedcellen (lymfocyten) die deel uitmaken van het immuunsysteem van het lichaam. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen je lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Wanneer de lymfocyten een lichaamsvreemde stof detecteren en herkennen, proberen ze deze uit te schakelen. Hierdoor kunnen lymfeklieren plaatselijk opzwellen. In de meeste gevallen wijzen één of meer gezwollen en voelbare knobbeltjes in de oksel op een infectie. In het beste geval zal de zwelling in de oksel vanzelf verdwijnen nadat het immuunsysteem van het lichaam de ziekteverwekkende bacteriën, virussen of schimmels heeft gestreden. Knobbel of bult in de oksel kan ook wijzen op een (beginnend) abces, een vetbult of een tumor.

Een aantal tips om bultjes en jeuk te vermijden

Wanneer je bultjes en/of een jeukende huid krijgt na het scheren, kan dat verschillende oorzaken hebben. Één van de meest voorkomende oorzaken is het gebruik van een bot scheermesje. Neem dus regelmatig een nieuw mesje zodat je geen last krijgt van huidirritaties. Natuurlijk is het ook belangrijk om je mesje goed schoon te houden. Zie je kleine roestplekjes of ander vuil? Neem dan meteen een nieuw mesje.

Voor het scheren:

Om je huid voor te bereiden op het scheren, kun je een milde scrub gebruiken. Zo verwijder je dode huidcellen, vuil en vet, allemaal zaken die anders voor irritatie kunnen zorgen na het scheren. Een warme douche of een warm bad helpen dan weer om de poriën open te zetten, waardoor de haartjes makkelijker loskomen.

Let wel extra op wanneer je je bikinilijn gaat scheren. Gebruik het liefst een nieuw mesje, om te voorkomen dat eventuele wondjes geïnfecteerd raken. Bovendien verklein je de kans op pijnlijke wondjes door een scherp mesje met meerdere mesjes na elkaar en een strookje ‘rubber’ tussen elk mesje te gebruiken: doen dus! Heb je je al een tijdje niet geschoren? Knip de haartjes dan eerst voorzichtig wat korter (tot ongeveer 1 cm). Zo moet je er maar één keer overheen met het mesje, wat beter is voor je huid.

Tijdens het scheren:

Ook tegen de haargroei in scheren kan voor irritatie en ingegroeide haartjes zorgen, vooral bij de bikinilijn en onder je armen, omdat je huid daar erg gevoelig is. Scheer dus met de haargroei mee, meestal is dit naar beneden, en houd de huid zo strak mogelijk.

Probeer ook steeds scheerschuim te gebruiken om je scheermes soepel over je huid te laten glijden. Geen scheerschuim in huis? Gebruik dan gerust eens het scheerschuim van je vriend of partner, dat werkt even goed en voor je bikinilijn soms zelfs beter! Zorg er wel voor dat er geen scheerschuim in je vagina terechtkomt, dat kan de vaginale flora verstoren. Gebruik daarom bij voorkeur een ongeparfumeerde, PH-neutrale scheergel.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!